Selaa kysymyksiä

Kaapista ulos

Moi, olen 15-vuotias tyttö ja muutama päivä sitten paljastin äidilleni olevani bi-seksuaali. Vaikka en periaatteessa olisi halunnut kertoa sitä ihan vielä kerroin sen kuitenkin, koska muuten asia olisi ahdistanut minua liikaa. Kerroin siis äidilleni ja aloin itkemään (jännitys purkautui niin) Äiti suhtautui asiaan yllättävän neutraalisti. Hän sanoi asian olevan okei ja ettei tarvitse olla ahdistunut.

Oon tässä odotellut, että äiti ottaisi asian uudestaan puheeksi tai edes kyselisi jotain, mutta tuntuu, että hän ei enää edes muista koko juttua. Minua mietityttää, että ottiko hän asian ihan tosissaan tai uskoiko äiti minua? Pitäisikö mun ottaa asia varvovasti puheeksi? Siitä olen aivan varma, että hän hyväksyy mut koska äidillä on muutamia ystäviä jotka ovat homoseksuaaleja joten miksei hän hyväksyisi omaa tytärtään.

Hei

Hienoa että sait kerrotuksi äidillesi sinulle tärkeän asian. Tällä tavoin osoitit luottamusta äidillesi ja omalta puoleltasi avasit mahdollisuuden sille että voitte jatkossakin puhua keskenänne itseä syvästi koskettavista asioista. Tällaisessa tilanteessa vanhemmat usein tarvitsevat hetken aikaa sulatella uutista. Joillekin lapsen bi- tai homoseksuaalisuus tosin saattaa olla helposti hyväksyttävä asia ja sen käsittely sujuu melko nopeastikin. Silloin ei välttämättä huomaa että lapsi haluaa kuulla tarkemmin mitä vanhempi asiasta ajattelee. Voi olla että äitisi ei halua olla tunkeileva ja siksi ei ole ottanut asiaa vielä puheeksi. Voi tietysti olla niin että hän ei vaan hoksaa että sinusta olisi hyvä vielä kuulla lisää hänen ajatuksiaan ja miten merkityksellistä sinulle on saada kertoa hänelle omista seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvistä tunteistasi ja ajatuksistasi. Suosittelen lämpimästi, että sopivan rauhallisen tilaisuuden tullen otat asian uudelleen puheeksi hänen kanssaan. Voit sanoa hänelle että sinusta tuntuu tärkeältä että voisitte vielä jutella tästä asiasta, koska hän on sinulle niin tärkeä ihminen.

Antoisaa keskustelua toivottaen

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys