Selaa kysymyksiä

Olen sukupuoleltani mitä?

Olen 28-vuotias "nainen", heittomerkit siksi, että en oikeastaan koe moista nimitystä kovin kuvaavaksi. En ole vain yhtä sukupuolta, vaan oikeastaan tykkään "vaihtaa" sukupuolta fiiliksen mukaan. Joinain päivinä äijä, joinain päivinä nainen. Se näkyy pukeutumisessa, meikkaamisessa tai sen puutteessa ja kävelytyylissä. Tai oikeastaan en ole ollut kauhean rohkea tuon äijäpuolen toteuttamisessa muutoin kuin iltalenkillä pimeän aikaan. Huomasin joskus lähteväni aina innoissani lenkille, kun sain siitä tekosyyn pukeutua äijämäisiin vaatteisiin ja talsia miehekkäästi syrjäisempiäkin lenkkipolkuja pitkin ilman pelkoa häirityksi tulemisesta. Ja olen todellakin läpimenevä.

Olen jollain tavalla tiennyt aina, etten ihan kuulu joukkoon. Ihan kuin en sopisi tähän maailmaan, vaan olisin aina jotenkin vääränlainen. Olen miesmäinen myös luonteeltani. Tai tällaisen käsityksen olen saanut. En ole kuitenkaan niin mies, että haluaisin korjata sukupuoleni, vaan haluaisin toteuttaa molempia puolia itsessäni arkielämässä ja tulla hyväksytyksi tällaisena ja kohdelluksi sen sukupuolen edustajana, jota kulloinkin ilmennän.

Tai siitä sukupuolen korjaamisesta kai sen verran lisää, että ehkä haluaisin korjata osia itsestäni, mutta en tiedä, onko siihen mitään realistisia mahdollisuuksia, jos ei ole diagnosoitu transsukupuolinen. En kuitenkaan halua jäädä kummankaan sukupuolen vangiksi. Olen ihan tyytyväinen siihen, että minulla on rinnat, esimerkiksi. Mutta en ole tyytyväinen siihen, mitä tuolla jalkojen välissä on. Muistan toivoneeni päiväkoti-ikäisenä jo, että jonain päivänä minulle kasvaisi pippeli, mutta en ole koskaan toivonut muuttuvani kokonaan pojaksi.

Tää kuulostaa varmaan tosi oudolta... ja juuri sen takia en ole saanut ajatuksiani järjestykseen, kun en ole löytänyt mistään tähän sopivaa nimitystä tai kuullut samankaltaista tarinaa. Pelkään, että olen ihan älytön. Että muka voisin saada miehiset sukuelimet ja pitää kehon muuten naiselle ominaisena, että voisin toteuttaa tätä sukupuolen kaksinaisuutta tosielämässä ja vielä tulla hyväksytyksi sellaisena. Olen paininut tämän asian kanssa kauan ja yrittänyt työntää sen pois mielestäni, mutta se palaa aina uudestaan pintaan.

Olen myös biseksuaali, mikä on aiheuttanut jonkun verran hämmennystä itsessäni tämän sukupuoliasian suhteen. Tuntuu, että se, kuinka paljon olen kiinnostunut naisista ja miehistä vaihtelee päivän mukaan, mutta ei seuraa kuitenkaan sitä, kumpaa sukupuolta itse koen kulloinkin olevani. Yleensä tunnen itseni melko lailla biseksuaaliksi, mutta välillä tunteet menee niin sekaviksi, että en oikein itsekään tiedä, mitä olen (kuulostaako järkevältä, jos nainen sanoo, että tuntee olevansa homomies??)

Haluan siis lähinnä tietää, onko tällaisille tuntemuksille jotain nimeä ja voinko saada apua tähän asiaan jotenkin. Lähinnä mietityttää tuo omana itsenä eläminen arjessa ja fyysisen kropan korjauttaminen osittain, ilman transsukupuolisuusdiagnoosia.

Hei Nainen/mies
Olet pitkään kokenut että sinun on vaikea samaistua täysin naiseksi tai täysin mieheksi. Haluat toteuttaa molempia puolia arkielämässäsi ja tulla hyväksytyksi sellaisena ja kohdelluksi sen sukupuolen edustajana, jota kulloinkin ilmennät. Haluaisit osittaisen fyysisen kropan korjauttamisen sukupuolielinten osalta, niin että saisit peniksen. Pohdit sitä, onko tällaisille tuntemuksille nimeä ja voiko niihin liittyen saada apua.

Ihmisten jyrkkä ja puhdas jakaminen miehiin ja naisiin on sosiaalinen, yhteiskunnallinen käytäntö joka ei täysin vastaa yksittäisten ihmisten psykofyysistä todellisuutta. On koko joukko ihmisiä, jotka eivät löydä ”kotiaan” puhtaasti kummastakaan sukupuolesta.

Suomessa on ruvettu käyttämää termiä muunsukupuolinen. Sukupuolivähemmistöjä edustavan Trasek ry:n sivuilla (trasek.fi) todetaan että ”Muunsukupuolinen [..] on henkilö, joka ei välttämättä koe, että pelkästään ”nainen” tai ”mies” olisi hänen sukupuoltaan kuvaava termi. Osa muunsukupuolisista kokee olevansa jotain miehen ja naisen välillä, osa taas kokee olevansa jotain täysin muuta. Joku voi myös kokea, ettei hänellä ole sukupuolta. Osa muunsukupuolisista tarvitsee samoja korjaushoitoja, kuin transsukupuoliset.” Miltä tämä sinusta kuulostaa?

Osa ihmisistä määrittelee itsensä puolestaan androgyyniksi, jolla tarkoitetaan sitä että ”ihminen kokee olevansa sekä maskuliininen että feminiininen kokonaispersoonallisuudeltaan. Androgyyni voi olla myös sukupuolineutraali ja haluta ottaa etäisyyttä sukupuoliodotuksiin ja välttää korostamatta olemuksessaan kummankaan sukupuolen ilmaisua” (ihmisoikeudet.net). Gender-blender -käsitteellä taas viitataan ”sukupuoliroolijaon kyseenalaistamiseen, leikittelyyn ja kykyyn tai haluun poimia eri tilanteissa persoonallinen kooste eri sukupuoliominaisuuksista ja sukupuoleen liittyvistä ilmaisutavoista” (ihmisoikeudet.net). Miltä nämä kuulostavat?

Kuten huomaat sukupuolen rajat ylittäviä ja osin yhdistäviä identiteettejä löytyy monenlaisia. Mitä enemmän asioihin perehdytään sitä mukaa löytyy yhä uusia määritelmiä ihmisten moninaisuudelle. Pohdit myös omaa biseksuaalista suuntautumistasi. Sitäkin on hyvin erilaista riippuen aina henkilöstä.

Mietit mahdollisuutta päästä ilman transsukupuolisuus -diagnoosia sukupuolielinten alueen korjausleikkaukseen, niin että saisit peniksen. Se ei ole mahdollista Suomessa. Tiedän että esim. Thaimaassa tehdään miehille sellaisia korjausleikkauksia että heille saadaan rinnat mutta sukupuolielimiin ei kosketa. Näin heillä on kummankin sukupuolen eroottiset tunnusmerkit.

Toivot että sinut otettaisiin aina sukupuoleltasi sellaisena kun olet. Se varmasti olisi ihanaa. Sen toteutumista kuitenkin vaikeuttaa se että me suomalaiset olemme aikalailla tottuneet aina luokittelemaan kanssaihmiset mieheksi tai naiseksi ja olettamaan että sukupuoli on pysyvä. Mutta ainahan lähiympäristöään voi vähitellen totuttaa siihen että eri päivinä tuo itsestään hieman eri puolia esiin. Silloin voi jopa sanoa ainakin luotettaville läheisille että koet rajoittumisen vain naiseutta ilmaisevaan tapaan itsellesi ahdistavana ja siksi ajoittain toimit ja pukeudut miehisemmin. Suomalaisessa kulttuurissahan on ollut aina hyvinkin miesmäisesti pukeutuvia ja käyttäytyviä naisia ja usein he ovat saaneet arvostetun aseman yhteisöissään. Olisi hyvä että ensin löytäisit itsellesi ainakin yhden ystävän tai sukulaisen, joka hyväksyy sinut sellaisena kuin olet. Silloin voit saada häneltä tukea ja ymmärrystä, jos kohtaat torjuntaa muilta.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys