Selaa kysymyksiä

Mistä tietää sukupuolen

Täällä kirjoittelee 17-vuotias henkilö, ainakin biologisesti tyttö. Tarinani alkaa viime marraskuusta, jolloin aloin miettiä, olenko sittenkään täysin tyttö.
Leikkasin pitkät hiukseni lyhyeksi toukokuussa pitkän pohdinnan jälkeen, koska ne alkoivat ahdistaa. Se oli vapauttava tunne. Nyt näytän enemmän pojalta ja se on mielestäni mahtavaa. Pukeudun sekaisin naisten ja miesten vaatteisiin, mutta mielestäni miesten vaatteet ovat paremman näköisiä ylläni. Olen kroppaani suhteellisen tyytyväinen, ainoastaan rinnat tekisi mieli litistää binderillä, mutta olen mieluummin ilman. Binderithän ovat kamalan epämukavia käyttää (pukeminen, tiukkuus ja pitämisen aikarajat) ja voivat mahdollisesti aiheuttaa terveyshaittoja.

Olen lukenut tämän kuluneen puolen vuoden aikana paljon eri sukupuolista, ja mieleeni on herännyt kysymyksiä. Tärkeintä ovat kuitenkin nämä: mistä tiedän, olenko muunsukupuolinen vai ainoastaan poikatyttö, tuntuuko se jotenkin erilaiselta? Entä voinko kertomani perusteella sanoa itseäni muunsukupuoliseksi? Jokainen toki määrittelee itsensä miten haluaa, eikä tyyli ole sama kuin sukupuoli... mutta se sekoittaa päätäni vain lisää. En edes tiedä enää, mikä on sukupuoli.

Tiedän, että ajankulu selventää asioita, mutta ehkä täällä on muitakin, joita asiani koskee ja hekin saisivat apua tästä :)

Hei :)

Olet marraskuusta asti tutkaillut sitä miten miehinen pukeutuminen ja hiustyyli tuntuvat pukevan sinua ja miten viihdyt niiden kanssa. Hiusten leikkaaminen tuntui vapauttavalta. Toisaalta olet tyytyväinen naisen kehoon. Mietit sitä oletko ”vain” poikatyttö vai muunsukupuolinen. Samalla toteat että tyyli ei ole samaa kuin sukupuoli.

On hyvä että olet antanut itsellesi mahdollisuuden tutkailla omaa tyyliäsi ja eri tyylien herättämiä tuntemuksia itsessäsi. Meissä kaikissa on jossain määrin valmiuksia kokea itsessä vastakkaisen sukupuolen piirteitä ja olemusta. Monille se voi olla kiellettyä aluetta joka voi herättää häpeää (näin erityisesti monille maskuliinisuuttaan korostaville miehille). Naisilla onneksi on perinteisestikin ollut rohkeampi ja luontevampi suhtautuminen omien maskuliinisten puolien esille tuomiseen. On vain rikkautta löytää kanavia omalle sukupuolen moninaisuudelle. Toisaalta meillä on tarve määritellä itseämme ja toisiamme, löytää identiteettejä. Sen myötä itsen tutkailuun voi liittyä myös ahdistavaa epätietoisuutta: mihin luokkaan nyt sijoitan itseni, miten muut sen ottavat vastaan ja millainen tulevaisuus minulla on?

Kertomasi perusteella en voi ulkopuolisena antaa sinulle identiteettimäärittelyä. Identiteetin määrittelyssä tärkeintä on se millaisia merkityksiä itsellä asiaan liittyy: mitä naiseus ja mieheys sinulle merkitsevät, miten koet sen että ihmiset näkevät sinut nuorena naisena tai nuorena miehenä tai poikatyttönä tai androgyyninä naisena vai koetko että mikään näistä ei tunnu lainkaan omalta jolloin kyse voisi olla esim. muunsukupuolisuudesta. Kuten itse toteat, asiat varmasti selkiytyvät ajan kuluessa. Anna vaan itsellesi lupa tutkailla sitä mikä tuntuu sinusta kokonaisvaltaisesti hyvältä ja anna lupa myös sille että eri aikoina ja eri ympäristöissä sinusta voi tulla esiin eri puolia. Muille voit kertoa sen että nimestä sinut tuntee ja että haluat olla ahtaista lokeroista vapaa nuori ihminen. Osoitteesta transtukipiste.fi löydät lisää tietoa sukupuolen moninaisuudesta.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys