Selaa kysymyksiä

Biseksuaalisuudesta

Moi!
Omassa seksuaalisessa suuntautumisessani turhauttaa ja ahdistaa aika ajoin monikin asia, mutta tämä ahdistaa varmaankin eniten: Tykkään välillä tytöistä, välillä pojista. Ei siis ongelmaa? Olen biseksuaali?
En kuitenkaan koe biseksuaali- termiä omakseni. Kaiken lisäksi, (asia jota en mielelläni haluaisi myöntää itselleni) tunteeni tyttöjä kohtaan ovat paljon voimakkaampia, niin romanttiset kuin seksuaaliset. Naisiin ihastuminen tuo myös muutkin tunteet vahvempana: ahdistuksen ja epävarmuuden...

Poikien kanssa on kevyttä, helppoa ja kaikki käy nopeasti. Tuntuu, että kun on tutustunut yhteen poikaan, tuntee jo ne kaikki kokonaan. Tarkoittaako tämä sitä, että olen lesbo?

Tasaantuuko tämä seksuaalisen suuntautumisen alituinen muutos ja epävarmuus joskus? Tiedän, että pitäisi hyväksyä itsensä sellaisena kun on, mutta silti tahtomattani usein toivoisin että olisin joko hetero tai homo, ettei tarvitsisi koko ajan hämmentyä itsestään.

Hei Amel

Haluaisit olla joko hetero tai homo, mutta huomaat olevasi kiinnostunut sekä miehistä että naisista, tosin eri tavalla. Biseksuaalisuus herättää sinussa epävarmuuden tunteita ja hämmennystä. Kysyt että tasaantuuko suuntautumisen muutos ja epävarmuus. On totta että joko tai asetelma tuo elämään aluksi turvallisuuden tunnetta mutta monien kohdalla se voi johtaa lopulta siihen että joutuu kieltämään osan itsestään.

Biseksuaalina eläminen voi olla periaatteessa hyvinkin rikasta koska valinnan mahdollisuuksien määrä on suurempi kuin homona/lesbona tai heterona elämisessä. Tämän rikkauden kääntöpuolena on toisaalta juuri se, mistä kerrot: joutuu toistuvasti miettimään minkälaisia valintoja teen ihmissuhteissani, mitä tuon itsestäni esille eri ihmisille ja mitä kustakin valinnasta seuraa.

Hyvin monella biseksuaalilla naiset herättävät erilaisia odotuksia ja tunteita kuin miehet ja päinvastoin. Siinä on kullakin sitten mahdollisuus tunnustella sitä, minkälaista ihmissuhdetta itselleen haluaa, mikä on itselle kaikkein tärkeintä. Meissä voi herätä monenlaisia impulsseja, kiinnostusta ja myös epävarmuuksia ihmisten parissa. Siinä sitten joudumme aina ratkaisemaan, onko tuon ihmisen lähellä heräävä kiinnostus ja tunneskaala sellaista, joka on minulle niin merkityksellistä että haluan tutustua häneen paremmin. Siinä auttaa se että on selventänyt itselleen sen mitä ihmissuhteiltaan haluaa ja millaiseen suhteen eteen on valmis tekemään töitä.

Biseksuaalit kertovat usein siitä että heidän on vaikea löytää vertaisryhmää ja että homoseksuaalien seurassa he sitten esiintyvät homona tai lesbona ja heteroiden parissa heterona. Moni kertoo kokeneensa sekä homo- että heteroseksuaalien seurassa että omasta biseksuaalisuudesta kertominen herättää torjuntaa tai varautuneisuutta, jolloin jää vaille hyväksytyksi tulemisen tunnetta. Siksi vertaisten löytäminen voisi helpottaa elämää: voisi yhdessä pohtia kokemuksiaan ja valintojaan. Tällä hetkellä Setan jäsenjärjestöistä bi-ryhmä löytyy Jyväskylän Setasta. Vertaisryhmätoiminnasta voit tarkemmin tiedustella Sinuiksi hankkeen koordinaattorilta Mikko Väisäseltä, p. 040 5107 488. Voit soittaa myös meidän päivystykseen maanantaisin ja torstaisin klo 19-21, p. 044 300 2355 voidaksesi jatkaa pohdintojasi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys