Selaa kysymyksiä

Rakkaudesta sekaisin

Olen 17-vuotias nuori nainen ja minulla on ongelma. Olen ihastunut (melkein jo rakastunut) yhteen naiseen, mutten tiedä, mitä hän ajattelee minusta. Olen itse lesbo ja tämä nainen on samanikäinen panseksuaali. Tutustuimme jo puoli vuotta sitten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille tarkoitetussa Qruiserissa, mutta olemme tavanneet vasta muutaman kerran. En tiedä, kuinka kertoisin hänelle tunteistani. Asiaan tuo hankaluutta kyseisen naisen vuodenikäinen poika, jonka kanssa tulen kyllä hyvin toimeen. Pelkään myös, että välimme tulehtuisi tosi pahasti ja hän ei haluaisi olla missään tekemisissä kanssani. Miten minun pitäisi toimia?

Hei

Olet ihastunut Qruiserissa tapaamaasi panseksuaaliseen naiseen. Pelkäät että jos kerrot hänelle ihastumisen tunteistasi niin suhteenne tulehtuisi ja hän ei enää haluaisi tavata sinua. Mikä saa sinut pelkäämään tätä? Sekö että olette tavanneet vasta muutaman kerran? Millä tavoin naisen vuodenikäinen nainen hankaloittaa asiaa? Tulehan hänen kanssaan hyvin toimeen. Huolestuttaako sinua se, että hän on panseksuaali, jonka romanttinen/eroottinen/seksuaalinen kiinnostus ei rajoitu vain naisiin?

Ihastumisen tunne saa meidät toisaalta äärettömän onnelliseksi ja toisaalta usein myös pelokkaaksi. Pelko liittyy siihen huoleen, että kun kertoo tunteistaan toiselle, niin löydetty ihanuus ei ehkä saakaan jatkua jos toinen ei tunnekaan samoin. Toisaalta jos ei kerro ihastuksestaan niin eihän sekään vie asiaa suotuisaan suuntaan.

Mietit sitä miten kertoisit tunteistasi. Mitä vaihtoehtoja olet miettinyt? Niitänhän on monia. Sen voi ottaa puheeksi sähköpostitse, tekstiviestillä, puhelimitse ja kasvotusten. Sähköposti ja tekstari ovat varmaan helpoimpia, kun siinä voi rauhassa muotoilla sanansa. Kasvotusten tai puhelimitse kerrottuna tilanne tulee taas vuorovaikutteisemmaksi. Yksi tapa voisi olla laittaa vaikka sähköposti tai henkilökohtainen fb-viesti, jossa kertoo toiselle että tämä on muodostunut itselle hyvin merkittäväksi ihmiseksi, jonka ottaa tosissaan ja johon haluaa vähitellen tutustua vielä lisää. Viestiin voi liittää jotain keventävää ja kertoa mistä erityisesti pitää toisessa. Samalla voi kertoa että ei ole ”ripustautumassa” häneen vaan haluaa viettää hyvää aikaa hänen seurassaan. Viestin lähettämisen jälkeen vastauksen odottaminen on varmasti hyvin jännittävää aikaa. Toisaalta viestin lähettäminen tuo mukanaan myös helpotuksen tunteen: ”Nyt olen tullut tässä asiassa näkyväksi. Olen avannut mahdollisuuden keskustelulle minulle tärkeästä asiasta.”

Sinulla on täysi oikeus ihastua ihmiseen josta pidät hyvin paljon. Sinulla on myös täysi oikeus kertoa siitä hänelle. Jokainen ihastuminen ja siitä kertominen ei välttämättä johda seurustelusuhteeseen, mutta sen ei tarvitse merkitä ystävyyden loppua. Omassa elämässäni parhaat ystävät olen saanut niistä ihmisistä, joihin olen aikanaan sydänpohjiani myöten ihastunut ja siitä heille kertonut ja joiden tunteet minua kohtaan eivät ole olleet yhtä intensiivisiä. Se että niistä ei tullut seurustelusuhteita kirpaisi aluksi syvältä, mutta nyt olen hyvinkin tyytyväinen että ilmaisin tunteeni. Parisuhteelle niissä ei ollut edellytyksiä mutta nyt saan tuntea heidät hyvinkin läheltä ja jakaa elämäni kokemuksia heidän kanssaan. Luulen että rehellisyyteni tunteitteni osalta auttoi siihen.

Jos olet huolissasi siitä että ihastuksesi kohde on panseksuaali ja sinä olet lesbo, niin tämäkin asia selviää, kun pääset juttelemaan hänen kanssaan. Keskustelujen myötä kummankin odotukset ja toiveet tulevat toivottavasti puhutuksi. Siinä sinulla on hyvä mahdollisuus tutustua hänen maailmaansa entistä paremmin. Ihastumisen tunnehan usein osin sokaisee meidät niin että näemme toisessa vain ne omiin tarpeisiimme kolahtavat puolet. Tunteista, tarpeista ja arvoista keskustelun myötä opimme vähitellen tuntemaan toinen toisemme ja se voi johtaa hyvään läheisyyteen, oli se sitten ystävyys- tai seurustelusuhde.

Rohkeuteen ja itsearvostukseen sinua kannustaen

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys