Selaa kysymyksiä

Bi- ja homoseksuaalisuuden raja

Olen juuri lukion aloittanut nuori nainen, joka määrittelee itsensä bi-seksuaaliksi. Olen kuitenkin viimeaikoina alkanut pohtia, olisiko mahdollista, että olisin lesbo. Asia aiheuttaa minulle ahdistusta, sillä olen suunnitellut tulevani kaapista perheelleni (ainakin äitini hyväksyy homoseksuaalisuuden täysin) ja haluaisin kyetä kertomaan tarkalleen seksuaalisen suuntautumiseni.

Ongelmaksi muodostuu se, että ihastun miehiin, mutta seurustelun aloitettuani totean, etteivät he olekkaan sellaisia, kuin kuvittelin. Olen huomannut, haaveilen miesteni käyttyätyvät, kuten naiset käyttäytyvät, mikä tappaa kiinnostukseni heihin. Fantasioin kuitenkin miehistä, ja kiihotun heistä eroottisesti, vaikka tunteeni kohdistuvat naisiin.

Ymmärrän, että seksuaalisen suuntautumiseni (tarkoitan sitä termiä, millä itseäni kutsun) määrittelen viimekädessä minä itse, mutta haluaisin silti tietää, kokevatko muutkin homoseksuaalit samankaltaisia tunteita, vai olenko sittenkin bi-seksuaali.

Hei Cherry bomb

Hei. Kerrot että ihastut miehiin, fantasioit ja kiihotut heistä, mutta petyt siihen että he eivät käyttäydy kuin naiset. Onko siis niin, että seksuaaliset ja romanttiset tunteesi menevät täysin eri suuntiin? Vai onko niin että ihastut, fantasioit ja kiihotut myös naisista ja rakastut heihin ja sen lisäksi myös miehet herättävät seksuaalisia tunteita sinussa.

Kun biseksuaalisia henkilöitä on haastateltu, sekä biseksuaaliset naiset että biseksuaaliset miehet ovat usein kertoneet että suhde mieheen on enemmän seksuaalisesti virittynyt ja suhde naiseen taas on muuten tunnepuoleltaan palkitsevampi. Se mitä kuvaat, näyttäisi osuvan yhteen monen biseksuaalin kokemusten kanssa. Fritz Klein –niminen tutkija onkin ajatellut että seksuaalinen suuntautuminen koostuu eri osatekijöistä joita ovat 1) seksuaaliset fantasiat ja unet, 2) seksuaalinen kiinnostus (spontaani kiinnostus eri tilanteissa eroottisena/seksuaalisena virittymisenä), 3) seksuaaliset teot, seksi toisen kanssa 4) emotionaalinen suhde, rakastuminen, seurustelu ja parisuhde, 5) sosiaalinen viiteryhmä, keihin samaistuu ja 6) oma henkilökohtainen identiteetti. Kunkin osatekijän kohdalla suuntautuminen miehiin tai naisiin voi painottua eri tavalla. On esimerkiksi miehiä, joilla voi olla seksiä miesten kanssa ilman että he kokisivat mitään ihastumisia heitä kohtaan ja naisia joiden tunteet kohdistuvat ensisijaisesti naisiin ilman voimakkaita seksuaalisia tunteita.

Mikä merkitys sillä on sinulle jos määrittelet itsesi lesboksi? Entä sillä jos määrittelet itsesi biseksuaaliksi? Toisiko lesbon identiteetti sinulle enemmän selkeyttä ja samaistumismahdollisuuksia? Moni biseksuaaliksi itsensä määritellyt kun kokee ongelmakseen sen, että on vaikeampi löytää samaistumiskumppania, toista joka kokisi samalla tavalla. Kun on tutkittu lesbojen ja homojen elämänkertomuksia, niin etenkin lesbojen kertomuksissa tulee esiin se, että heillä on ollut seksisuhteita myös miehiin, mutta ajan myötä he ovat päätyneet määrittelemään itsensä lesboksi.

Kiinnitin vielä huomiota siihen että ihastut miehiin mutta he eivät vastaa tunne-elämältään ja käyttäytymiseltään naisia. Oletko koskaan ihastunut mieheen joka käyttäytymiseltään muistuttaisi enemmän naisen tunne-elämää. Miehiäkin on hyvin erilaisia sekä tunne-elämältään että käyttäytymiseltään. Vai onko niin että ihastut juuri sellaisiin miehiin jotka eivät vastaa tunnetason odotuksiisi? Silloin voisit miettiä keitä he muistuttavat omassa elämänhistoriassasi.

Ihmisen identiteetti voi kokea elämän aikana murroksia sen myötä kun hän tutustuu uusiin ihmisiin ja sen myötä lisää omaan itseensä. Toisaalta tarvitsemme selkeyden vuoksi identiteettejä. Voisiko siinä hyväksyä sen että tällä hetkellä koen näin ja pyrkiä rehellisyyteen ja siihen perustuvaan sitoutumiseen kussakin suhteessa.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys