Selaa kysymyksiä

Olenko bi?

Olen muutaman kerran humalan puolella, miettinyt että miehet ottavan minut, mutta nyt, kun miehet ovat ottaneet minut... niin mietin onko moinen kuinka yleistä?

Hei
Viestistäsi käy ilmi että olet humalan puolella miettinyt että miehet ottavat sinut. Ilmeisesti sinulla on nyt myös ollut seksiä miehen kanssa ja mietit että miten yleistä tällainen on. Pohdit samalla omaa seksuaali-identiteettiäsi.

Nykyisin seksuaalisuuden tutkijat ovat todenneet että melko suurella osalla ihmisistä on ns. biseksuaalinen potentiaali. Tämä tarkoittaa sitä että heteroseksuaalina itseään pitävä ei pidä mahdottomana ajatusta seksistä samaa sukupuolta olevan kanssa suotuisissa olosuhteissa ja että homoseksuaali ei pidä mahdottomana ajatusta seksistä vastakkaista sukupuolta olevan kanssa suotuisissa olosuhteissa. Monilla heistä voi olla myös tähän liittyviä fantasioita ja käyttäytymistäkin. Siinä on varmasti yksilöllisiä eroja milloin ihminen päättää nimetä itseään biseksuaaliksi. Valitettavasti biseksuaalisuus on jäänyt identiteettinä hetero- ja homoseksuaalisuuden varjoon ja sen myötä biseksuaalisuus ilmiönä jää helposti vaille riittävää huomiota.

Biseksuaalisuutta on hyvin monenlaista, niin kuin hetero- ja homoseksuaalisuuttakin. Se miten seksuaalisuus liittyy läheisyyden kaipuuseen, romantiikkaan, seksiin, jännitykseen, oman sukupuolen kokemiseen jne. vaihtelee ihmisestä ihmiseen ja saman ihmisen eri ihmissuhteissa ja elämänvaiheissa. Seksi yhden ihmisen seurassa voi tuntua hyvin erilaiselta kuin jonkun toisen seurassa ja palvella eri tarpeitakin. Moni ihminen kokee tarkat luokittelut hetero/bi/homo turhan lokeroivina ja haluaa olla avoin ihastumaan myös seksuaalisesti häntä miellyttävään ihmiseen riippumatta tämän sukupuolesta. Toisaalta ymmärrän että mietit identiteettiäsi. Onhan edelleen vallalla melko laajasti hetero-olettamus ja heteronormi, jonka mukaan luonnollista on vain heteroseksuaalinen kiinnostus. Sen vuoksi siitä poikkeava oma kiinnostus voi tuntua aluksi hämmentävältä. Ehkäpä tulevaisuudessa ihmiset voivat avoimemmin, ilman pelkoa ja häpeän tunteita, ilmaista biseksuaalista potentiaaliaan! Sen ei tarvitse merkitä seksiin ryhtymistä vaan pikemminkin tunteittensa ja tarpeittensa tunnistamista ja ilmaisemista.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys