Selaa kysymyksiä

Mikä oikein olen?

Olen 25-vuotias mies(tai no, mies ja mies.. biologisesti kyllä, en koe itselläni olevan mitään sukupuolta). Seksi onnistuu sekä biologisesti miesten että biologisesti naisten kanssa, mutta kummastakaan ei tule sen kummempaa nautintoa.

Samoin parisuhteeseen kykenen molempien sukupuolten kanssa, mutta en koe sellaiselle tarvetta. Joskus itseäni tyydytän, lähestulkoon aina omaa biologista sukupuoltani edustavalla pornografialla.

Tunnen häpeää itsestäni, en tiedä oikein mikä olen, olen katkaissut välini ääriuskonnolliseen perheeseeni.

Mikä minä oikein olen?

Hei

Koet häpeää, kun et tiedä mikä olet. Et samaistu sen paremmin mieheksi kuin naiseksikaan etkä saa nautintoa seksistä tai seurustelusta kenenkään kanssa. Ihmettelet mikä sitten olet? Ihminen.

On todella harmi että sekä sukupuoleen että seksuaalisuuteen on latautunut valtava määrä odotuksia ja normeja siitä mitä tulisi olla. Siihen liittyen pidetään itsestään selvänä että ihminen on joko mies tai nainen ja että hän on kiinnostunut seksuaalisesti joko miehistä tai naisista tai molemmista ja lisäksi että jokainen pohjimmiltaan haluaa parisuhteeseen. Silloin kaltaisesi ihmiselle ei jää tilaa ajattelussa ja asenteissa.

Et ole suinkaan ainoa ihminen, joka ei koe olevansa mitään sukupuolta. Jotkut käyttävät siitä termiä muunsukupuolinen, jotkut samaa transgender ja jotkut taas androgyyni. Samoin löytyy lukuisia ihmisiä jotka eivät koe merkittävää seksuaalista vetoa sen paremmin miehiin kuin naisiinkaan (=aseksuaalinen). Kuten myös niitä jotka kokevat elämänsä hyvinkin täyteläisenä ilman romanttista suhdetta toiseen (a-romanttinen). Normatiivisten odotusten kentässä moni ihminen joutuukin toistuvasti puolustamaan oikeuttaan omanlaiseensa elämään. Näistä teemoista löytyy keskustelupalsta osoitteesta www.aseksuaalit.net.

Kerrot että synnyinperheesi on ääriuskovainen. On surullista että siellä, missä pitäisi olla tavallistakin suurempi rakkaudellinen ymmärrys ihmisen moninaisuutta kohtaan, tiukat normit sulkevat ulkopuolelleen kaiken erilaisuuden. Toivottavasti löydät itsellesi ihmisiä, joiden ihmiskuva ei rajoitu ahtaisiin normeihin sukupuolesta ja seksuaalisuudesta ja jotka ovat kiinnostuneita ihmisestä sellaisena kun miksi hän itsensä kokee.

Tiedoksesi että Helsingin seudun Setassa järjestetään Aseksuaalien iltoja. Niiden tarkoituksena on keskustella aseksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Sinne voi tulla keskustelemaan ja kyselemään, tai vaikka vain kuuntelemaan. Lue toimijoiden kirjoitus teemasta: www.heseta.fi/aseksuaalisuudesta
Kevätkaudella 2015 Aseksuaalien illat järjestetään HeSetalla lauantaisin 21.2., 21.3., 18.4., 16.5. sekä 13.6. klo 18-21. Kokoontumiset ovat siis HeSetan toimistolla: Kaapelitehdas Tallberginkatu 1 C, PL 168, 4. krs.

Voit myös halutessasi jatkaa keskustelua puhelinpäivystyksessämme maanantaisin ja torstaisin klo 19 – 21 p. 044 300 2355.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys