Selaa kysymyksiä

Sukupuolesta

Olen 19 vuotias enkä ole ennen tätä vuotta pohtinut sukupuoltani sen enempää. Pienenä osallistuin stereotypisesti ajatellen kummankin sukupuolen aktiviteetteihin ja pukeuduin milloin mekkoihin ja milloin veljeni vaatteisiin. Teini-iän kynnyksellä ystävieni naiseus nousi ylös enkä itse kokenut mukavaksi korostaa sukupuoltani. Kapinoin aina sukupuolten stereotypioita vastaan ja valitsin tahallani ei-tyttömäisiä vaihtoehtoja. Nykyään rintani ahdistavat minua ajoittain liikaa, mutta olen huomannut etten välttämättä toivo että olisin mielummin poika, lähinnä vain ettei minulla olisi rintoja. En tiedä mitä ajatella tästä, minua pelottaa että tajuan olevani transsukupuolinen. En tajua miten omalla kohdalla sukupuolen ja seksuaalisuuden löytäminen ja hyväksyminen voi olla niin vaikeaa, kun muiden kohdalla hyväksyn sen muitta mutkitta.
En edes tiedä mitä palautetta haen, mutta en tiedä miten pääsisin asiassa eteenpäin.

Hei

Pohdit omaa sukupuoltasi ja seksuaalisuuttasi ja koet sen löytämisen vaikeammaksi kuin muilla tuntemillasi ihmisillä. On totta että osa ihmisistä ei juurikaan tule kyseenalaistaneeksi omaa sukupuoltaan ja tuntuu viihtyvän siinä hyvin. Osalle meistä taas on vaikeuksia sopeutua stereotyyppisiin sukupuolimäärittelyihin. Sinä olet kapinoinut stereotypioita vastaan mikä kertoo siitä että haluat päästä asioissa pintaa syvemmälle ja haluat kasvaa omaksi itseksesi ilman tarvetta miellyttää muiden odotuksia. Haluat siis olla itsellesi rehellinen. Rehellisyys on välillä raskas tie, mutta se rakentaa vankan pohjan omalle kasvulle.

Nyt kamppailet omien rintojesi kanssa. Millä tavalla ne sinua häiritsevät? Koetko että ne kohtuuttomasti rajoittavat omaa liikkumistasi? Tutuvatko ne itselle vierailta kehon osilta? Koetko että ne hallitsevat liikaa ulkonälkäsi? Koetko ikäväksi sen, että toiset saattavat ihastua niihin? Näillä ja vastaavilla kysymyksillä voisit tarkentaa itsellesi mistä rintoihisi liittyvässä ahdistuksessa on kyse. Sanot että teini-iän kynnyksellä ystäviesi naiseus nousi ylös etkä kokenut mukavaksi korostaa sukupuoltasi. Millainen naiseus tuntui vastenmieliseltä? Mihin se vastenmielisyys liittyy? Millainen naiseus taas tuntuisi kotoisemmalta? Suomalainen kulttuuriperinne sisältää itse asiassa hyvin monenlaisia samaistumiskohteita naisille. Monet niistä ovat hyvin kaukana nykyisistä hyvinkin kapeista stereotyyppisistä odotuksista, joissa näyttävät rinnat tuntuvat olevan hyvinkin keskeinen elementti. Toisaalta kyllä nytkin löytyy sitä kyseenalaistavia samaistumisen mahdollisuuksia.

Sinua pelottaa että oletko mahdollisesti transsukupuolinen. Kuvauksesi perusteella se ei tule minulle mieleen ensimmäisenä vaihtoehtona. Kyseessä näyttäsi olevan omaan kehonosaan liittyvä ristiriidan kokemus, ei niinkään koko kehon ja oman sukupuolikokemuksen välinen ristiriita. Ristiriidan kokemus voi liittyä siihen että ei halua samaistua niihin stereotypioihin jota rintoihin liitetään, se voi liittyä omaan haluttuun kehon kuvaan, se voi liittyä myös epämiellyttäviin kokemuksiin. Kyse voi olla myös rintojen fyysisestä rasittavuudesta.

Yhtenä vaihtoehtona voisi olla myös muunsukupuolisuus. Siinähän on kyse siitä että ihminen ei samaistu mieheksi eikä naiseksi. Moni muunsukupuolinen on määritellyt itsenään niin että se asettuu kokonaan tämän kaksijakoisen sukupuolimäärittelyn ulkopuolelle. Transtukipisteen sivustolta (transtukipiste.fi) löytyy asiallista tietoa muunsukupuolisuudesta.

Olisi hyvä että voisit rauhassa ja luottamuksellisesti keskustella siitä miten koet oman sukupuolesi ja seksuaalisuutesi näihin kysymyksiin perehtyneen ihmisen kanssa. Tähän on mahdollisuus mm. Sinuiksi palvelun puhelinpäivystyksessä maanantaisin ja torstaisin klo 19 – 21 numerossa 044 300 2355. Uskon että löydät oman tiesi ja sille kanssakulkijoita niin sukupuolesi kuin seksuaalisuutesi osalta.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys