Selaa kysymyksiä

MIks se on vaikeeta?

Moi, mä oon biseksuaali ja oon ollu siitä varma jo lähes vuoden. Oon tullu kaapsista ulos mun kaveriporukalle. Kaikkien mielestä asia oli okei ja olin siitä todella helpottunut. Siitä on aikaa jo muutamia kuukausia. Tuntuu, että kuitenkin mun biseksuaalisuus on jotenki sellanen "ei siitä tarvii puhua". Mä nimenomaan haluaisin, että mun seksuaalisesta suuntutumisesta puhuttaisiin. Tiiän, voisin alottaa ite keskustelun mut musta vaan tuntuu, että ketään ei kiinnosta.

Muutenki tuntuu et biseksuaalisuus on "kevyempi" juttu ku homoseksuaalisuus. Ymmärrän tollasen ajatusmallin periaatteessa, mut se vaa monesti ärsyttää ja harmittaa mua. Mulle mun seksuaalisuus on iha älyttömän iso asia ja se on osa mua

Hei

Olet tullut ulos biseksuaalisuudestasi kaveriporukalle. Omasta seksuaalisesta suuntautumisestasi puhuminen on sinulle tärkeää, mutta sinusta tuntuu että et muut eivät ole siitä kiinnostuneita, mikä harmittaa sinua.

Biseksuaalisuus on aivan yhtä vakavasti otettava juttu kuin homoseksuaalisuus tai heteroseksuaalisuus. Siitä kertominen ja siihen liittyvät avoimet pohdinnat ovat biseksuaalille itse asiassa tavallistakin tärkeämpiä juuri sen vuoksi että siitä yleensä vaietaan.

Olet huomannut että biseksuaalisuutta pidetään jotenkin ”kevyempänä” juttuna kuin esimerkiksi homoseksuaalisuutta. Näin voi hyvinkin olla monien mielissä ja se liittynee siihen ajattelutapaan että biseksuaalin henkilöllähän on aina mahdollisuus solmia suhde vastakkaista sukupuolta olevan kanssa ja siten välttää homoseksuaalien kokema syrjintä. Tämä ajattelutavassa jää kuitenkin huomiotta että biseksuaalin henkilön suhteet samaa sukupuolta olevan kanssa ovat yhtä vakavasti otettavia kuin homoseksuaalisen henkilön. Lisäksi biseksuaalisuuteen liittyy elämää vaikeuttavia ennakkoluuloja kuten: biseksuaaliin ei voi luottaa koska hänelle ei riitä yksi kumppani, tai biseksuaalisuus on vain välietappi matkalla homoseksuaalisuuteen jne. Myös homo- ja lesboyhteisöissä osa ihmistä vieroksuu biseksuaaleja juuri em. ennakkoluuloista johtuen.


Seurustelun ja parisuhteen kannalta biseksuaalisuuteen liittyy merkittävä lisähaaste: miten kertoa siitä seurustelukumppanille. Tulenko hyväksytyksi vai torjutuksi? Moni esiintyykin joko heterona tai homona/lesboja tilanteesta riippuen. Lisäksi biseksuaalin työmaana on selvittää itselleen millä tavalla on biseksuaalinen. Mitä miehet minulle merkitsevät? Mitä naiset? Entä muunsukupuoliset? Mikä merkitys sukupuolella on ihastumisiini ja seksuaalisuuteeni? Vai onko niin että aivan muut tekijät kuin sukupuoli vaikuttavat siihen mistä kiinnostun ja mitä pidän eroottisesti puoleensa vetävänä? Näistä olisi hyvä saada keskustella avoimesti kavereitten kanssa.

Meistä jokaiselle on hyvin merkityksellistä että voisimme avoimesti keskustella kavereittemme kanssa omista kiinnostuksen kohtaista ja kokemuksistamme niihin liittyen. Seksuaalisuus ja läheiset ihmissuhteet ovat hyvinvointimme kannalta hyvin tärkeitä teemoja, joissa tarvitsemme toisten peilausta ja tietoa muiden kokemuksista. Avointen keskustelujen avulla opimme ymmärtämään omia kokemuksiamme ja rohkaistumme hyväksymään itseämme sellaisena kuin olemme. Minuutemme rakentuu syntymästä asti vuorovaikutuksessa läheisten ihmisten ja kulttuuristen vaikutteiden kanssa. Oppiaksemme tuntemaan itsemme tarvitsemme toisten peilausta ja mahdollisuuksia kertoa tunteistamme ja kokemuksistamme.

Mutta mistä johtuu että kohtaat vaikenemista, kun yrität ottaa biseksuaalisuuteen liittyvät kokemuksesi, tuntemuksesi ja ajatuksesi puheeksi? Siihen voi olla tietenkin monia syitä. Yksi voisi olla se että kaveripiirisi ihmiset kokevat tämän aiheen äärellä itsensä jotenkin avuttomaksi, osaamattomaksi, eli eivät oikein tiedä mitä sanoa. Voitkin sanoa heille, että ei heidän tarvitse osata sanoa mitään erityistä. Kerro että riittää että he kuuntelevat ja tarvittaessa tekevät tarkentavia kysymyksiä, jos eivät jotain ymmärrä. Sen myötä voisit tulla heille näkyväksi sellaisena kuin olet. Sitähän sinä varmaan eniten kaipaat. Voi tietysti olla että osalle kavereista biseksuaalisuus herättää eloon erilaisia ennakkoluuloja ja pelkoja ja siksi haluavat ohittaa aiheen, jotta se ei tulisi teidän väliin. Voi olla että nämä kaverit tarvitsevat vähän aikaa asian sulattamiseen ja ennakkoluuloistaan vapautumiseen. Joillekin aihe taas saattaa olla omakohtaisesti kipeä, joko niin että ei ole hyväksynyt omaa homo/biseksuaalisuuttaan tai omassa lähipiirissä kohtaamaansa homo/biseksuaalisuutta. Silloinkin tarvitaan aikaa ja keskusteluja asenteiden muuttumiselle.

Toivon että jaksat olla sitkeä ja puolustaa oikeuttasi puhua sinulle merkittävistä asioista kavereittesi kanssa. Voisit hyötyä siitä, että löytäisit muita biseksuaaleja, joiden kanssa voisit jakaa kokemuksia ulostuloista ja siitä miten niihin on reagoitu. Heidän kanssaan voi myös paremmin peilata sitä mitä biseksuaalisuus juuri sinulle merkitsee. Setan (seta.fi) jäsenjärjestöistä osalla on ryhmätapaamisia jotka on suunnattu nimenomaan bi/panseksuaaleille.

Keskusteluillesi hyvää ja avartuvaa tulevaisuutta toivottaen

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys