Selaa kysymyksiä

Kaapista lapsille

Olen 19-vuotias tyttö ja minulla on neljä pienempää sisarusta, joista vanhin on 15 ja nuorin 6. Olen kertonut olevani kiinnostunut myös tytöistä vanhemmilleni, mutta en sisaruksille.

En ole koskaan seurustellut, joten en voi kertoa vain tuomalla tyttöystävää kylään. Miten lapsille olisi hyvä kertoa asiasta? Minusta on alkanut tuntumaan, että olisi kuitenkin kiva saada jakaa asia heidänkin kanssaan.

Hei
On todella hienoa että ajattelet sisaruksiasi ja haluat kertoa itsestäsi heille. Näin varmistat että voit olla oma itsesi heidän seurassaan ja sellaisena olla paras mahdollinen isosisko. Mietit sitä, mikä olisi paras tapa kertoa. Huomaan että sinulla on hyvin eri-ikäisiä sisaruksia. Silloin tarvitaan varmasti kunkin ikään parhaiten sopivia kertomisen tapoja.
Perheen nuorimmalle voisi yksi tapa olla lukea yhdessä kirjaa jossa lapsella on kaksi äitiä. Sateenkaariperheet.fi sivustolla esitellään tähän sopivia kirjoja. Siellä kerrotaan mm. kirjasta Ikioma perheeni jonka ovat kirjoittaneet Tittamari Marttinen ja Aiju Salminen. Siinä Kuulla on kaksi äitiä ja hänen parhaalla ystävällään neliapilaperhe. Yhdessä vietetään Kuun synttäreitä. Näin nuorin sisaresi tutustuu siihen että kaksi naista voi muodostaa parisuhteen ja saada lapsia. Sen jälkeen sinun on helpompi kertoa että ehkäpä sinäkin muodostat joskus sellaisen perheen.

Hieman vanhempien sisarustesi kanssa voisit jutella jostakin viime aikoina kaapista ulos tulleesta julkisuuden henkilöstä johon liittyy myönteisiä mielikuvia. Nythän hiljakkoin laulajatar Saara Aalto on kertonut rakastuneensa naiseen. Miehistä esimerkiksi voisi ottaa vakkapa uimari Ari-Pekka Liukkosen. Tai puheeksi voisi ottaa vaikkapa Tove Janssonin, Muumihahmojen luojan. Hänellähän oli todella pitkä parisuhde Tuulikki Pietilän kanssa. Myös jokin naisten välistä suhdetta kuvaava elokuva voisi toimia keskustelun virittäjänä (vaikkapa tyttöjen välistä suhdetta kuvaava elokuva Fucking Åmål). Näiden esimerkkien kautta voi tuoda esiin että kyse ei ole mistään mystisestä ominaisuudesta vaan tavallisesta elämästä.

Joillekin pojille murrosiän paikkeilla tai sen jälkeen tulee kausi, jolloin kaveriporukoissa on yleistä suhtautua vieroksuen erilaisuuteen, erityisesti homoseksuaalisuuteen. Joskus näin käy myös tyttöporukoissa. Se liittyy nuorten tarpeeseen kuulua joukkoon, jolloin erilaisuus pelottaa. Siksi sinun on hyvä varautua siihen että joku sisaruksistasi voi aluksi säpsähtää, kun kerrot itsestäsi. Jos näin käy niin hänelle on hyvä antaa aikaa totuttautua asiaan. Jos hän alkaa kiusata sinua niin asiasta, on hyvä puhua siitä yhdessä vanhempien läsnä ollessa.
Hyviä keskustelutuokioita toivottaen

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys