Selaa kysymyksiä

Ikuisesti kaapissa?

Olen jo monen vuoden ajan ajatellut itseäni bi-seksuaalina, mutta noin puoli vuotta sitten uskalsin tulla itselleni kaapista ulos lesbona. Viime aikoina olen miettinyt vanhemmilleni asiasta kertomista, mutta olen kuullut, kun he "pilkkaavat" homoja ja lesboja, joten minua pelottaa, että kun kertoisin heille asiasta, he suuttuisivat ja potkisivat minut pois kotoa! Mitä minun kannattaisi tehdä?

Hei
Mietit miten toimia suhteessa vanhempiisi. Voisitko kertoa että olet jo usean vuoden ajatellut olevasi biseksuaali ja puolisen vuotta sitten olet päätynyt siihen että olet lesbo? Pelkäät että he suuttuisivat ja potkaisisivat sinut pois kotoa. Pelkosi on ymmärrettävä koska olet kuullut miten he pilkkaavat homoja ja lesboja.

Vanhempiesi on helppo pilkata asiaa, jonka he kuvittelevat olevan etäällä ja johon he voivat liittää hyvin stereotyyppisiä mielikuvia. Tilanne muuttuu toiseksi siinä vaiheessa kun homoseksuaalisuuden joutuukin yhdistämään henkilöön, jonka tuntee jo melko hyvin, omaan lapseen. Aluksi se on monille vanhemmille shokki. Siinä kuva omasta lapsesta ja hänen tulevaisuudestaan saakin uusia merkityksiä. Samalla he joutuvat kohtaamaan omat ennakkoluulonsa ja pelkonsa. Siihen he tarvitsevat aikaa. Moni voi tulla aluksi vihaiseksi kun ei halua ottaa uutta tietoa vastaan. Osa tulee surulliseksi kun joutuu luopumaan joistakin mielikuvistaan. Useimmille kuitenkin oma lapsi on niin rakas että se auttaa heitä menemään eteenpäin ajatuksissaan ja tunteissaan. Suurimmalle osalle vanhemmista lopulta kaikkein tärkeintä on että lapsi voi elää onnellista elämää omana itsenään.

Kertominen omasta homo/biseksuaalisuudesta vanhemmille pelottaa todella monia yllä mainituista syistä. Toisaalta salaisuuden ylläpitäminen tuntuu vähintään yhtä vaikealta. Etäännyttäähän se suhteet omiin vanhempiin, joille ei sitten enää voi kertoa omista tunteistaan, iloistaan ja suruistaan rehellisesti. Heteron roolin vetäminen on raskasta ja tuntuu väärältä. Siksi yhä useampi valitsee kertomisen. Kukin tekee sen oman perheen tilanteeseen sopivalla tavalla. Joku kertoo ensin esimerkiksi äidille, jos sen tuntuu turvallisemmalta. Joidenkin on helpompi lähestyä isää ensin. Aika moni on päätynyt kirjoittamaan vanhemmilleen yhteisen kirjeen. Se antaa mahdollisuuden kertoa asiasta monipuolisesti ja antaa vanhemmille aikaa valmistalla vastaustaan. Vanhemmille on tässä yhteydessä aina hyvä kertoa miten tärkeitä ihmisiä he ovat lapselleen ja siksi lapsi haluaa heidän tietävän tästä hänelle erittäin tärkeästä asiasta.
Vanhemmille voi myös kertoa että netistä on saatavilla juuri heille suunnattu opas Homo-, lesbo ja bi-nuorten vanhemmille joka löytyy osoitteesta: https://www.dropbox.com/s/dgklhfdokx37lpg/Hlb-nuorten_vanhemmille.pdf. Heille voi suositella myös Leena Parkkisen kirjaa Ulos kaapista. Siinä on kertomuksia erilaisten perheitten reaktioista lastensa homoseksuaalisuuteen.

Ennen vanhemmille kertomista on hyvä kertoa asiasta jollekin luotettavalle ystävälle tai sukulaiselle, jonka tukeen voit luottaa. Jos sitten käyn niin että vanhempasi reagoivat aggressiivisesti niin voit kääntyä heidän puoleensa. Useimmiten vanhemmat ajan myötä oppivat elämään kohtuullisen hyvin uuden tiedon kanssa ja parhaimmillaan kertominen johtaa siihen että suhteet vanhempiin jopa syvenevät.

Viestistäsi ei käy ilmi oma ikäsi. Jos olet kovin nuori, niin vanhempasi voivat ajatella että kyse on ohimenevästä vaiheesta. Se ajatus voi tavallaan rauhoittaa heitä, eikä siitä kannata liiaksi kiistellä. Voit kertoa heille että sinun tuntemuksesi ovat sinulle tärkeitä ja olisi kaikille hyvä asia että voisit elää omana itsenäsi omassa perheessäsi, oli lesboudessasi kyse sitten ohimenevästä vaiheesta tai pysyvämmästä piirteestä sinussa. Vain elämällä omien aidoimpien tunteittesi mukaisesti asia parhaiten selviää ja he voivat halutessaan olla tukenasi eri tilanteissa.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys