Selaa kysymyksiä

Tulisinko uudelleen kaapista

Moikka!
Oon 16-vuotias tyttö ja oon lesbo. Mulla on kaks "ongelmaa" ja toivon et saisin täältä jonkinlaista apua.

1.Kerroin lesboudestani vanhemmilleni keväällä 2014, mutta sen jälkeen he eivät ole ottaneet asiaa kertaakaan puheeksi. En ole varma johtuuko se siitä, että he ovat unohtaneet asian, että he eivät halua uskoa asiaa ja luulevat sen olleen jokin ohimenevä vaihe vai siitä että häpeävät minua. Pitäisikö minun puhua heidän kanssaan asiasta vielä uudestaan?

2.Joskus kun olemme kotona ja katsomme televisiota, isäni saattaa ottaa kaukosäätimen ja vaihtaa kanavaa sanoen "homojen hommaa". Hän käyttää myös samankaltaisia homoja/lesboja pilkkaavia lausahduksia. Se loukkaa minua, mutta en uskalla sanoa hänelle mitään siitä. Kannattaisiko minun kuitenkin ottaa asia puheeksi?

Hei

Olet pettynyt aiheellisesti vanhempiesi välinpitämättömyyteen sinulle tärkeässä asiassa. Mietit että kannattaisiko sinun ottaa asia puheeksi heidän kanssaan. Ilman muuta kannattaa mutta milloin ja miten, niin siinäpä aina mietittävää. Olisi hyvä että sinulla on sitä ennen henkistä tukea, eli joku luotettava ystävä tai sukulainen joka tietää tilanteestasi ja jonka puoleen voit kääntyä jos vanhemmillasi on vaikeuksia ottaa sinua ja sinun huoliasi huomioon riittävän vakavasti ja sinun tunteitasi kunnioittaen. Kuka voisi olla sinulle sellainen tuki?

Kertomisen voi tehdä suullisesti tai kirjallisesti. Kirjallisessa on se hyvä puoli, että siihen voi koota asioita, jotka ovat itselle kaikista tärkeimpiä. Joskus suullinen kertominen voi epäonnistua sen vuoksi että tunteet nousevat niin voimakkaiksi että perimmäinen viesti ei enää välity kunnolla. Jos vanhemmilleen kirjoittaa kirjeen, on hyvä kertoa että he ovat sinulle tärkeitä rakkaita ihmisiä, joille haluat olla rehellinen lapsi. Kun voit olla rehellinen niin silloin he voivat olla sinulle parhaiten avuksi. Voit suositella vanhemmillesi Marja-Leena Parkkisen kirjoittamaan kirjaa Ulos kaapista. Siinä on lukuisia kertomuksia siitä miten lapset ovat kertoneet homoseksuaalisuudestaan vanhemmilleen ja miten vanhemmat ovat eri tavoin reagoineet siihen ja oppineet elämään uuden tiedon kanssa. Setan sivuilta löytyy myös vanhemmille sopivaa luettavaa: Esite homo-, lesbo- ja bi-nuortten vanhemmille: https://www.dropbox.com/s/dgklhfdokx37lpg/Hlb-nuorten_vanhemmille.pdf

Jos asia on vanhemmillesi vaikea asia ja haluavat keskustella siitä ulkopuolisen ihmisen kanssa niin voit kertoa että he voivat soittaa meidän puhelinpäivystykseemme joka on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 19 – 21 numerossa 044 300 2355. Meillä on kokemusta siitä millaisia huolia lapsen homoseksuaalisuus vanhemmissa herättää. Voimme tarvittaessa etsiä heille myös vertaistukea muista vastaavassa tilanteessa olevista vanhemmista.

Myös sinä voisit hyötyä muiden sateenkaarinuorten vertaistuesta tässä ongelmassasi. Sinuiksi -palvelu on järjestänyt sateenkaarinuorille vertais-chattin Tukinetin kautta. Seuraavat chatit ovat 9.6., 16.6., 14.7., 21.7., 11.8., 18.8., 8.9., 15.9., 6.10., 13.10., 10.11., 17.11., 8.12., 15.12. aina klo 18:00 – 20:00. Näihin liveryhmiin osallistuminen on helppoa. Voit kirjautua Tukinetiin omalla anonyymillä käyttäjätunnuksella, kun olet täyttänyt lyhyen rekisteröitymislomakkeen: www.tukinet.net/rekisteroityminen.tmpl. Saat käyttäjätunnuksen heti käyttöösi lähetettyäsi lomakkeen. Sinäkin voit halutessasi soittaa päivystykseemme joka on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 19 – 21 numerossa 044 300 2355 (viikolla 22 torstain sijasta keskiviikkona 27.5.)

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys