IBD: Jäähyväiset anaalisille nautinnoille, kun saa avanteen tai J-pussin?

Artikkeli on julkaistu IBD-lehdessä 3/2021:

Jäähyväiset anaalisille nautinnoille?

Avanne ja etenkin peräsuolen leikkaukset voivat vaikuttaa seksin toteuttamiseen.

Anaaliseksi, ja anaaliseudun hyvänä pitäminen kaikissa muodoissaan, voi olla miellyttävä ja kiihottava seksuaalisen mielihyvän lähde riippumatta muun muassa henkilön seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai ihmissuhdestatuksesta.

On ymmärrettävää, että peräsuolen sairaudet ja vaivat – pienet ja suuret – voivat vaikuttaa välilihan, peräaukon ja sen tienoon erogeenisten mielihyväalueiden osuuteen oman seksuaalisuuden ilmentämisessä.

Ota puheeksi kirurgin kanssa

Jos anaaliseksi eri muodoissaan on ollut merkittävä osa seksuaalisuutesi ilmentämistä, niin ota asia luottavaisin mielin puheeksi sinua hoitavan gastroenterologisen kirurgin kanssa, kun valmistaudutte avanneleikkaukseen. Tietyissä tilanteissa peräsuolta saatetaan voida säästää jonkin verran, jotta anaaliseksi voisi mahdollistua leikkauksesta toipumisen jälkeen.

Kirurgi on ammattilainen, joka osaa ottaa yksilöllisen tilanteesi huomioon ja pystyy antamaan valistuneen arvion sitä, mikä on realistista. Jos peräsuoli on mahdollista lääketieteellisin perustein säästää, niin se säästetään. Jos esimerkiksi suolistosyöpä on hyvin lähellä peräaukkoa tai kyseessä on krooniseksi ärtynyt koliitti, niin suoli joudutaan mitä todennäköisimmin poistamaan. Se on sairauden hoidon ja elämän ylläpitämisen kannalta siinä tilanteessa välttämätöntä.

Liikkumavara J-pussin kanssa

Myös J-pussileikkauksen kohdalla on tärkeää konsultoida hoitavaa lääkäriä, jos anaaliseksin harrastamisella olisi elämän laadun kannalta merkitystä. Lääkäri osaa arvioida, että onko juuri sinun tilanteessasi edes teoreettisesti mahdollista esimerkiksi sormella, pienellä dildolla tai anaalitapilla työntyä peräaukkoon ja tuottaa stimuloivaa nautintoa eturauhaselle tai klitoriksesta anaalin seutuun ulottuville hermopäätteille, mikäli niiden tunto on säilynyt leikkauksen yhteydessä.

J-pussillisen anukseen penetroitumisessa on oltava aina erityisen varovainen, sillä riskinä on sauman liika laajentuminen tai esimerkiksi anaali-inkontinenssi. Pussin puhkeaminen voi johtaa vakavaan komplikaatioon. On tärkeää harkita hyödyn, nautinnon ja riskien välillä ja anaalileikit on hyvä jättää hetkeen, jolloin J-pussi on mahdollisimman rauhallinen.

On myös mahdollista, että hapokkaanoloinen ohutsuolierite – jota syntyy, kun paksusuoli on poistettu ja se ei ole neutralisoimassa ulosteen koostumusta – hankaloittaa esimerkiksi ihoärsytyksellä liikaa anuksen seutua.

Näin ollen myös, jos hoitavan lääkärin mielestä jopa anaaliyhdyntä näyttäytyisi J-pussista huolimatta mahdolliselta, niin peniksellisen sisään työntyjän penis on hyvä suojata kondomilla, ettei erite vahingoita terskan herkkää ihoa. Vastaavasti suuseksiä (rimmaaminen) on hyvä käyttää suuseksisuojaa, ettei kieleen tule vaurioita eritteestä.

Kakkakammo, peppu ja nolostelu

Konkariakin voi nolostuttaa ja hävettää takapuoleen liittyvät mielikuvat, sillä ensimmäisinä mieleen saattavat nousta uloste, kakka, kakalla käynti, pieru, likaisuus ja hajut. Kannattaakin miettiä, mitä sanoja haluaisi käyttää anaaliseksistä (esimerkiksi peppuseksi) ja takapuolesta (peppu, pylly, perse, takalisto), peräaukosta (peräreikä, anus), jotta tietää mikä itsestä tuntuisi luontevimmilta sanoilta käyttää. Kysy tätä myös mahdolliselta kumppaniltasi/kumppaneiltasi.

Älä jää yksin miettimään, vaan ole rohkeasti yhteydessä ammattilaisiin, joiden kanssa voi luontevasti keskustella seksuaalisuudesta itselle uudessa tilanteessa. Myös surutyö seksuaalisuuden muutoksessa on tärkeä voida tehdä, jotta voi löytää joitakin uusia keinoja nauttia seksistä yksin tai yhdessä toisen/toisen kanssa.

Teksti: Mikko Ala-Kapee. 
Kirjoittaja on seksuaalineuvoja, YTM, ja Sinuiksi ry:n toiminnanjohtaja.

Lisätietoa

· Sinuksi ry hallinnoi seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin, seksiin ja ihmissuhteiden moninaisuuteen keskittynyttä tuki- ja neuvontapalvelua: sinuiksi.fi/tietoa-palvelusta

· Hanna Kemppainen: Pussin kanssa pedissä - Kohti hyvää seksiä avanne- tai vastaavan leikkauksen jälkeen. Finnilco ry. Oppaassa on huomioitu myös anaaliseksi.

· Hivpoint: Anaaliseksin ABC -opas. Pdf-muotoisessa oppaassa on kuvien kera kerrottu eri anaaliyhdynnän asennoista ja kaikesta muusta tarpeellisesta, kuten seksitaudeilta suojautumisesta ja turvaseksistä.

Artikkeli on julkaistu IBD-lehdessä 3/2021.