Selaa kysymyksiä

Hukassa sukupuoleni kanssa

Hei!

Olen 18-vuotias ihminen ja minua mietityttää se, että kumpaa sukupuolta olen vai olenko mitään. Ääneni on hyvin naisellinen, käytän meikkiä, käytän naisten vaatteita, ja ajattelen enemminkin enemmän naisellisesti kuin mitään miehisiä asioita. Muuten olen kyllä poikamainen ihminen.

Tämä vaivaa minua, koska en tunne, että olen oikeassa vartalossa poikana mutta toisaalta sitten taas en ole varma siitäkään, että tunnenko itseäni oikeeseen vartaloon tyttönäkään jos vaikka sukupuolen korjaukseen ryhtyisin.

Tämä on se ongelma minulla ja toivon, että saisin jonkun vastauksen mistä olisi apua hämmentävälle tilanteelleni.

Hei.
Kuvaat itseäsi poikamaiseksi ihmiseksi, joka ajattelee enemmän naisellisesti kuin miehisesti ja käytät naisten vaatteita, meikkaat ja äänesi on naisellinen. Et tunne olevasi oikeassa vartalossa poikana. Olet epävarma kokisitko tytönkään vartalon täysin omaksesi. Mietit miten määrittelisit sukupuolesi. Tilannen on sinulle varmasti hyvinkin stressaava.

Kaksijakoinen mies/nainen –sukupuolijaottelu ei anna oikeutta sille että sukupuoli on itse asiassa hyvin monikerroksinen ilmiö. Olisikin hyvä puhua sukupuolien moninaisuudesta. Jos yhteiskunnallinen kehitys jatkuu niin että siinä kunnioitetaan yksikön oikeuksia itseilmaisuun ja itsensä määrittelyyn, niin jatkossa ihmisillä on ehkäpä mahdollisuus entistä vapaammin määritellä oma sukupuolensa tuon kaksiluokkaisen mies/nainen jaottelun ulkopuolelta. Yhä useampi nuori onkin jo päätynyt määrittelemään itsensä joko androgyyniksi, muunsukupuoliseksi tai transvestiitiksi.

Pohdit suhdetta vartaloosi. Mietit sitä millaisen vartalon kokisit täysin omaksesi. Myös vartalo on itse asiassa monikerroksinen ja –ulotteinen ilmiö. Se koostuu mm. tukirakenteesta, sisäelimistä, lihaksista, rasvakerroksesta ja ihosta. Vartalon ja mielen vuorovaikutuksen tuloksena merkittävä osa vartaloa on myös ryhti ja tapamme liikkua. Kukin miestä voi halutessaan eleillä, ryhdillä ja tavalla liikkua ja huolehtia kehostaan ilmentää sekä itsessä olevia feminiinisinä pidettyjä että maskuliinisina pidettyjä piirteitä. Kerrot että meikkaat ja käytät naisten vaatteita ja äänesi on naisellinen. Toisaalta koet olevasi poikamainen ihminen. Mitä mahdat sillä tarkoittaa? Miltä sanat poikamainen nainen tai naisellinen poika sinusta tuntuvat? Liittyykö niihin kielteisiä reaktiota? Onko sinulla lupa olla sellainen halutessasi vai tuntuuko että ko. määrittelyt eivät tunnu vaan omilta. Mikä olisi sinulle kaikkein sopivin, itsestä hyvältä tuntuva määrittely?

Pohdit mahdollista hakeutumista sukupuolen korjausprosessiin. Sinua pohdituttaa ilmeisesti se, kokisitko täysin omaksesi sellaisen korjausprosessin, jossa hormonitoimintasi ja vartalosi korjattaisiin hormonihoidon ja mm. genitaalialueen leikkausten avulla mahdollisimman lähelle naisen vartaloa ja hormonitoimintaa. Sukupuolen korjausprosessi voidaan nykyisin ”räätälöidä” entistä paremmin kunkin sukupuolikokemusta vastaavaksi. Joillekin riittää pelkkä hormonihoito, ehkä yhdistettynä joihinkin kosmeettisiin hoitoihin ilman genitaalialueen leikkauksia. Korjausprossiin pääseminen edellyttää hakeutumista joko Helsingin tai Tampereen yliopistollisen keskussairaalan sukupuoli-identiteetin tutkimusklinikalle. (Ks. www.transtukipiste.fi). Osa transihmisistä ja muunsukupuolisista viihtyy riittävän hyvin omassa kehossaan ja pystyy ilmentämään tyydyttävästi kokemuksellista sukupuoltaan niin että eivät tarvitse em. korjausprosessia. Osalle taas itselle räätälöity korjausprosessi on merkittävä tuki oman identiteetin todentumiselle.

Kun ilmaisemme ja määrittelemme omaa sukupuoltamme, niin muiden reaktiot siihen vaikuttavat meihin eri tavoin. Muut ihmiset toimivat tavallaan peileinä, jotka antavat joko hyväksyvää tai torjuvaa palautetta. Perinteisesti esimerkiksi naisellisesti puhuvaa tai kävelevää poikaa on voitu kiusata eri tavoin mm. nimittelemällä. Tämä on aiheuttanut voimakasta kipua monelle syntymässä pojaksi määritellylle ihmiselle. Nämä muiden väkivaltaiset reaktiot ovatkin rajanneet ihmisten vapautta määritellä ja ilmentää omaa kokemuksellista sukupuoltaan. Siksi onkin hyvä löytää lähelleen ihmisiä, joihin voi luottaa ja joiden parissa saa rauhassa tutkia ja ilmentää omaa sukupuolikokemustaan. Toivottavasti sinulla on lähelläsi ihmisiä, jotka ovat sinua kannustavia ja hyväksyviä peilejä. Setan jäsenjärjestöistä ja Transtukipisteestä löytyy vertaisryhmiä omaa sukupuoltaan pohtiville nuorille. Ks. seta.fi. Vertaisryhmien avulla moni on vähitellen löytänyt itselleen parhaiten sopivan sukupuolimäärittelyn ja reitin sen todentumiseen kehollisesti ja sosiaalisesti.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys