Selaa kysymyksiä

Homofobiset appivanhemmat

Olen naisen kanssa naimisissa oleva nainen. Oma perheeni on hyväksynyt nykyisen parisuhteeni (olen vähän "myöhäisherännäinen", nyt 35-v. ja ensimmäinen suhde naisen kanssa) mukisematta ja toivottanut naisystäväni lämpimästi tervetulleeksi. Ongelmaksi ovat muodostuneet puolisoni vanhemmat. He ilmeisesti viimeiseen saakka toivoivat, että kaksikymmpisestä asti lesbona elänyt tyttärensä kuitenkin ottaisi miehen. Nyt kun rekisteröimme suhteemme, tämä toivo romuttui.

Vanhemmat eivät ole suoraan aggressiivisia, mutta meidät jätetään usein kutsumatta, suhdettamme salaillaan muilta sukulaisilta ja minun annetaan usein pienin keinoin ymmärtää, etten ole tervetullut. Tämä on alkanut jurppia minua oikein urakalla, eikä oikein enää huvittaisi lähteä puolisoni perheen yhtään mihinkään tapaamisiin. Puolison sisko hyväksyy meidät täysin, mutta jostain syystä vanhemmat eivät vain pääse asiasta yli. Itse olisin ihan valmis katkaisemaan välini heihin, mutta puolisoni osalta asia ei tietenkään ole niin yksinkertainen. Minun leipääntymiseni tilanteeseen ei helpota tunnelmia, mutta olen kyllästynyt nöyristelemään näitä idiootteja. En haluaisi asettaa puolisoani tilanteeseen, jossa hänen olisi valittava minun ja vanhempiensa väliltä, mutta mittani alkaa olla täysi. Mitä pitäisi tehdä?

Hei Riikka

On ymmärrettävää että mittasi on täyttynyt kun huomaat että puolisosi vanhemmat eivät arvosta teidän suhdettanne. Silloin sekä sinä että puolisosi joudutte ”toisen luokan kansalaisiksi” heidän seurassaan ja teidän suhteenne myönteinen merkitys jatkuvasti kyseenalaistetaan. Onhan tilanne sietämätön. Ja silti joudutte sitä sietämään, koska puolisollesi vanhempien hylkääminen olisi tuskallinen kokemus. Ymmärrät sen etkä halua asettaa puolisoasi valintatilanteeseen. Mitä siis olisi tehtävissä tilanteen korjaamiseksi?

Viestissäsi jää avoimeksi se, onko asiasta keskusteltu avoimesti puolisosi vanhempien kanssa. Entä ovatko puolisosi vanhemmat hakeneet itselleen koskaan apua tyttärensä seksuaalisen suuntautumisen herättämiin ongelmiin? Voisiko puolisosi sisko olla tilanteessa jotenkin avuksi? Osa homoseksuaalisiin suhteisiin torjuvista vanhemmista hyötyy mahdollisuudesta käsitellä ulkopuolisen ihmisen kanssa heissä heränneitä epämiellyttäviä tuntemuksia. Osa taas hakee vain tukea ja oikeutusta torjunnalleen. Jos tilanne on sellainen että appivanhempasi kieltäytyvät keskustelemasta asiasta niin yksi vaihtoehto on lähettää heille kirje. Siinä puolisosi voisi kertoa miten tärkeänä hän näkee vanhempiensa arvostuksen sekä itselle että teidän suhteellenne ja yhdessä voisitte kertoa millä tavalla tilanne on muodostunut teille vaikeaksi ja miten toivoisitte tilanteen korjautuvan. Kirjeessä ei kannata hakea syyllisiä vaan enemmänkin rakkaudellisia ratkaisuja. Yksi mahdollisuus voisi olla varata aika perheterapeutilta ja käydä asiaa yhdessä läpi perheterapeutin vastaanotolla. Se tietysti maksaa jonkin verran mutta voi tuoda muualla säästöä. Tämä tietysti edellyttää että appivanhemmat ovat edes jossain määrin motivoituneet kohtaamaan rakentavasti tilanteen. Siinä ehkä puolisosi sisar voisi toimia halutessaan välittäjänä.

Toivon sydämestäni että appivanhempien käyttäytyminen tietä kohtaan ei kohtuuttomasti vaikeuta teidän parisuhdettanne ja että onnistutte siinä asiassa löytämään yhteisen toimintalinjan ja miten sillä askel askeleelta edetään.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys