Selaa kysymyksiä

Töissä

Olen töissä seurakunnan leirikeskuksessa. En ole uskaltanut töissä sanoa sanallakaan että olen mikä olen. sukulaiset ja kaverit kyllä tietävät. mitä minun pitäisi tehdä? Työpaikan menettämisenpelossa en ole asiasta maininnut puolella sanallakaan

Hei Jansk

Olet huolissasi siitä miten seurakunnassa reagoitaisiin siihen, jos he saisivat tietää mikä olet. Viestistäsi ei selviä se, onko kyse sinun seksuaalisesta suuntautumisestasi (hetero/homo/bi/panseksuaalisuus/aseksuaalisuus) vai sukupuoli-identiteetistä (transsukupuolisuus, transvestisuus, muunsukupuolisuus, intersukupuolisuus).

Sinun on hyvä tietää että Suomessa syrjintä työelämässä (mm. seksuaaliseen suuntautumisen perusteella) on kielletty (http://www.tyosuojelu.fi/fi/yhdenvertaisuus). Yhdenvertaisuuslakiin ja tasa-arvolakiin saadaan pian vahvistettua entisestään syrjintäsuojan kattavuutta seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella työelämässä.
Leirikeskuksen työssäsi keskeistä tulisi olla se, miten hyvin osaat tehdä työtäsi, ei suinkaan sinun seksuaalinen suuntautumisesi tai sukupuoli-identiteettisi. Salaisuuden ylläpitäminen itselle tärkeästä asiasta vie energiaa työssä, siksi varmaan haluat lopettaa salaamisen. Ymmärrän kuitenkin hyvin että olet huolissasi mahdollisista kielteisistä reaktiosta. Siksi on hyvä miettiä, löytyykö seurakunnan työntekijöistä joku, johon voit luottaa ja jonka koet suhtautuvan sinuun hyvin myönteisesti. Voisitko hänen kanssaan pohtia, millä tavoin voisit halutessasi tulla ulos kaapista?

Jos sitten käy niin, että sinun työsuhteesi jatko kyseenalaistetaan tai joudut kohtaamaan epäasiallista käyttäytymistä sen vuoksi mitä ihmisenä aidosti olet, sinun kannattaa hakea oikeudellista apua. Voimme auttaa tarvittaessa löytämään asianmukaista apua, jos tilanne kriisiytyy. Päivystyksemme on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 19-21 numerossa 044 300 2355. Sateenkaariyhdistys Malkus ry, jossa on mukana myös kirkon työntekijöitä, voi tarvittaessa tarjota vertaistukea ulostuloon liittyvissä kysymyksissä, ks. www.malkus.fi. Myös Yhteys –liikkeen parista löytyy ihmisiä, jotka tuntevat kirkon työntekijöiden haasteita suhteessa seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuteen ja ovat käytettävissä mm. vertaistukena, ks. www.yhteys.org.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys