Selaa kysymyksiä

Kinky aseksuaali

No hei. Olen uhkaavasti kolmeakymppiä lähestyvä aseksuaali nainen. Löysin ilmaisun aseksuaali tuossa vähän päälle parikymppisenä ja silloin tuntui palapelin palaset loksahtavan kohdalleen vaikka en varsinaisesti ollut hukassa oman identiteettini kanssa… "ah, minähän olen juuri tämä"… en koskaan aikaisemmin oikein ajatellutkaan asiaa koska automaattisesti koin kai olevani hetero jonka kiinnostus poikia kohtaan ei ollut vielä ajankohtaista. Joukkoon kuuluminen on aina ollut minulle tärkeää joten aseksuaalisuuden käsitteen, yhteisön löytyminen tuntui todella hyvältä: en ole ainoa ihminen maailmassa jolla ei ole seksuaalisia haluja sen enempää miehiä kuin naisia kohtaan.

Parisen vuotta sitten huomasin minulla olevan kyseenalaisia, valtavirrasta poikkeavia (?) ajatuksia. Nämä ajatukseni on voimakkaasti alistavia, minun ollessa se alistuva osapuoli. Sitähän sanotaan että aseksuaalien kinkyneisyys voi olla ilman seksuaalista latautumista, mutta minulla se taitaa olla päinvastoin… tunnen seksuaalista latautumista juuri näinä hetkinä kun alistun. Olen "kokeillut" asiaa yhden seksuaalin miehen kanssa… tykkäsin siitä. Pystyn jopa nauttimaan jos mies haluaa minun antavan itselleen tyydytystä suullani - ajatus että minua käytetään tällä lailla toisen mielihyväksi ei ole mitenkään vastenmielinen. Seksin ajattelu ei kuitenkaan tunnu miltään. Eli onko aseksuaalinkin mahdollista olla seksuaalisesti latautunut tiettyjä tilanteita/juttuja kohtaan? Olen käynyt tässä läpi hyvinkin monenlaisia tunteita itseäni kohtaan… joskus jopa kyseenalaistin aseksuaalisuuteni kun kerran pystyn kiihottumaan näin - kuitenkaan en saa mitään kiksejä yhdyntää ajatellessani niin oletan voivani kutsua itseäni aseksuaaliksi - mutta vain kinkyksi sellaiseksi? Olen neitsyt. Olen kokeillut masturboimista kokeillakseni että toimiiko ruuniini ihan normaalisti ja toimiihan se - masturbointi ei vain ole se minun juttuni. Olen vähän hukassa asian kanssa vieläkin… tunnen aseksuaalisuuden olevan minulle se oikea suuntautuminen mutta se että pystyn kuvittelemaan itseni polvillaan jonkun miehen edessä… siis mitä ihmettä?

Hei

Pohdit sitä miten voisit määritellä itsesi ja keihin voit samaistua. Aseksuaalin identiteetti tuntui omalta, mutta kokemus siitä että voitkin kokea seksuaalista latautumista alistumistilanteessa. Pystyit alistettuna nauttimaan siitä että annat miehelle suuseksiä. Eli tietynlaisen valtasuhteen kokeminen saa aikaan että koetkin itsesi myös seksuaalisesti kiihottuvaksi. Olet kokenut sen hämmentävänä ajatellen omaa itsemäärittelyäsi ja olet ajoittain kyseenalaistanut aseksuaalisuutesi.

Wikipediassa aseksuaalisuus on määritelty näin: Aseksuaalisuus on seksuaalisen suuntautumisen muoto, jossa henkilö (aseksuaali) kokee hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetovoimaa toisia henkilöitä kohtaan. Tästä huolimatta aseksuaalilla voi olla jopa voimakas libido eli seksuaalivietti. Hän voi myös kokea muunlaista vetovoimaa, esimerkiksi sensuaalista tai romanttista vetovoimaa, toisia henkilöitä kohtaan..

Toisin sanoen aseksuaalisuus ei sulje pois seksuaalisia kokemuksia ja seksuaalista kiihottumista vaan kyse on siitä että henkilö ei koe seksuaalista vetovoimaa toista ihmistä kohtaan. Alistamistilanne voi siis itse tilanteena muodostua seksuaalisesti kiihottavaksi ja silti ihminen voi määritellä itsensä aseksuaaliksi. BDSM on hyvin monimuotoinen kokonaisuus. Joillekin se on vahvasti seksuaalinen kokemus mutta se voi olla myös monelle muulla tavalla vahvaa mielihyvää tuottava suhdekokemus johon ei välttämättä liity seksuaalista kiihottumista.

Ylipäänsä seksuaalisen suuntautumisen luokittelut, niin kuin muutkin ihmisen ominaisuuksiin liittyvät luokittelut, eivät ole yksiselitteisiä ja kunkin luokittelun sisältä löytyy moninaisuutta. Viime kädessä kukin meistä on omanlaisensa psykofyysinen ja psykososiaalinen organismi ja kukin meistä virittyy yksilöllisesti suhteessa ympäristöömme. Tämä virittyminen voi saada iän myötä lisää vivahteita ja muuttaa muotoaan. Myöskin se on yksilöllistä, mitkä asiat meille muodostuvat ihmissuhteissa keskeiseksi. Joskus ongelmaksi voi muodostua se, miten kertoa toiselle omasta itsestään niin että hän ymmärtäisi mistä itse on kiinnostunut ja mistä ei. Liian ahtaat luokittelut siinä eivät yksin riitä vaan usein tarvitsemme monia rinnakkaisia ja päällekkäisiä käsitteitä sivulauseineen. Siksi esimerkiksi kinky aseksuaali voi olla ihan hyvä käsitepari.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys