Selaa kysymyksiä

Mitä tehdä?

Hei! Haluaisin kysyä paria mieltäni askarruttavaa kysymystä.

1. Ohimenevä vaihe?

Olen seurustellut puolitoista vuotta minua kaksi vuotta vanhemman tytön kanssa ja olemme tosi onnellisia. Välimatka on pitkä ja näemme harvoin. Olen kuullut usein kuinka nuorena moni on saattanut ihastua samaa sukupuolta edustavaan henkilöön ja mietin, että onko tämä vain ohimenevää?
En tiedä onko hölmöä puhua rakkaudesta, mutta rakastan kyllä tätä henkilöä todella paljon ja joskus ajattelen, että kuinka pitkä tulevaisuus meillä voi olla. Onko siis tämä vaihe ohimenevä?

2. Kaapista ulos tuleminen

Olen kertonut suhteestamme ainoastaan siskolleni, sekä kolmelle ystävälleni ja he ovat ottaneet asian hyvin. Mielessäni on käynyt monta kertaa, että mitä muut sanoisivat ja kaikista eniten pelottaa kerhoa vanhemmilleni. En yhtään tiedä miten he voisivat suhtautua.
Eräs ystäväni on myös sanonut vihaavansa homoja ja lesboja ja kertoo kuinka hän ei olisi enää ystävä sille, joka olisi homo tai lesbo. Muut ystäväni ovat sanoneet avoimesti että he hyväksyvät homot ja lesbot ja kaikki muutkin sellaisina kun ovat. Mutta en vaan voi kertoa, koska pelkään että he hylkäävät minut tai pelkäävät että ihastun heihin.
Tyttöystäväni ei ole kertonut vanhemmilleen ja hänen ystävilleen tämä salaisuus tuli julki toiselta hänen lesboystävältään. Niinpä pelkään kertoa vanhemmilleni seurustelevani kyseisen ihmisen kanssa, koska he voisivat kertoa siitä tyttöystäväni vanhemmilleni, jotka ovat homovastaisia.
Mietin myös, että mitä sukulaiseni sanoisivat.

3. Halailu ja pussailu

En ole koskaan suudellut ketään ja monien mielestä se kuuluu suhteeseen. Totta puhuen niin minunkin mielestäni, mutta tyttöystäväni kanssa olemme pitäytyneet vain käsikkäin kävelyssä ja halaamisessa. Puhumme usein kuinka haluaisimme vain halailla ja katsella elokuvaa yhdessä mutta aina kun tapaamme mitään ei tapahdu. Jälkeenpäin tyttöystäväni kertoo kuinka olisikin halunnut suudella minua, mutta ei uskaltanut. Mietin miten uskallan tehdä aloitteen?

Hei
Onneksi olkoon siitä että olet löytänyt tytön, jonka seurassa olet onnellinen ja hän on onnellinen sinun seurassasi! Pohdit sitä, onko kyseessä ohimenevä vaihe. Kahden ihmisen ihastumisen kestoa on ulkopuolisen vaikea arvioida. Paras on ottaa omat tunteet vakavasti ja kuunnella omaa sydäntään eikä jäädä odottamaan että josko tämä menee joskus ohi. Ymmärrän että mietit sitä että oletko lesbo tai biseksuaalinen. Se selviää ajan myötä. Tärkeintä lienee että uskallat olla rehellinen tunteissasi itsellesi ja ystävättärellesi.

Vanhemmille kertominen siitä, että on rakastunut samaa sukupuolta olevaan, on useimmille pelottava ajatus. Sama pätee ystäville kertomiseen. Etukäteen on vaikea ennustaa toisten reaktioita. On pelottavaa ajatella että vanhemmat voivat suuttua tai tulla surulliseksi tai että joku ystävä tai kaveri lopettaa yhteydenpidon ja puhuu pahaa selän takana. Miten kestän sen, mistä saan tukea? Miten vanhempani kestävät sen? Ulostuloon liittyy pelkoja kun sitä ei voi yksin halita vaan joutuu luottamaan siihen että läheiset toimisivat järkevästi. Onhan kuitenkin kyse siitä että ihminen rakastaa toista ihmistä, minkä ei pitäisi vahingoittaa ketään. Silloin on hyvä ajatella että elämässä tärkeimpiä ovat sellaiset ystävät, jotka hyväksyvät toisen sellaisena kun hän aidosti on. Tuleeko mieleesi joku ymmärtävä lämmin ihminen, joka voisi tulla avuksesi, jos vanhemmille kertominen johtaisi ongelmiin. On tärkeää auttaa vanhempiasi ymmärtämään että sinä olet onnellinen tämän ihmisen seurassa ja että he eivät paljastaisi suhdettanne tyttöystäväsi vanhemmille ennen kuin hän on itse valmis siihen. Eihän teidän suhteessa ole mitään kiellettyä tai vahingollista.

Teillä on oikeus keskinäiseen suhteeseenne. Kun tyttöystäväsi on 16 ja sinä olet 14, niin jotkut voivat olla huolissaan siitä että jos teillä on seksiä niin syyllistyykö tyttöystäväsi alaikäisen hyväksikäyttöön. Teidän ikäero on kaksi vuotta ja sitä ei lainsäädännössäkään katsota perusteeksi syyttää 16 vuotta täyttänyttä hyväksikäytöstä silloin kun kyse on aidosti kummankin tahtomasta tasavertaisesta suhteesta.

Ensi suudelma on meille kaikille yksi jännittävimpiä asioita elämässä. Osaanko tehdä sen oikein? Miltä se tuntuu? Torjuuko toinen minut? Näin suurin osa meistä miettii siinä tilanteessa. Silloin on hyvä tajuta että se toinenkin todennäköisesti miettii samoja kysymyksiä. Silloin se että sinä uskallat tehdä aloitteen voi olla toiselle päivän pelastus. Näinhän on silloinkin kun tapaa kiinnostavan ihmisen, jonka kanssa haluaisi jutella. Useimmiten se toinen vain ilahtuu kun toinen tulee juttelemaan.

Näistä kysymyksistä voit turvallisesti keskustella myös e-talossa www.e-talo.fi kahdenkeskisessä chatissä.

Hyviä kohtaamisia ja keskusteluja toivottaen
Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys