Selaa kysymyksiä

Miten puhua sukupuolenkorjaushoitoihin liittyvistä peloista?

Hei! Olen 22-vuotias transmaskuliininen, diagnosoitu ja ihan hollilla aloittamassa testosteronit ja mastektomiastakin on käyty kirurgin pakeilla juttelemassa. Olen innoissani kyllä ja odottelen lähtölaukausta jopa malttamattomana, mutta minnua myös jännittää ja hieman pelottaakin. Entä jos hormonit eivät sovikaan minulle? Entä jos käyn rintakehäleikkauksessa ja lopputulos ei miellytä ja/tai alan katua? Entä jos tulee komplikaatioita?

Tiedän, että jännittäminen ja muutoksen pelko ovat normaaleja missä tahansa uudessa tilanteessa, eivätkä ne haittaa minua sinänsä. Olenhan varma sukupuoli-identiteetistäni ja niin varma kuin voi olla siitä, että tarvitsen näitä hoitoja. Minusta kuitenkin tuntuu usein siltä, ettei minun kuuluisi pelätä. Että minun kuuluisi olla niin innoissani ja epätoivoinen, ettei pelolle olisi tilaa. Lisäksi hormonihoidon aloitus viivästyi

Hei

Otit esille todella tärkeän asian, jonka kanssa moni sukupuolen korjausprosessissa oleva tai siihen hakeutuva painiskelee. Se että sukupuoli-identiteetti on varmalla pohjalla ja siihen liittyvien hoitojen tarve on selkeä, niin ei se poista muutoksiin ja hoitoihin liittyviä pelkoja. Usein nämä pelot kasvavat juuri ennen odotettua muutosta tai operaatiota. On hyvin ymmärrettävää että, kun olemme tehneet hyvin merkittävän päätöksen omassa elämässämme, olemme jonkin aikaa epävarmoja siitä tuliko sittenkään tehdyksi se oikea päätös, otinko kaikki asiat riittävän hyvin huomioon, ja pelkäämme että ehkä emme olekaan tyytyväinen lopputulokseen.

Tällaista epävarmuutta esiintyy myös esimerkiksi monien isojen ostosten (asunto, auto, lomamatka) yhteydessä. Eräässä tutkimuksessa tuli ilmi että autoa vaihtaneet ihmiset lukevat automainoksia itse asiassa enemmän uuden auton ostamisen jälkeen kuin ennen ostamista vakuuttuakseen että olivat tehneet viisaan päätöksen. Tämä on tietysti hieman banaali vertaus tilanteeseen, jossa ihminen on pitkän prosessin jälkeen saamassa vihdoin luvan oman kehon korjauksiin niin että ne vastaavat omaa sukupuoli-identiteettiä. Tässä viime hetken epävarmuus on monella tapaa vielä ymmärrettävämpää. Onhan sitä edeltänyt vuosien työ sen eteen että tulee kuulluksi ja ymmärretyksi kokemuksestaan omasta sukupuolesta. Tilanne on hyvin dramaattinen: olen astumassa sen rajan yli, josta ei ole palaamista.

Olen kuullut muiltakin sukupuolen korjausprosessiin hakeutuneilta, miten raskasta on se, että joutuu peittelemään epävarmuuksiaan, huoliaan ja ajoittaisia ristiriitaisia tunteitaan, pelosta että jos tuo niitä esille niin prosessi pysähtyy. Epävarmuus isojen asioiden äärellä on perusinhimillinen piirre. Jos siitä joutuu vaikenemaan, se patoaa huolen ja tekee elämän raskaammaksi. Jos taas voimme avoimesti puhua siitä mikä huolestuttaa, löydämme yhdessä sen mittasuhteet. Padotun huolen mittasuhde jää hämäräksi ja sen vuoksi sitä on vaikea yksin hallita. Tämän ymmärtäminen tulisi ilman muuta sisältyä sukupuoli-identiteetin tutkimusprosessiin ja korjaushoitojen valmisteluvaiheeseen.

Sinuiksi puhelinpäivystys on yksi turvallinen paikka keskustella omista epävarmuuksistaan. Maanantaisin ja torstaisin klo 19 – 21 numerossa 044 300 2355.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys