Selaa kysymyksiä

Muunsukupuolinen minä?

Olen (syntyessäni naiseksi määritelty) 16 vuotias ihminen. Noin puoli vuotta sitten aloin ajatella, pohtia, kyseenalaistaa sukupuoltani. Aikaisemmin en oikeastaan ole ajatellut sukupuoltani sen kummemmin, olen vain ajatellut yksinkertaisesti, että kun olen biologisesti nainen ja minut on syntyessäni määritelty naiseksi, olen nainen.

Tällä hetkellä ajatus siitä, että minulla ei ole sukupuolta ollenkaan tai että miehisyys ja naiseus sekoittuu minussa kokonaisuudeksi tuntuu hyvältä, oikealta ja koen vahvasti niin.

Minulla on suuri tarve ilmaista sukupuolettomuutta / naiseutta ja miehisyyttä minussa kokonaisuutena, jollain tavalla. Haluaisin sen näkyvän minusta. Millä tavoin sukupuoltaan/sukupuoliaan/sukupuolettomuutta voi ilmaista? Minulle tulee mieleen ainakin pukeutuminen. Mutta minä en tiedä, miten haluaisin pukeutua, millaisissa vaatteissa viihtyisin.

En ehkä (ainakaan tällä hetkellä) koe tarvetta muokata vartaloani, (minulla on melko suora vartalo, pienet rinnat).

Joskus ajattelen, mitä jos tuntemukseni (siis sukupuolettomuudesta/miehisyydestä ja naiseudesta minussa kokonaisuutena) eivät olekaan aitoja, todellisia. Toisaalta, kun ajattelen asiaa, minusta tuntuu, se että ajattelen välillä kyseisellä tavalla, kertoo vain siitä että en jostain syystä halua myöntää asiaa itselleni.

Olen miettinyt lähiviikkoina sukupuoleeni liittyviä asioita todella paljon. Joskus ajatuksia on ollut niin paljon, etten ole yksinkertaisesti pystynyt ajattelemaan mitään, enkä välttämättä illalla ole saanut nukutuksi. Olen jo jonkin aikaa kokenut epämääräisiä riittämättömyyden, tyytymättömyyden ja häpeän tunteita. Olen kokenut olevani ahdistunut ja peloissaan.

Tällä hetkellä, näin runollisesti ilmaistuna minusta tuntuu, vaikkei häkin ovi ole suljettuna, olen siellä (omasta tahdostani) mutta jos päättäisinkin uskaltaa…?

Haluaisin kokea olevani minä.

Hei Vesi
Viimeisen puolen vuoden aikana oma sukupuolesi on noussut todella merkittäväksi pohdinnan aiheeksi elämässäsi. Joskus ajatuksia on ollut niin paljon että et saa nukutuksi. Olet kokenut riittämättömyyden, tyytymättömyyden ja häpeän tunteita, ahdistusta ja pelkotiloja.

Näin meille käy, kun aiemmin itsestään selvänä pidetty asia avautuukin paljon monisyisemmäksi. Itsestään selvyydet tuovat elämään turvallisuuden tunnetta, mutta se usein se osoittautuu myöhemmin särkyväksi pinnaksi. Sitä seuraa aluksi pelottava mutta ajan myötä palkitseva tutustumismatka itseen ja omaan ympäristöön. Sukupuolikäsitteet mies/nainen maskuliini/feminiini ovat ihmiskunnassa olleet yksi keskeisiä sosiaalisen luokittelun käsitteitä. Monissa kulttuureissa se on ollut juuri kaksijakoinen mies/nainen. On kuitenkin myös kulttuureja, jossa se voi olla kolmijakoinen tai sitäkin useampaa alaluokkaan johtava jaottelu. Nämä luokittelut eivät kuitenkaan koskaan täysin kattavasti voi kuvata ihmisten sukupuolen moninaisuutta, joka perustuu siihen että sukupuoli voi määrittyä eri tavoin geneettisesti, kromosomitasolla, hormonaalisesti, anatomisesti, sosiaalisesti ja psyykkisesti. Lapsen synnyttyä hänelle määritellään sukupuoli yleensä sukupuolielinten anatomian mukaan ja sen jälkeen häntä kohdellaan ko. sukupuoleen liittyvien kulttuuristen odotusten mukaisesti ja suurin osa omaksuukin sen mukaisen identiteetin itselleen. Osa ihmisistä kuitenkin jossain vaiheessa, osa jo lapsuudessa, osa nuoruusvuosinaan ja osa myöhemmin, kyseenalaistaa itselle annetun sukupuolimääritelmän. Nuoruudessa moni muukin itsestäänselvyys voi kyseenalaistua. Silloin on hyvä antaa itselleen aikaa: vanhoja määrittelyjä ei tarvitse heti kokonaan heittää romukoppaan vaan niiden rinnalle voi vähitellen koota uusia määrittelyä omiin kokemuksiin ja muualta hankittuun tietoon perustuen. Vanhat määrittelyt voivat olla se häkki, jonka ovi on auki ja josta voi lähteä tutkimusretkille ja johon voi aina palata takaisin uusia retkiä varten. Nuoruus on juuri sitä aikaa jolloin pitäisi saada lupa ja aikaa asioiden kyseenalaistamiseen ja niiden tutkimiseen rauhassa, ilman kiirettä linnoittautua nopeasti kasattuihin uusiin lokeroihin. Joillekin lopputulos voi aikanaan olla syntymäsukupuolelle vastakkaisen sukupuolen mukainen, jollekin taas syntymäsukupuolen mukainen, joillekin transvestiitin, joillekin muunsukupuolisen ja joillekin androgyynin identiteetti. Mutta se voi olla myös jotain aivan muuta. (Jos jokin näistä termeistä on outo, niin kannattaa käydä tutustumassa sanastoon osoitteessa: http://transtukipiste.fi/hlbtiq-sanasto)

Kuvauksesi, että olet huomannut olevasi (omasta tahdostasi) vielä häkissä, jonka ovi ei enää ole suljettuna, kuulostaa hyvin osuvalta. Se häkki antaa sinulle vielä suojaa, josta voit lähteä tutkimusmatkoille ja palata takaisin lepäämään. Sinun ei tarvitse heti löytää valmiita vastauksia vaan ne muodostuvat vähitellen tutkimusmatkojen myötä. Pienet askelet voivat olla jonkin itseä miellyttävän vaatekappaleen tai muun itseä koskettavan esineen ostaminen, se voi olla jonkin itseä miellyttävän hajusteen ostaminen, se voi olla tutustumista johonkin harrastukseen jossa itsessä esiin tuloa kaipaava puoli pääsisi paremmin esiin, se voi olla sen miettimistä minkä nimen antaisi itselleen, se voi olla sen tunnistamista kenen tuntemansa tai julkisuudessa esiintyvän ihmisen kaltaisena itseään jossain suhteessa pitää jne. Yksi loistava mahdollisuus tutustua oman itsen sukupuoliulottuvuuksiin on lähteä mukaan teatteriharrastukseen tai ilmaisutaidon ryhmiin. Tutkimusmatka voi olla myös sitä että pyytää ystäviltään palautetta siitä mitä kaikkea he näkevät sinussa, mitä naisellista, mitä miehistä, mitä androgyynistä, mitä muunsukupuolista. Sukupuolikokemuksen ei tarvitse olla myöskään koko ajan vakio. Osalle ihmisestä sukupuolikokemus on ajallisesti vaihteleva, joskus maskuliinisempina pidetyt puolet ovat hallitsevia, joskus feminiiniset ja joskus taas ominaisuudet jotka eivät asetu mies-nais –jatkumolle lainkaan. Tutkimusmatkalla on hyvä olla itselleen armollinen siinä että kaikki aluksi kiinnostavat löydöt eivät myöhemmin ehkä tunnukaan omilta. Kasvumme on sitä että meistä kuoriutuu esiin vuosien varrella yhä uusia värejä! Näin vähitellen avautuu se mitä kaikkea sinä oletkaan.

Tärkeää on, että et jää yksin pohdintojesi kanssa. Jos kaipaat vertaistukea niin voit soittaa meidän päivystykseen (044 300 2355 ma ja to 19 -21) missä voit päivystäjän kanssa yhdessä pohtia mistä sellaista voit löytää.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys