Selaa kysymyksiä

Ajatuksia

Olen 25-vuotias nainen ja nyt elänyt yli 2 vuotta onnellisesti parisuhteessa. Minulla on kausittainen kasvava ahdistus omaa seksuaalista suuntautumistani kohtaan.. 15-vuotiaana olin hiusmallina jolloin hiukseni leikattiin aivan lyhyeksi ja minua luultiin pojaksi. Baarissa humalassa luulin tanssineeni pojan kanssa kunnes paljastui että olikin tyttö jolloin lähdin tilanteesta pois. Lomareissulla vanhempi nainen laittoi vessassa kätensä housuihini mistä järkytyin ja lähdin pois. Työkaverini paljasti minulle olevansa lesbo ja sanoi minulle että kyllä koira toisen koiran tunnistaa.

Minulla on aina ollut kivijalkana että olen hetero ja en ole ikinä kuvitellutkaan pitäväni naisista enkä vieläkään ole ihastunut naisiin. Mutta koen että naiseen ihastuminen tai mitä jos olenkin lesbo olisi pahinta mitä minulle voisi tapahtua nyt kun olen hyvässä parisuhteessa. Ajatukset-mitä jos olenkin lesbo- ovat todella ahdistavia ja saavat minut epävarmaksi ja mitä enemmän sitten alan ajattelemaan ja överianalysoimaan sitä pahemmin alkaa ahdistamaan.

Minua on muutamat naiset tulleet baarissa iskemään mikä on hyvin häiritsevää. Pelkään että jos näen jonkun selkeästi lesbon naisen että hän tartuttaa minuun saman asian. Siskoni seurustelee itse naisen kanssa joka on vielä naimisissa miehen kanssa ja olen hyvin onnellinen heidän puolestaan että minulla ei ole lesboja mitään vastaan. En vain itse haluaisi olla nyt ainakaan sellainen. Kun olen onnellisessa parisuhteessa miehen kanssa jota rakastan ja kenen lapsia haluan.

Tämä ajattelu ja epävarmuus pilaavat onnellisuuttani. Miten joku nainen joka on ollut miehen kanssa pitkään naimisissa yhtäkkiä huomaakin tykkäävänsä naisista? Tai että seksuaalisuus on nykyään niin häilyvää. Nämä ajatukset ahdistavat minua todella paljon sillä se on suurin pelkoni. Mitä jos joskus herään ja olenkin lesbo? Menettäisin kaikkeni mitä en halua. En vain tiedä miten suhtautua ajatuksiini ja mitä enemmän ajattelen alan ajattelemaan että onko näissä jotain totuusperää vaikka en siihen uskokaan. Ja edelleen minulla ei ole mitään lesboja vastaan mutta en itse haluaisi olla sellainen. Ja eniten häiritsevät ns. rekkisten näköset lesbot joista ei voi sanoa ovatko ne miehiä vai naisia. Pelkään että jos katsonkin heihin jotain tapahtuu tai että jos istun vaikka samalle penkille missä he ovat istuneet niin muutun lesboksi.

En tiedä mitkä ovat tosia ja mitkä epätosia ajatuksia, mitkä hypoteettisia ja mitkä konkreettisia ajatuksia.
Olen puhunut asiasta poikaystäväni kanssa että pelkään mitä jos minusta tulisi lesbo ja on hän on sanonut että miksi yhtäkkiä tulisi? Olen rauhoittunut ja todennut että niinpä miksi yhtäkkiä.

Mutta siltikin koko ajatus ahdistaa. Ja haluaisin saada rauhan mieleltäni. Poikaystäväni on lyhyempi kuin minä mikä saa minulle välillä jopa hieman miesmäisen olon sillä olen kuvitellut aina seurustelevani minua pidemmän miehen kanssa että saisin turvaa.
Haluaisin että olisi joku testi mikä minut määrittelisi ilman että menen back and forth ajatusteni kanssa tietämättä mikä on totta ja mikä ei.

Olen miettinyt ovatko nämä pakkoajatuksia vai ovatko nämä säikähdyksiä vai mitä nämä ovat. Enkä siis näe lesboudessa mitään pahaa mutta nyt kun olen parisuhteessa näen sen isoimpana uhkana mikä voisi rikkoa minun poikaystäväni välit että onko tässä mitään järkeä ajatella tällaista

Hei
Sinulla on kausittainen kasvava ahdistus omaa seksuaalista suuntautumistasi kohtaan. Et ole itse koskaan ihastunut naisiin ja heteroseksuaalisuus on ollut sinulle kivijalka elämässä. Olet elänyt yli kaksi vuotta onnellisessa parisuhteessa miehen kanssa ja pahinta, mitä sinulle voisi tapahtua, olisi naiseen ihastuminen. Sinulla on ollut epämiellyttäviä kokemuksia naisten lähentelyyn liittyen ja pelkäät että lesbous voisi jotenkin tarttua sinuun. Sinulla ei ole mitään lesboja vastaan ja että olet onnellinen siskosi naissuhteesta. Ihmettelet, miten joku pitkään miehen kanssa naimisissa ollut nainen on voinut yhtäkkiä huomata tykkäävänsä naisista. Pelkäät että itse yhtäkkiä heräät lesbona ja menetät ihanan suhteesi. Nämä ajatukset ovat sinulle todella ahdistavia. Mietit onko peloissasi kyse pakkoajatuksista tai säikähdyksistä.

Lesboksi muuttumisesta on muodostunut sinulle todella raskas uhkakuva, joka häiritsee onnellisuuttasi, jota muuten voisit nauttia suhteestasi ihanaan poikaystävääsi, jonka kanssa haluat saada lapsia. Huomaan että tämä suhde on sinulle todella tärkeä asia elämässäsi. Onko niin että jostain syystä olet epävarma siitä että onko sinulla lupa nauttia tästä suhteesta ja lupa luottaa sen tulevaisuuteen. Joskushan meille voi käydä niin että kun olemme saaneet jotain kauan haaveilemaamme, niin pelkäämme että se otetaan meiltä pois.

Kerrot että sinulla on ollut epämiellyttäviä kokemuksia naisten lähentelystä. Ne voivat herättää pelkoja ja syyllisyyden tunteita. Usein rajoja rikkovan lähentelyn kohteeksi joutunut syyllistää itseään niistä ja saattaa jopa samaistua tekijäänsä. Se on mielen nurinkurinen yritys selviytyä epämiellyttävästä tilanteesta. Oletko voinut kertoa noista tilanteista ja niiden herättämistä tunteistasi.

Kerrot että siskosi seurustelee miehen kanssa naimisissa olevan naisen kanssa. Kerrot että olet onnellinen heidän puolestaan. Mitkä olivat ensimmäiset reaktiosi kun olit kuullut asiasta? Toteutuihan siskosi naisystävän kohdalla se mitä pelkäät itsellesi tapahtuvan. Mietit sitä miten on ylipäänsä mahdollista että pitkään naimisissa oleva nainen voin yhtäkkiä ihastua toiseen naiseen.

Toivottavasti tämä, mitä nyt sanon, ei säikäytä sinua vaan tuo pikemminkin turvallisuuden tunnetta. Ihmisten jakaminen jyrkästi heteroseksuaalisiin ja homoseksuaalisiin ei vastaa kovin hyvin ihmisten seksuaalisten ja seksuaalisten tuntemusten kirjoa. Monilla heteroseksuaalisilla ihmisillä voi olla ihastumisia samaa sukupuolta olevia kohtaan ja homoseksuaalisilla eri sukupuolta olevia kohtaan. Huomattava osa ei kuitenkaan koskaan toteuta näitä ihastumisiaan vaan ne jäävät mielen sisäisiksi elämyksiksi ja he jatkavat suhteissaan. Osa ihmisistä tosin voi jo nuorina tunnistaa vetoa sekä samaa että vastakkaista sukupuolta kohtaan (biseksuaalisuus) tai ihmisiin sukupuolimäärittelystä riippumatta (panseksuaalisuus) jolloin sukupuoli ei ole suhteen muodostamisen kriteerinä. Se että naimisissa tai pidemmässä heterosuhteessa elävä nainen alkaa seurustella toisen naisen tai miehen kanssa, liittyy useimmiten siihen että kyseisessä parisuhteessa on jostain syystä etäännytty liian kauas toinen toisistaan. Moni heterosuhteesta naissuhteeseen siirtynyt nainen on kertonut että suhteessa naisen kanssa hän voi paremmin yhdistää seksuaalisuuden ja tunnesuhteen. Erojen syynä ei useinkaan ole seksuaalinen suuntautuminen sinällään vaan parisuhteessa nimenomaan tunnesuhteeseen kehittyneet ongelmat. Joskus tosin eron syynä voi olla toisen seksuaalinen suuntautuminen. Silloin kyse on usein siitä että toinen on jo ennen heterosuhteen solmimista kokenut melko voimakastakin vetoa samaa sukupuolta olevia kohtaan, mutta ei ole arvostanut sitä ja on ajatellut että se on ohimenevää. Silloin ohitettu puoli itsessä voi aktivoitua myöhemmin.

Kysyt että onko pelkosi lesboksi muuttumisesta pakkoajatuksia vai säikähdyksiä. Voisiko kyse todellakin olla lähentelyihin liittyvistä säikähdyksistä jotka ovat jääneet käsittelemättä? Voisiko olla kyse myös (ehkäpä pakonomaisesta) pelosta että ihanalle suhteellesi voisi käydä huonosti. Miten voisit lisätä omaa turvallisuuden tunnettasi? Miten voisit luottaa siihen että saat rakastaa poikaystävääsi ja että sitä tunnetta ei voi kukaan sinulta vastoin sinun tahtoasi ottaa pois. Rakkaus ei ole päähänpisto joka noin vain muuttuu vaan se on matka itselle mieluisan ihmisen lähelle, matka jota tehdään vuosi vuodelta sen toisen kanssa yhdessä erillisinä ihmisinä. Sinä – eivät sinun pelkosi – päätät kenen kanssa sitä rakkauden työtä teet. Uskallathan mennä rakkaasi lähelle ja nauttia siitä!

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys