Selaa kysymyksiä

Miten voin saada selkoa seksuaalisuuteeni

Moi, olen 17 vuotias tyttö jolla on suuria kysymyksiä mielessä. Olin 14 kun menetin ensisuudelmani tytölle, tyttö on edelleen paras ystäväni. Kieltäydyin silloin asiasta puhumasta ja se varmaan on unohdettu tapaus, mutta viime aikoina se on saanut mielessäni kysymyksen heräämään, olenko ehkä sittenkin lesbo tai bi. Olen seurustellut kahden pojan kanssa, mutta omaan jonkinlaista mielenkiintoa myös tyttöjä kohtaan, en vain tiedä uskallanko kokeilla suhdetta tytön kanssa etten loukkaa tyttöä jos se ei olekaan minun juttuni. Miten voisin saada selkoa seksuaalisuuteeni? Pelkään myös että jos en ole hetero etten saa hyväksyntää muilta ihmisiltä..

Hei Nina

Pohdit sitä oteko mahdollisesti lesbo tai bi. Olet seurustellut kahden pojan kanssa mutta olet jollain tavoin kiinnostunut myös tytöistä. Sinua huolestuttaa se että jos olet muuta kuin puhtaasti hetero, muut ihmiset eivät enää hyväksyisi sinua.

Ihmisten jako heteroihin, biseksuaaleihin ja homoseksuaaleihin yksinkertaistaa todellisuutta. Hyvin monilla itsensä heteroseksuaaliksi määrittelevällä ihmisillä on jonkinasteista kiinnostusta myös omaa sukupuolta oleviin henkilöihin. Se voi ilmetä unissa, fantasioissa, läheisyyden kokemuksissa jne. Joillakin niihin liittyy lämmön tunteita, joillakin romanttisia ajatuksia, joillakin eroottista mielihyvää, joillakin seksuaalista virittymistä ja joillakin kaikkea tätä. Samalla tavoin itsensä homoseksuaaliseksi/lesboksi määrittelevällä ihmisellä voi olla vastaavia tuntemuksia vastakkaista sukupuolta oleviin henkilöihin. On hyvin yksilöllistä milloin ihminen määrittelee itsensä heteroksi, biseksuaaliksi tai homoseksuaaliksi/lesboksi. Siihen vaikuttaa em. tunteiden voimakkuus ja merkityksellisyys mutta myös ympäristön asenteet.

Yhteiskunnassamme on edelleen sosiaalisesti turvallisinta määritellä itsensä heteroksi. Silloin harvemmin tuottaa pettymystä esim. vanhemmilleen. Biseksuaalisuuteen suhtautuminen on usein ristiriitaista: osa ihmisistä kokee sen vapauttavana ja osa taas pelottavana asiana. Vapauttavaa se on siinä mielessä että siinä ihminen voi uskaltautua ihastumaan ihmiseen tämän sukupuolesta riippumatta. Pelottavaa siinä on torjutuksi tulemisen mahdollisuus ja ulkopuolisten asennoitumiseen liittyvä epävarmuus. Siksi moni pitääkin biseksuaalisuuteen viittaavat tunteensa vain omana tietonaan.

Mietit sitä, uskaltaisitko kokeilla suhdetta tytön kanssa. Pelkäät että saattaisit loukata tyttöä, jos se ei olekaan sinun juttusi. Mutta eikö se ole kaikissa ihmissuhteissa alussa arvoitus, onko kyseinen suhde se oikea. Sehän selviää useimmiten vasta vähitellen. Jos ihastut johonkin tyttöön ja haluaisit tutustua häneen niin olisiko mahdollista kertoa heti alussa että olet epävarma vielä tunteistasi mutta kiinnostunut tutustumaan häneen. Silloin hän tietää missä mennään ja voi ottaa vastuun omasta valinnastaan. Sen sijaan ei ole kovin suositeltavaa lähteä summittaisesti vain kokeilemaan asiaa jonkun kanssa, ilman sen suurempaa ihastumista ihmiseen itseensä. Se voi olla kummallekin turhauttava kokemus.

Mietit muiden reaktiota, jos kävisi ilmi että olisit lesbo tai bi. Millaisia reaktioita pelkäät. Miten vanhempasi reagoisivat siihen, entä ystäväsi? Ketkä heistä lopulta hyväksyisi sinut sellaisena kuin olet? Olethan paljon muutakin kuin seksuaalisuutesi. Anna itsellesi aikaa tutustua tunteisiisi uskaltamalla lähestyä niitä ihmisiä jotka sinua kiinnostavat ja lujittamalla niitä ihmissuhteita joissa koet että sinä saat olla oma itsesi, tunteinesi ja kiinnostuksinesi.

Artikkelissa http://www.rakkaudeksi.fi/artikkelit/parisuhde/biseksuaalina-heterosuhteessa on lisää pohdintaa biseksuaalisuuteen liittyen.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys