Selaa kysymyksiä

Aseksuaali?

Hei olen kohta 17 vuotias tyttö ja olen tässä ihmetellyt seksuaalisuuttani. Ennen olin erittäin seksuaalinen, saatoin kiihottua ihan vaan nähdessäni hyvännäköisen ihmisen mutta noin vuoden ajan minun on ollut vaikea kiihottua mistään. Se on turhauttavaa koska haluaisin kiihottua. Olen vielä neitsyt enkä siis sillä lailla seksuaalisesti aktiivinen mutta koen olevani valmis seksiin. Mitä minun pitäisi tehdä? En haluaisi vain odotella että seksuaalinen halu putkahtaa jostain esiin, onko tähän jotain hoitokeinoa? olenko aseksuaali?

Hei

Olet noin vuoden ajan huomannut että sinun on vaikea kiihottua seksuaalisesti mistään. Haluaisit kiihottua ja koet tilanteen turhauttavana ja olet huolissasi siitä onko sinusta tullut aseksuaali. Huomaan kysyväni mielessäni koetko mahdollisesti seksuaalista kiihottumista, joka ei liity kehenkään toiseen ihmiseen vai onko niin että et kiihotu myöskään silloin kun esimerkiksi hyväilet itseäsi esim. sukuelinten kohdalta tai unien esim. aikana.

Mietit sitä oletko aseksuaali. Aseksuaalisuus on määritelty niin että siinä henkilö kokee hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetovoimaa toisia henkilöitä kohtaan. Tästä huolimatta aseksuaalilla voi olla jopa voimakas sukuvietti (sex drive / libido). Hän voi kokea muunlaista vetovoimaa, esimerkiksi sensuaalista tai romanttista vetovoimaa, toisia henkilöitä kohtaan. Aseksuaalisuuden muotoja voivat olla esimerkiksi a) täydellinen seksuaalisen ja läheisyyden halun puuttuminen, b) seksuaalisen halun puuttuminen, mutta läheisyyden halu ja c) olemassa oleva seksuaalinen halu, joka ei kuitenkaan koskaan kohdistu kehenkään. Varsinaisen seksuaalisen halun puuttumisesta huolimatta aseksuaali saattaa haluta elää pitkäaikaisessa romanttisessa

Seksuaalisuus on hyvin kokonaisvaltainen osa ihmisyyttä. Se reagoi hyvin herkästi eri asioihin kuten stressiin, mielialan vaihteluihin, suruun, alakuloon, pettymyksiin jne. Se reagoi myös esimerkiksi lääkityksiin ja hormonaaliseen ehkäisyyn. Kunkin kohdalla reaktiot ovat hyvin yksilöllisiä.

Kerrot että haluat kiihottua. Ilmeisesti seksuaalisesta kiihottumisesta on tullut merkittävä tekijä elämässäsi. Missä kaikissa tilanteissa kaipaat kiihottumista? Entä missä et? Mitä sinä saat seksuaalisesta kiihottumisesta? Koet olevasi valmis seksiin. Millaisia odotuksia sinulla on seksin suhteen? Onko sinulla jo tiedossa joku, jonka kanssa haluat seksikontaktiin? Olet varmaan kuullut että seksi kannattaa aloittaa vasta silloin kun on siihen valmis. Mutta se ei vielä riitä. Seksi kannattaa aloittaa vasta sitten kun on itse valmis ja on löytänyt ihmisen, johon voi luottaa ja josta oikeasti pitää ja että seksin aloittainen on kummankin toivomus. Hätiköity seksikokemus ei ole mukava asia muisteltavaksi ja voi harmittaa paljonkin jälkeenpäin. Joillakin se voi häiritä merkittävästi kykyä nauttia seksistä myöhemmissä ihmissuhteissa.

Onko elämässäsi tapahtunut muutoksia samoihin aikoihin kun seksuaalinen kiihottuminen loppui? Loppuiko se kokonaan? Oletko aloittanut esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn tai jonkin lääkehoidon samoihin aikoihin? Jos näin on, niin kiihottumiseen liittyvistä huolistasi voisit puhua lääkärillesi tai terveydenhoitajalle. Jos elämässäsi on ollut muita muutoksia niin oman elämäntilanteen selvittäminen ja vakauttaminen voivat auttaa siinä että löydät kontaktin omaan seksuaalisuuteesi. Siinäkin ulkopuolinen keskusteluapu voisi olla avuksi. Kärsimättömyys ei auta tässä. Seksuaalinen halu tai kiihottuminen eivät ole tahdonalaisia asioita vaan ne viriävät kun elämä on muilta osin tasapainossa.

Seksuaalinen halu ei pysy vakiona vaan siinä on kausivaihtelua kaikille. Se voi "talvehtia" aika-ajoin. Silloin esimerkiksi muut asiat ovat elämässä keskeisimpiä. Kyse voi olla siis myös aivan tavallisesta kausivaihtelusta.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys