Selaa kysymyksiä

Kaapista tulo vanhemmille

Olen 18-vuotias tyttö. En ole koskaan seurustellut, mutta ihastunut olen ollut sekä tyttöihin (enimmäkseen) että poikiin. Kaikki ystäväni tietävät seksuaalisuudestani, mutta vanhempani ja sisarukseni eivät ja se ahdistaa minua. Tällä hetkellä tuntuu selvältä, että tulevaisuudessa seurustelisin ja perustaisin perheen naisen kanssa. Mutta ongelmani on se, että jos nyt sanon vanhemmilleni pitäväni enemmän tytöistä ja sitten tulenkin seurustelemaan pojan kanssa, onko se turhaa? Muuttuuko heidän käsityksensä minusta turhaan? Toisaalta myös se, etten voi olla täysin oma itseni saa minut ahdistumaan. En tiedä miten toimisin...

Hei!
Kerroit että olet ihastunut enimmäkseen tyttöihin mutta myös poikiin ja että muut tietävät tästä paitsi oma perheesi. Lisäksi koet nyt että tulevaisuudessa perustat perheen naisen kanssa. Tästä ymmärrän että kyseessä on sinulle hyvin merkittävä asia, josta on vaikea puhua kotona. Pelkäät mm. sitä että, jos sitten rupeatkin seurustelemaan miehen kanssa, niin olet ikään kuin turhaan vaivannut perhettäsi.

Miltä sinusta tuntuu se, että et nyt voi kertoa rehellisesti ihastumistasi sisaruksillesi ja vanhemmillesi? Etäännyttääkö se sinua heistä? Miltä tuntuisi kertoa? Olet huolissasi siitä miten vanhempasi ottaisivat sen, millainen järkytys se olisi heille.
Olen tavannut paljon vanhempia joiden lapsi kertonut ihastuksestaan samaa sukupuolta olevaan. Osa on iloinnut siitä että lapsi on luottanut heihin ja voinut kertoa itselleen tärkeästä asiasta. Osalle se on ollut aluksi shokki, josta he ovat päässeet vähitellen yli todettuaan että lapsen onnellisuus on heille kaikkein tärkeintä ja siinä lapsen omien tunteiden kunnioittaminen on kaiken a ja o. Olen tavannut myös vanhempia joiden lapsi on kertonut ihastumisestaan samaa sukupuolta olevaan ja on myöhemmin sitten alkanut seurustella vastakkaista sukupuolta olevan kanssa. Heistä moni on kertonut, että se että lapsi kertoi homoseksuaalisesta puolestaan ja kokemuksestaan, lähensi heidän suhdettaan.

Sinulla on sama oikeus kertoa perheellesi ihastuksistasi kuin niilläkin, jotka ihastuvat enimmäkseen vastakkaista sukupuolta oleviin. Heilläkään tosin vanhempien reaktio ei ole aina kovin suopea, jos seurustelukumppani ei jostain syystä miellytä. Jos perheessäsi arvostetaan rehellisyyttä ja keskinäistä luottamusta ja tukea, niin silloin ihastumisistasi kertominen todennäköisesti edistää näiden arvojen toteutumista jatkossakin. Jos vanhempasi tarvitsevat pohdinnoilleen keskusteluapua niin voit antaa heille meidän päivystyksen numeron. Jos taas pelkäät hyvin aggressiivista reaktiota niin mieti löytyisikö suvustasi tai ystäväpiiristä henkilöä, jonka kanssa voit turvallisesti keskustella ulos tulon riskeistä ja eduista ja tavoista tehdä mahdollisimman turvallinen ulostulo.

Jussi Nissinen
Sinuiksi tuki- ja neuvontapalvelu

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys