Selaa kysymyksiä

Liian nuori tullakseni ulos?

Olen 13v poika (kohta 14) ja tunnen olevani homo. En koe syytä tulla kaapista ulos, koska ei heteroillakaan ole siihen mitään erikoista tarvetta. Toisaalta haluisin keskustella asiasta jonkun kanssa. Haluaisin olla kotona avoimesti homo, että pystyisin olemaan avoimempi. Pari kertaa on kaverien ja perheen keskuudessa on lipsahtanut tällasta et "ei hemmetti ku on muute hyvännäköinen jätkä". Näistä kommenteistani on sitte tentattu ja olen joutunut selittelemään jotain valheita koska en uskalla kertoa homoudestani, koska jatkuvasti päähäni tulee ajatus "olenko liian nuori tulemaan kaapitsa ulos" mutta sitten mietin että ei heteroksi tarvitse mitään "julistautua" koulussa ihmettä on myös herättänyt kun olen puolustanut jatkuvasti homoksi ja transuksi haukuttua poikaa. Pelkään vain että minua alettaisiin kiusaamaan koulussa jos puhuisin homoudestani. Haluaisin myös tutustua muutamin mukavalta vaikuttaviin tyttöihin ihan vaan kaverina mutta heti syntyy oletus että on tyttöystävä hakusessa. Toivon että tähän viestiin vastattaisiin ja kiitän jos luette tämän viestin.

Hei

Mietit sitä että oletko liian nuori tullaksesi ulos. Toisaalta sinua harmittaa se että voidaksesi olla oma itsesi vapaammin joudut ottamaan asian erikseen esille tavalla tai toisella, ”tekemään siitä numeroa”, samalla kun heteroseksuaalisten ikätovereiden kiinnostukset vastakkaiseen sukupuoleen otetaan itsestään selvyytenä. Tämä on se harmillinen seuraus yhteiskunnassa yhä vallitsevasta, mutta vähitellen vähenevästä, hetero-olettamuksesta.

Et suinkaan ole liian nuori ottaaksesi puheeksi vanhempiesi kanssa sitä että pojat kiinnostavat sinua nyt enemmän kuin tytöt. Ongelma ei ole iässäsi vaan pikemminkin siinä, miten valistuneita vanhempasi ovat käsittelemään asiaa. Miten vanhempasi ovat puhuneet kotona homoseksuaaleista ja esimerkiksi tasa-arvoisesta avioliittolaista? Voit myös testata vanhempiesi asenteita katsomalla yhdessä esim. Salattuja elämiä, jossa on mukana poikapari tai jotain vastaavaa elokuvaa. Jos he suhtautuvat aiheeseen myönteisesti, niin uskoisin että he ovat valmiita kuulemaan ja ymmärtämään sinua sellaisena kuin olet. Sinun ei tarvitse julistautua homoksi. Voit vain todeta että jo jonkin aikaa olet huomannut että olet kiinnostunut enemmän pojista kuin tytöistä. Ja että toivot että vanhemmat kunnioittavat näitä sinulle tarkeitä, hyvältä tuntuvia ja ajankotaisia tunteitasi. Monesti vanhemmat vain ilahtuvat siitä että lapsi luottaa heihin ja haluaa jakaa heidän kanssaan itselleen tärkeän asian.

Jos vanhempasi ovat puhuneet homoseksuaaleista tai tasa-arvoisesta avioliittolaista kielteisesti, voi olla viisasta löytää ensin jokin muu taho, jolle puhut ennen vanhempiasi asiasta. Voisiko se olla joku turvalliselta tuntuva sukulainen tai esim. koulun terveydenhoitaja. Kun olet sieltä saanut ymmärrystä ja tukea, on turvallisempaa ottaa asia puheeksi vanhempien kanssa, kun koet että sen aika on tullut.

Pelkäät että joudut koulussa ja kavereiden kesken kiusatuksi, jos otat homoseksuaalisuutesi koulussa puheeksi. Siinäkin sinun kannattaa edetä turvallisuutta lisäävin askelin. Ensin asia kannattaa ottaa puheeksi sellaisen kaverin tai työtön kanssa, josta olet varma että hän on lojaali sinua kohtaan. Koska koulussasi on jo yksi poika joutunut kiusaamisen kohteeksi aihepiiriin liittyen, asia kannattaisi ottaa puheeksi myös esim. kouluterveydenhoitajan tai luotettavan opettajan kanssa. Heidän velvollisuutenaan on ehkäistä kiusaamista ja varmistaa kaikkien turvallisuus koulussa.

Voi olla että joku sanoo sinulle, kun otat poikiin kohdistuvan kiinnostuksesi puheeksi, että kyse voi olla ohimenevästä vaiheesta ja että myöhemmin vielä kiinnostut tytöistä. Näinhän se joidenkin kohdalla voikin olla. Se ei kuitenkaan vähennä kyseisten tunteiden merkitystä sinulle juuri nyt. Monille kiinnostus samaan sukupuoleen on alkanut 12 – 14 –vuotiaana, joillakin jo sitä ennen, ja jatkuu läpi koko elämän. Sinulla on oikeus tunteisiisi ja niistä kertomiseen, yhtä lailla kuin toisilla pojilla tunteet tyttöjä kohtaan, eikä kenelläkään ole oikeutta kyseenalaistaa niitä tai nauraa niille.

Turvallisia paikkoja jatkaa keskustelua tästä aihepiiristä ovat päivystyksemme (ma ja ke 19-21, 044 300 2355) ohella: Poikien talo, ks. www.poikientalo.fi, ja e-talo, www.e-talo.fi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys