Selaa kysymyksiä

Kaapista ulos

Olen lesbo, vanhempani eivät tiedä siitä. Minua ahdistaa kun en voi puhua heille siitä. Olisin valmis puhumaan mutta en löydä sanoja. Jo omassa päässä kuulostaa kaikki mahdolliset keskustelut tyhmältä. Tiedän ettei heillä ole mitään homoja ja lesboja vastaan . En vain osaa aloittaa.

Hei Uljaspanda
Ymmärrän hyvin sen että sanojen löytäminen keskustelun aloittamiseksi vanhempien kanssa omasta seksuaalisesta suuntautumisesta on hankalaa. Miksikähän tällaisen keskustelun aloittaminen tuntuukin usein etukäteen tyhmältä? Johtuuko se siitä että itselle luonnollisesta henkilökohtaisesta asiasta pitää tehdä erikseen numeroa? Eiväthän heterotkaan joudu kertomaan että ovat kiinnostuneita vastakkaista sukupuolta olevista. Missä määrin olet huolissasi, että vaikka vanhemmilla ei ole mitään homoja ja lesboja vastaan, niin he saattaisivat silti vähän hämmentyä? On kuitenkin hyvä että otat asian puheeksi. Silloin se ei ole teidän välissä puhumattomana, vaiettuna asiana, joka estäisi sinua ottamasta puheeksi omia kuulumiasi rehellisesti. Mieleeni tulee muutamia asian esille ottamisen vaihtoehtoja, joita voit harkita.

1) Suora asian esiin nostaminen: Joskus, kun teillä on yhdessä rauhallinen ja kiireetön tuokio, voisit sanoa että haluat keskustella hetken aikaa heidän kanssaan sinulle merkittävästä asiasta. Siinä sitten voisit sanoa vaikka näin: ”Olen tässä jo jonkin aikaa halunnut kertoa teille yhden minulle tärkeän ja kivan asian, mutta sen puheeksi ottaminen onkin ollut yllättävän hankalaa. Haluan vain teidän tietävän että a) tuleva puolisoni on mitä todennäköisemmin nainen (jos et vielä seurustele) b) että seurustelen naisen kanssa. Toivon että voin aikanaan esitellä hänet teille, jotta hän oppisi tuntemaan teidät ja te hänet. Minulle oli tärkeää kertoa tämä teille, koska tämän jälkeen minun on helpompi jakaa asioitani teille ja olla siinä rehellinen sekä itselleni että teille”
2) Kirjeen kirjoittaminen: Voit kirjoittaa heille kirjeen, jossa on suunnilleen sama sisältö kuin edellisessä kohdassa. Voit lisätä siihen myös asioita, joita olet arvostanut heidän vanhemmuudessaan ja että tuntuu hyvältä olla mahdollisimman rehellinen heitä kohtaan. Loppuun voit vielä lisätä, että olisi kiva jutella asiasta lisää.
Kirje antaa vanhemmille aikaa omalle pohdinnalle ja reagoinnille siinä tapauksessa että suuntautumisesi olisi heille suuri yllätys.
3) Epäsuora aloitus: Voisitte mennä katsomaan jotain teatteriesitystä tai elokuvaa, jossa on mukana kahden naisen välinen rakkaussuhde. Esityksen jälkeen voisitte keskustella esityksen/elokuvan herättämistä ajatuksista. Siinä voisit luontevasti ottaa puheeksi oma suuntautumisesi ja siihen liittyviä vaiheita omassa elämässäsi.

Mitä ajattelet näistä?
Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys