Selaa kysymyksiä

Aseksuaalisuus

Hei,
minua mietityttää näennäinen aseksuaalisuuteni. Seksi ei kiinnosta pätkääkään, mutta joka tuutista kuulee tai lukee, että seksi on se parisuhteen liima joka yhdessä pitää. Miten aseksuaalinen henkilö sellaisessa maailmassa pärjää? Yksinkö?
Olen 23-vuotias nainen, seurustellut kasuaalisti niin naisten kuin miesten kanssa, ja haluaisin kai suhteeseen mieluummin naisen kanssa, mutta seksiä en haluaisi kummankaan sukupuolen kanssa. Onko aseksuaalisuus väärin? Onko aseksuaalin väärin haluta parisuhdetta? Voiko parisuhdetta olla ilman seksiä?

Hei Lissia

On totta että julkisuudessa seksi nähdään usein parisuhteen liimana ja seksin määrä onnellisuuden mittarina. Ihmisten välinen syvä kiintymys ja rakkaus on kuitenkin hyvin mahdollista ilman keskinäistä seksiä. Osa ihmisistä on synnynnäisesti aseksuaaleja, eli eivät koe seksuaalista vetovoimaa, ja he voivat viettää yhtä täyteläistä ja onnellista elämää kuin seksuaalit, jotka kokevat seksuaalista vetoa toisiin ihmisiin.

Kysyt että onko aseksuaalisuus väärin, saako aseksuaali haluta parisuhdetta, ja voiko parisuhdetta olla ilman seksiä. Aseksuaalisuus ei ole sen enempää väärin kuin seksuaalisuuskaan. Kummassakin on kyse ihmisen synnynnäisestä ja luonnollisesta ominaisuudesta. Ja ilman muuta aseksuaaleilla on samat oikeudet parisuhteeseen kuin seksuaalista vetoa kokevilla ja parisuhde voi olla onnellinen ja täyteläinen ilman seksiä. Se toki edellyttää että kummallekin on ok, että suhteessa ei ole seksiä. Osa ihmisistä kokee oman seksuaalisuutensa niin tärkeäksi että suhde ilman sitä ei ole riittävän tyydyttävä. Osalle taas suhde, jossa ei ole mitään painetta seksiin, voi olla valtava helpotus ja luontevalta tuntuva olotila. Kyse onkin siitä että miten ja mistä kukin löytää itselleen sopivan kumppanin. Toivon sinulle onnea fiksun kumppanin löytämiseen.

On tärkeää että et häpeä aseksuaalisuuttasi vaan arvostat sitä omana piirteenäsi. On valitettavaa että aseksuaalit kohtaavat edelleen monenlaisia ennakkoluuloja ja joutuvat puolustamaan oikeuttaan olla ilman seksuaalisia lähentelyjä ja odotuksia. Aseksuualeilla on omaa vertaistukea ja tiedotusta sivustolla: www.aseksuaalit.net.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys