Selaa kysymyksiä

Aseksuaalisuus

Onkohan tästä aihepiiristä miten paljon keskusteluja?
En koskaan ole ollut mitenkään seksin perään. Lähinnä olen hakenut vain siitäkin läheisyyttä. Orgasmini on tullut hyvinkin nopeasti ja eikä ole vaatinut mitään kauheaa "rynkyttämistä". Nyt vanhempana (yli 60 v.) en tunne tarvetta yhdyntään. Olen sen ilmaissut miehellenikin. Vaihtelevalla ymmärryksellä hän on siihen suhtautunut. Hyvä "arkirakkaus" jokapäiväisessä elämässä on minulle ihan tyydyttävää.

Kiitos tärkeästä kysymyksestäsi!

Viime vuosikymmeninä on Suomessa eri tahoilla korostettu seksuaalisuuden merkitystä osana ihmisten hyvinvointia ja kasvatuksen ja neuvonnan keinoin on pyritty tukemaan ihmisiä toteuttamaan omaa seksuaalisuuttaan turvallisesti ja tyydyttävästi. Siinä on valitettavasti jäänyt vähälle huomiolle se tosiseikka että on paljon ihmisiä, jotka elävät hyvin täyteläistä elämää ilman halua seksuaalisiin toimintoihin, koska ne eivät tuota merkittävää nautintoa heille itselleen. Usein tämä kiinnostuksen puute on tulkittu häiriöksi, joka johtuisi esimerkiksi huonoista kokemuksista. Osalla näin voikin olla. Osalla kyse ei ole häiriöstä tai huonoista kokemuksista vaan mitä ilmeisemmin synnynnäisestä ominaisuudesta tai omaan kehitykseen liittyvästä piirteestä. Seksuaalikasvatuksessa, -valistuksessa, -neuvonnassa ja terapiassa onkin vältettävä sellaista normittamista että ihmisen hyvinvointiin kuuluu itsestään selvästi halu seksiin joko vastakkaista tai samaa sukupuolta olevan kanssa. Sen puutetta ei tule tulkita heti häiriöksi.

Kerroit että hyvä arkirakkaus jokapäiväisessä elämässä on ihan tyydyttävää sinulle. Luulen että tällaisen kokemuksen jakaa ja ymmärtää omakohtaisesti hyvin moni ihminen. Joku onkin todennut että kyllä hyvä syvällinen keskustelu tai rauhan ja lämmön kokeminen toisen rinnalla aina orgasmin voittaa. Hyvään parisuhteeseen kuuluu sekä omien että toisen tunteiden huomioonottaminen. Tämä pätee mitä suurimmassa määrin myös seksuaaliseen yhdessäoloon ja toimintaan. Sen tulisi olla kunkin itsensä päätettävissä. Ketään ei tulisi painostaa seksiin, jos se ei hänestä itsestään tunnu hyvältä. Se on väkivaltaa ja siksi vahingollista.

Miehellesi ilmeisesti yhdynnät merkitsevät enemmän kuin sinulle ja siksi hän välillä kaivannee niitä hetkiä seurassasi. Olethan kertonut miehellesi miten paljon arvostat arkirakkautta hänen kanssaan. Kun hän ymmärtää sen viestin niin yhdyntöjen puute tai vähäisyys ei tunnu torjuntana häntä itseään kohtaan. Se ei kuitenkaan välttämättä poista hänen kaipaustaan yhdyntöihin, jotka hän on varmasti kokenut itselleen hyviksi ja teitä yhdistäviksi. Voittekin yhdessä keskustella siitä miten teidän kummankin omille yhdessäolon kaipauksille olisi tarpeeksi tilaa ilman että toisen tarvitsee suostua sellaiseen joka ei tunnu hänestä hyvältä.

Aseksuaalisuus –käsitteestä löytyy hyvä yhteenveto Wikipediasta, ks. http://fi.wikipedia.org/wiki/Aseksuaalisuus . Voitte yhdessä käydä katsomassa tätä tekstiä.

Jussi Nissinen
Sinuksi tuki- ja neuvontapalvelu

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys