Selaa kysymyksiä

Kaverit pitää läppänä

Mä ja mun kaverit ollaan aina vitsailtu olevamme lesboja/biseksuaaleja koska käyttäydymme välillä vähän turhan läheisesti ja se on aina ollut normaalia meidän välillämme - vitsailu siis. Nyt musta on todella alkanut tuntumaan, että olen bi. Muutaman kerran olen yrittänyt kertoa siitä, mutta kaverit luulevat mun vitsailevan. Yhdelle läheisimmistä freindeistäni kerroin kerran vakavissani uskovani olevani bi, mutta hän on melko uskonnollinen, eikä ottanut mua tosissaan, vaan vaati saada tietää olenko joskus sitten ihastunut samaan sukupuoleen. No en ole kunnolla, joten kaverini katsoi mua miltei säälien ja tokaisi, että et sä sitten voi olla bi. Asia jäi siihen. Mua on jäänyt kaivelemaan tämä ja haluaisin saada heidät ymmärtämään, että olen oikeasti bi. Miten saisin heidät uskomaan? Olen yrittänyt kertoa sitä kunnolla vakavissani, yhdelle kerrallaan tai chatissa, mutta aina sama lopputulos: kaverit heittävät takaisin, että "niin hekin, kumman luo ;)" - läppänä kuten aina. Välillä tuntuu että pitäisi kohta suudella niitä ennen kuin ne uskoisivat. Ja pelottaakin se niiden uskominen vähän, sillä mikäli he uskovat, läheisimmät karsiintuvat pois, sillä heille lesboja, homoja jne. on vain televisiossa, kirjoissa ja jossakin mielikuvitusmaailmassa, ei todellisuudessa ja he suhtautuvatkin oikeasti muihin kuin heteroihin kielteisesti. Mitä teen ja miten toimin?

Hei
Kerrot että sinusta on viime aikoina alkanut tuntua siltä, että olet bi. Mietit miten saisit kaverisi uskomaan sen ja samalla pelkäät miten he silloin reagoisivat.

Huomaan miettiväni sitä, mitä kaikkia tunteita ja ajatuksia oma mahdollinen biseksuaalisuus sinussa itsessäsi herättää. Sehän voi herättää monenlaisia ja osin ristiriitaisiakin tunteita ja ajatuksia: se voi tuntua ihananalta, avartavalta mutta myös vähän tuntemattomalta ja pelottavalta. Biseksuaalisuus voi ilmetä monin eri tavoin riippuen miten romanttinen, eroottinen ja seksuaalinen kiinnostus kohdistuvat samaa tai toista sukupuolta kohtaan. Joku ihminen voi herättää ennen kaikkea romanttisia tuntemuksia (hänen kanssaan haluan seurustella), toinen taas voi näyttää hyvin eroottiselta (vau minkä näköinen) ja jonkun lähellä voi omat seksuaaliset reaktiot aktivoituvat voimakkaasti (kiihotun seksuaalisesti). Joskus nämä tunteet kohdistuvat yhteen tiettyyn henkilöön mutta ne voivat kohdistua myös eriasteisesti eri henkilöihin riippumatta heidän sukupuoli-identiteetistään. Biseksuaalisuudessa onkin kyse siitä että ihminen on avoin kokemaan näitä tunteita eriasteisesti sekä samaa että toista sukupuolta olevaan henkilöön tai henkilöön riippumatta hänen sukupuoli-identiteetistään.

Viestistäsi ei ilmene ikäsi. Nuoruusvuosina kunkin nuoren kasvu omaan seksuaalisuuteensa on hyvin yksilöllistä ja eritahtista. Joillekin seksuaaliset ja romanttiset tunteet kehittyvät melko varhain ja joillakin taas melko myöhään ja niissä edetään askel askeleelta. (Ks: www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/seksuaalisuuden_portaat) Suuntautuminen samaan tai toiseen sukupuoleen voi joillakin selkiytyä melko varhain, joillakin voi olla biseksuaalisuutta jonkin aikaa ja sen jälkeen seksuaalisuus kohdistuu vain jompaankumpaan sukupuoleen (tai niiden välimaastoon) ja joillakin taas biseksuaalisuus jää pysyväksi osaksi elämää. Turvallisen kasvun kannalta on tärkeää että kenenkään tunteita ei halveksittaisi tai pidettäisi vähemmän arvokkaina sen perusteella kumpaan sukupuoleen ne kohdistuvat.

Se, että haluat kaverisi ymmärtävän pohdintasi omasta biseksuaalisuudestasi, on hyvin ymmärrettävää. Jos he ottaisivat pohdintasi vakavasti ja aito biseksuaalisuus olisi heistä OK, niin sinun olisi paljon helpompi uskaltautua ihastumaan ihmisiin riippumatta heidän sukupuolestaan. Silloin voisit myös helpommin kertoa mahdollisista ihastuksistasi heille, oli sitten kyse toisesta tytöstä tai pojasta. Tässä on kyse luvan saamisesta omille tunteille ja niiden jakamiselle. Sitä tarvitaan biseksuaalisten ja homoseksuaalisten tuntemusten kohdalla niin kauan kun vain heteroseksuaalisuutta pidetään itsestään selvänä ja ilman muuta hyväksyttävänä romanttisten, eroottisten ja seksuaalisten tunteiden ilmaisumuotona.

Kun kaveripiirissä eri ihmiset ovat eri vaiheissa omassa kasvussaan, niin kaveripiirin läpässä seksuaalisuudesta on vaikea puhua vakavasti. Homo- ja biseksuaalisuus herättää monissa rinnakkain kiinnostusta mutta myös pelkoja. Läppä lesboudesta ja biseksuaalisuudesta varmaan palvelee sitä, että hieman pelottavasta aiheesta läpän heittäminen tekee siitä vähemmän pelottavaa. Samalla se antaa luvan olla lähellä toinen toisiaan.

Ei-heteroseksuaalisesta suuntautumisesta kertominen on hetero-olettamuksen vallitessa hyppy tuntemattomaan. Joidenkin kielteiset reaktiot voi ennustaa etukäteen heidän puheittensa perusteella, mutta monien kohdalla ennustaminen on vaikeampaa. Kertominen kannattaa aloittaa turvallisemmasta päästä, eli ihmisestä, jonka tietää suhtautuvan hyväksyvästi ihmisten moninaisuuteen. Se voi olla joku aikuinen tai nuori, joka on kypsynyt ajattelemaan asioista monipuolisesti. Kun on voinut turvallisesti puhua omasta pohdinnoistaan, tunteistaan ja reaktioistaan tällaisen ihmisen seurassa, niin hänen kanssaan voi yhdessä pohtia seuraavia askeleita. Myöskin se, että tuntee jo jonkun ihmisen, jota arvostaa ja joka seurassa tulee hyväksytyksi sellaisena kuin on, antaa turvaa silloin kun kohtaa epäasiallisia reaktioita. Toivottavasti löydät lähipiiristäsi tällaisen ihmisen.

Voit jatkaa pohdintojasi täällä netissä tai soittamalla päivystykseemme ma ja to klo 19 - 21, p. 044 300 2355. Voit myös olla yhteydessä netin välityksellä nuorille suunnattuun e-taloon (e-talo.fi) jossa on mahdollisuus mm. chattiin keskiviikkoisin klo 18 - 20.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys