Selaa kysymyksiä

Elämäni

Olen 52 vuotias kahden lapsen isä, naimisissa. Olen kuitenkin joutunut tunnustamaan että olen aina
ehkä enemmänkin tykännyt pojista. Asia puhkesi melkein tai kokonaan kriisiksi viime syksynä
tulin vaimolleni ulos kaapista ja minulla oli joitain seksisuhteita miehiin. Kävin lääkärillä, psykologilla, minulla oli itsetuhoisia ajatuksia ja lisäksi kävimme perheneuvonnassa.

Minulla oli jonkun verran kokemuksia miehistä ennen avioliittoa mutta koska en pitänyt kaikista luulin että tämä ei ole mun juttu tai... Nyt tilanne on se että vaimo yrittää pitää perheen kasassa ja vetoaa perhearvoihin ja hyviin yhteisiin hetkiin. Minä olen vähän rauhoittunut ja olen tutustunut muutamiin homokavereihin joiden kanssa minulla ei ole suhdetta mutta postaillaan.

Sinällään enemmän tai vähemmän minulla on halua etsiä myös välillä suhteitakin mutta se on vaikeaa koska olen vuorotyössä ja urheilen erittäin paljon. Minulla ei ole paikkaa ja olen tämän ikäinen, mutta tykkään nuoremmista. Olen kyllä erittäin urheilullinen ikäisekseni.

Tuntuu myös joskus siltä että olen liian vanha homoksi. Eli minulla on oikeastaan kaksi ongelmaa, tuo vanhuuskin masentaa pahasti. Lapset mulla on 12 ja 15 v ja tosi hyvä aviovaimo, joka ei hyväksy tätä asiaa vaikka teen sen joskus väkisin. Olen käynyt Helsingissä viikonloppuisin ja ollut öitä poissa kotoa, tosin olen ilmoittanut näistä. Eli aika vaikea yhtälö Onko rekan keula se ainoa mahdollisuus?

Hei Jukka

Ei – se rekan keula ei ole ainoa mahdollisuus. Toivon että et koe sitä edes yhdeksi mahdollisuudeksi koska se veisi mennessään elämän mahdollisuuden sinulta ja rakkaan isän lapsilta ja puolison vaimolta. Heille jäisi vain suru sinusta ja rekkakuskille painaijaiset. Koet tilanteesi nyt näköalattomana, mikä on hyvin ymmärrettävää. Elät avioliitossa naisen kanssa mutta seksuaalinen puolesi on suuntautunut toisiin miehiin. Vaimosi vetoaa perhearvoihin, mikä saa sinut tuntemaan entistä enemmän syyllisyyttä tunteistasi. Et halua tuottaa pettymystä lapsillesi. Olet myös huolissasi siitä että mahdatko olla liian vanha löytämään onnea miesten kanssa. Koet olevasi umpikujassa. Samanlaisessa umpikujassa on Suomessa tälläkin hetkellä lukuisia perheenisiä ja samanlaisesta umpikujasta moni on löytänyt lopulta uuden elämänvaiheen alun, josta alun vaikeuksien kautta on päästy uudenlaiseen, entistä täyteläisempään tasapainoon.

Mietit omaa ikääsi. Ilmeisesti pohdit sitä että, jos päätät erota puolisostasi, niin käykö siinä niin että jäätkin yksin etkä löydä haluamaasi miesseuraa. Totta on että monien nuorten homomiesten mielessä 52 vuotias on liian vanha seurustelu- tai seksikumppaniksi. Toisaalta on monia nuoria homomiehiä, jotka nimenomaan hakevat itseään varttuneempaa seuraa. Kerrot harrastavasi urheilua paljon, joten vartaloltasi olet varmaankin monien mieleen. Toki vartalo ei yksin ratkaise, vaan oma asennoituminen ja käyttäytyminen vaikuttavat vähintään yhtä paljon omaan haluttavuuteen toisten silmissä. Eli ikäsi ei tarvitse olla ratkaisujasi määrittelevä tekijä.

Toinen ja monisyisempi ongelma on suhde vaimoosi ja roolisi isänä. Mitä kaikkea menetät, jos hakeudut eroon puolisostasi? Miten tuskallinen eroprosessista voi tulla? Miten ero vaikuttaisi suhteeseesi lapsiinne? Nämä kysymykset ovat varmaankin pyörineet mielessä. Olet varmaan miettinyt sitäkin voisitko jatkaa avioliittoa ja sen ohessa luoda suhteita miehiin. Viestistäsi päätellen se olisi vaimollesi ja sen myötä myös itsellesi raskasta. Toisaalta mietit mitä kaikkea elämä voi viedä tuoda tullessaan jos ja kun voisit seurustella ja rakastella miehen kanssa. Kun on näinkin merkittävistä asioista kyse, suosittelen että varaisit ajan esimerkiksi seksuaaliterapeutilta saadaksesi apua omien ratkaisujesi pohdintaan. Nyt on tärkeää että voit kaikessa rauhassa tutkailla elämäntilannettasi ja tehdä sen perusteella ratkaisut tulevaisuuden suunnasta. Sen ohessa suosittelen myös pariterapiakäyntejä. Suomen seksologisen seuran sivuilta www.seksolginenseura.fi kohdasta asiantuntijat löytyy luettelo eri puolilla Suomea toimivista seksuaaliterapeuteista.

Mietit oman elämäsi suuntaa tästä eteenpäin. Sinulla on mahdollisuus tehdä itseäsi kunnioittavia ratkaisuja ja siinä on hyvä hyödyntää myös ulkopuolista apua. Kun voi toisen ihmisen kanssa avoimin mielen punnita omia ajatuksiaan, kokemuksiaan ja tuntemuksiaan niin kuva alkaa vähitellen selkiytyä. Voit tässä hyödyntää myös meidän puhelinpäivystystä, joka on maanantaisin ja torstaisin numerossa 044 300 2355.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys