Selaa kysymyksiä

Sukupuolen moninaisuus

Hankalaa pukea tuntemuksiani sanoiksi. Jo teinipoikana menin salaa siskoni vaatekaapille ja pistin ylleni hänen nättejä vaatteitaan. Oletin aina että ilmiö on täysin normaalia murrosikäisen kehitykseen kuuluvaa itsensä toteuttamista. Parhaat ystäväni ovat naispuolisia, ja tulen naisten kanssa toimeen paljon paremmin kuin miesten. #girlsnightout onkin varsin tyypillinen hashtag somessa ollessani viettämässä iltaa naispuolisten ystävieni kanssa, vaikka se onkin vitsi. Vai onko?

Viime aikoina (oikeastaan viime vuoden aikana) olen alkanut kyseenalaistamaan sukupuoli-identiteettiäni. Olen 25-vuotias ja olen alkanut ajatella että murrosiän pukuleikit saattoivat ollakin enemmän kuin silloin luulin. Kuluneen vuoden aikana tunnistauduin homoksi läheisille ystävilleni ja perheelleni, mutta jos olen transsukupuolinen, tlanteellahan ei ole mitään tekemistä seksuaalisen suuntautumisen kanssa? Pitäisin mielelläni kauniita mekkoja ja koruja. Meikkaisin itseni kauniiksi ja opettelisin letittämään hiukseni kauniisti. Käyttäisin kimaltelevaa kynsilakkaa. Se vaan on sosiaalinen itsemurha miehillä. Ongelmaa ei olisi jos olisin syntynyt naiseksi.

Viimeisen viikon ajan olen ollut yhä enemmän ja enemmän ahdistunut tilanteestani, enkä saa öisin nukuttua. Olen alkanut lakkaamaan varpaankynsiäni, mikä helpottaa oloani. Varpaankynsien lakkaus pysyy piilossa varsinkin näin talvella, mutta sekään ei riitä minulle. Selailen usein kotona verkkokauppojen naistenvaatteita, ja usein purskahdan itkuun kun ymmärrän etten ikinä voi käyttää niitä.

Koulunkäynnistäni ei ahdistuksen takia tahdo tulla mitään. Olen harkinnut koulukuraattorin puheille menemistä, mutta en tiedä uskallanko sielläkään puhua näistä asioista.

Pahoittelen sekavaa viestiä, todella hankalaa pukea tuntemuksiani sanoiksi.

Hei Timppa

On todella hyvä että olet alkanut pukea tuntemuksiasi sanoiksi. Siinä avautuu yksi hyvä kanava, jonka avulla voit selkiyttää oloasi itsellesi ja muille. On myös hyvä että et jää yksin huolesi kanssa vaan olet lähtenyt avaamaan sitä nyt aluksi tänne.

Sinusta tuntuisi hyvältä pukeutua kauniisiin mekkoihin ja koruihin, nauttisit siitä että voisit meikata itsesi kauniiksi ja letittää hiuksesi ja lakata kyntesi. Samalla toteat että miehelle se olisi itsemurha. Näin ei tarvitsisi olla. On todella surullista että kulttuurissamme miesten koristautumista ja naisellisia piirteitä oudoksutaan, samoin sitä jos mies pukeutuu kauniin naisellisesti. Naisilla sen sijaan on ollut jo jonkin aikaa mahdollisuus pukeutua ja käyttäytyä hyvinkin maskuliinisesti, eikä siitä rangaista.

Olet miettinyt omaa sukupuoli-identiteettiäsi ja seksuaalista suuntautumistasi. Olet tullut homona ulos läheisillesi. Homo-identiteetillähän tarkoitetaan, että mies on seksuaalisesti/eroottisesti/romanttisesti kiinnostut miehenä miehistä. Nyt olet ruvennut miettimään, oletko sittenkin transsukupuolinen. Se on toki yksi vaihtoehto. Transsukupuolisuus tarkoittaa sitä että ihminen kokee syntymäsukupuolen mukaisen kehon itselleen vieraaksi ja vastakkaisen sukupuolen ominaisuudet täysin omikseen. Muita mahdollisuuksia on mm. transvestisuus, jolla tarkoitetaan sitä että mies aika-ajoin nauttii itsestä löytyvien naisellisten puolien toteuttamisesta mm. pukeutumisen avulla ja välillä taas on kotonaan miehen kehossa ja rooleissa. Muita ovat androgynia, mikä tarkoittaa että ihminen kokee ja toteuttaa itsessään sekä naisellisena että miehisenä kulttuurissa pidettyjä piirteitä, ja muunsukupuolisuus, jossa ihminen kokee että vallitsevat sukupuolijaottelut eivät sovi häneen lainkaan. Sukupuoli koostuukin hyvin monista eri ulottuvuuksista ja tasoista ja jako miehiin ja naisiin ei anna sille oikeutta. Monasti ongelma on enemmänkin ahtaissa sukupuolirooleissa kuin siinä että ihminen kokisi voimakasta sukupuoliristiriitaa, jota pitäisi korjata esim. hormonihoidolla tai leikkauksin.

Entäpä miten sinun kannattaisi nyt edetä? Ensinnäkin olisi hyvä että antaisit itsellesi luvan olla kiinnostunut kauniista vaatteista, kynsien lakkaamisesta jne. ja nauttia siitä täysin sydämin. Siinä ei siis ole mitään hävettävää vaan jotain hyvin kaunista. Sitten voisit miettiä missä yhteyksissä voisit pukeutua asusteisiin, joista unelmoit. Keitä silloin voisi olla läsnä näkemässä sinut? Yksi mahdollisuus tähän on Traskahvilat, joita löytyy mm. Pirkanmaan Setasta, Turun Seudun Setasta, Transtukipisteestä, ja Oulun Setasta. Näissä tilaisuuksissa voit turvallisesti kokeille pukeutumista ja koristautumista. Yhteystiedot löydät osoitteesta: http://seta.fi/jasenjarjestot/ . Näissä ryhmissä on sukupuoltaan eri tavoin kokevia ihmisiä ja keskustelut heidän kanssaan voivat auttaa sinua tutustumaan lisää itseesi ja antamaan lupaa olla sellainen kuin olet. Ihmisen sukupuoli ja siihen liittyvä identiteetti onkin hyvä ajatella joustavaksi ja moniulotteiseksi, vaikka valtakulttuuri ei sitä aina tuekaan.

Mietit sitä, uskaltaisitko keskustella huolistasi koulukuraattorin kanssa. Jos nämä huolet ovat vaikuttaneet opintoihisi, niin miksipä ei. Voisitko puhua toiveistasi jollekin tyttökavereista? Voisitko jonkun kanssa yhdessä katsella niitä asusteita joista haaveilet. Ylipäänsä on hyvä että et häpeä niitä asioita ja mieltymyksiä, jotka ovat sinulle tärkeitä. Ongelma ei ole sinussa vaan kulttuurimme ahtaissa rajoissa.

Voit halutessasi soittaa päivystykseemme ma ja to klo 19 – 21 puh. 044 300 2355 ja jatkaa keskustelua tästä aihepiiristä.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys