Selaa kysymyksiä

Neuvoja

Olen 16-vuotias Panseksuaali poika ja minulla on ongelma. Käyn kristillistä koulua, jossa opettajat julistavat kuinka homous, bi-henkisyys jne. ovat syntiä. En itse ole hirveän uskonnollinen henkilö mutta pelkään muiden ihmisten, etenkin ystävieni suhtautumista suuntautumiseeni, ja myös tietenkin vanhempieni aatteita asiasta. Isäni ja äitini ovat eronneet, kun olin pieni. Äitini on suvaitsevainen henkilö mutta isästäni enkä isäpuolestani voi olla niin varma. En halua rikkoa perhettäni yhtään enempää, mutta haluan kuitenkin olla oma itseni. Koulussa en voi kertoa edes luottohenkilöilleni, koska en uskalla ja koska olen oppinut kantapään kautta että koulussani MIKÄÄN ei pysy salaisuutena pitkään. Olen nyt myös yhdeksännellä luokalla ja olen ensi vuonna muuttamassa toiselle paikkakunnalle opiskelija-asuntolaan. Kannattaisiko minun "tulla ulos kaapista" siellä, vai odottaa että olen täysi-ikäinen ja kertoa sitten kaikille?

+Miten kerään rohkeutta kertoakseni kenellekkään?

Hei

Viestistäsi päätellen olet sinut panseksuaalisuutesi kanssa ja arvostat kykyäsi ihastua ja rakastua myös seksuaalisesti ihmiseen tämän sukupuolesta riippumatta. Hyvä! Huomaan samalla että olet vielä aika yksin tämän seksuaali-identiteettisi kanssa. Ympärilläsi on paljon ihmisiä, joiden järkevyyteen ja ymmärrykseen et ikävä kyllä voi luottaa. Poikkeuksen muodostaa äitisi, joka on suvaitsevainen. Perheen sisällä joudut kuitenkin salaamaan osan itsestäsi kun ennakoit että tieto panseksuaalisuudestasi voisi vain lisätä perheen sisäisiä ja henkilöiden välisiä jännitteitä. Ymmärrän hyvin että haluat tässä suojella sekä itseäsi että läheisiäsi. Näyttää siltä että joudut tässä asiassa yksin kantamaan vastuuta ja olemaan muita aikuisempi.

Mietit nyt kenelle ja miten voisit kertoa omasta panseksuaalisuudestasi. Yksi reitti voisi olla etsiä kontaktia muihin panseksuaalisiin nuorin, joiden parissa voisit kertoa omista kokemuksistasi ja kuulla muiden ajatuksia ja kokemuksia. Yksi helposti saavutettava kontakti heihin on Sateenkaarinuorten chat, jonka Sinuiksi –palvelu on järjestänyt Tukinetin kautta. Se on avoinna seuraavan kerran 9.6. ja sen jälkeen mm. 16.6., 14.7. ja 21.7. klo 18 – 20. Voit kirjautua Tukinettiin anonyymillä käyttäjätunnuksella jonka saat osoitteesta https://www.tukinet.net/rekistertoituminen.tmpl. Siellä keskusteluihin osallistuu nuoria joilla voi olla erilaisia identiteettejä, kuten homo, lesbo, bi, panseksuaali, transvestiitti, muunsukupuolinen, transsukupuolinen, intersukupuolinen jne. Tavoitteena on antaa tilaa moninaisuudelle ja siinä myös yhteisille kokemuksille.

Mietit sitä että kannattaisiko sinun tulla kaapista kun siirryt ensi vuonna toiselle paikkakunnalle opiskelija-asuntolaan. Mitään yksiselitteistä vastausta siihen en voi antaa, kun meillä kummallakaan ei ole tietoa siitä, minkälaisiin asenteisiin siellä on syytä varautua. Tilanteeseen vaikuttaa varmasti myös se, jos ihastut henkilöön joka on samaa sukupuolta ja haluat aloittaa seurustelun hänen kanssaan. Toisaalta se voisi helpottaa asioiden kertomista kun voi konkretisoida sen seurusteluun eikä vain omaan seksuaali-identiteettiin. Toisaalta se edellyttää että kumpikin on valmis avoimuuden mukanaan tuomiin riskeihin, kuten mahdolliseen kiusaamiseen. Monella on uuteen ympäristöön mennessä tällainen strategia ulostulon suhteen: ensiksi tulee esille hyvänä omanlaisena tyyppinä ja sen jälkeen vähitellen tuo esille asioita omasta yksityiselämästä sitä häpeämättä jos on todennut että yhteisö on riittävän turvallinen, ts. siinä ei esiinny kiusaamista ja syrjiviä asenteita. Yksi taho, jolle voi luottamuksellisesti puhua asiasta jos tilanne muuttuu tukalaksi, olla oppilaitoksen oppilas/opiskelijaterveydenhoitaja. Heitähän sitoo vaitiolovelvollisuus. Voit keskustella ulostuloon liittyvistä kysymyksistäsi myös päivystyksessämme, joka on avoinna maanantaisin ja torstaisin (ei 28.6.) numerossa 044 300 2355.

Kysyt mistä kerätä rohkeutta itsestä kertomiselle. Rohkeus voi perustua ennen kaikkea siihen että arvostat itseäsi sellaisena kuin olet. Eli että sinulla ei ole mitään hävettävää siinä että olet panseksuaali vaan päinvastoin, se on asia josta voit olla ylpeä. Onhan kyse kyvystä ihastua, rakastua ja kokea seksuaalisuutta ihmisten kanssa luokittelematta heitä ensi sukupuolen mukaan. Siitä todellakin voi olla ylpeä. Haasteellista siinä on se että monille sana panseksuaalisuus on vielä täysin tuntematon. Siksi siihen voidaan liittää mitä ihmeellisempiä väärinkäsityksiä ja ennakkoluuloja. Siksi sinun on hyvä varautua kertomaan mitä panseksuaalisuus sinulle merkitsee. Rohkeutta lisää myös se että pidät eri tavoin huolta psyykkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistasi mm. erilaisten harrastusten muodossa. Rohkeutta voi lisätä myös tietoisuus että sinä voit antaa toisille ihmisille paljon omalla kyvylläsi rakastua ja rakastaa.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys