Selaa kysymyksiä

Onko ystäväni poika bi

Ystäväni teki poikansa wc:stä löydön. Siellä oli n. 60 cm pitkä tekopenis. Myös vanhempien laatikosta oli viety sellainen mutta paljon pienempi vaikka poika ei tiennyt että siellä sellaista olisi ollut. Omin lupineen meni tonkimaan paikkoja. Etsinyt varmaan jotain ja se oli tullut eteen.
Pojan huoneessa oli tätä tapahtumaa ennen erilaisia liukuvoiteita pitkin pöytiä jolloin vanhempien kiinnostus heräsi mihin hän niitä tarvitsee. Toppuuttelin itse että hän etsii itseään ja kokeilee nyt uutta. Onhan hän yksinäinen ja tietämätön tytöistä.
Hän ei ole seurustellut koskaan. Mutta nyt tuli mieleeni että jos teillä olisi tällaisesta tapauksesta jonkinlaista tietoa.
Poika on armeijan käynyt. Ikä 20v. Siellä oli muutamia kavereita. Armeija meni hyvin. Nyt ei ole ystäviä ei minkäänlaisia kavereita. Istuu illat ja päivät kotona tietokoneen ääressä. Perhe sanoo hänen pelaavan tietokonepelejä.
Hän on ujo, hiljainen, kiltti ja kohtelias. Koulu meni juuri ja juuri läpi. Prepattavaa olisi.
Opiskelu on nyt siinä vaiheessa että pitäisi jatkaa mutta mihin ja milloin? Tuskin poikakaan sitä tietää.
Perheessä on kaikkiaan kolme lasta. Poika on ainut kuka asuu enää kotona. Kaksi muuta tyttöjä,
Vanhemmat ovat vaativissa ammateissa. Aina melkein töissä ja suhteellisen vähän kotona poikansa kanssa. Vain viikonloput ja osan lomista ovat yhdessä.
Isälle poika oli sanonut että se on hupia varten. Muuta hän ei puhu asiasta.

Hei

Olet huolissasi ystäväperheen 20 –vuotiaasta pojasta. Ystäväsi on kertonut, ilmeisesti huolestuneena, siitä että hän on löytänyt pojan hallusta tekopeniksiä ja liukuvoiteita. Se on herättänyt kysymyksen että olisiko poika biseksuaali. Huolta on ilmeisesti herättänyt jo tätä ennen se, että pojalla ei näyttäisi olevan ystäviä tai kavereita ja hänen aikansa kuluu tietokonepelien parissa.

Se, että pojan wc:stä ja huoneesta on löytynyt tekopeniksiä ja liukuvoiteita, ei sinällään kerro hänen seksuaalisesta suuntautumisestaan. Poika on ytimekkäästi todennut että se on hänen omaa hupiaan varten. Onkin tärkeää huomata että nyt liikutaan hänen yksityisyytensä alueella, johon kuuluu myös hänen seksuaalisuutensa, oli se sitten hetero/bi/homoseksuaalisesti suuntautunut. Siinä on tärkeintä että hän saa rauhassa löytää omat tarpeensa ja kiintymyksen kohteensa. Myös se on tärkeää että jos hän sattuisi olemaan homo- tai biseksuaalinen, niin siihen tulee suhtautua samanlaisella arvostuksella kuin heteroseksuaalisuuteen.

Se, että pojalla ei ole yhtään ystävää tai kaveria herättää ymmärrettävästi huolta. Kuka teistä aikuisista on hänelle läheisin ja kenen kanssa hänen on helpointa keskustella? Olen terapeutin työssäni kohdannut tietokoneen äärelle eristäytyneitä nuoria, jotka kertovat siitä että heistä tuntuu että vanhemmat eivät koskaan ole aidosti olleet kiinnostuneita niistä asioista jotka ovat heille merkityksellistä. Näin vähitellen halu jutella vanhempien kanssa omista asioista on hiipunut. Mahdollisten keskustelujen tulisikin lähteä siitä että olette hänestä aidosti kiinnostuneita teemalla mitä kaikkea sinulle kuuluu. Mahdollisesti katkenneen puheyhteyden rakentaminen ei tapahdu hetkessä vaan se on vähittäinen prosessi. Keskustelu voi sujua luontevimmin yhteisen tekemisen yhteydessä. Tärkeintä siinä on että pojalle tulee sellainen olo että häntä arvostetaan sellaisena kuin mitä hän on. Jos kiinnostus perustuu vain siihen että hänestä tai hänen seksuaalisesta suuntautumisestaan ollaan huolissaan niin se voi johtaa siihen että poika vetäytyy entistä enemmän. Se että poika on jättänyt tekopenikset esille, voi hyvinkin olla hänen viestinsä vanhemmille siitä että hänelläkin on seksuaalista elämää. Siihen tulee suhtautua samalla arvotuksella kuin millä vanhemmat odottavat pojan suhtautuvan heidän seksuaalisuuteensa.

Jos keskusteluissa tulee ilmi, että poika kaipaa lisää kontakteja tai haluaa keskustella jonkun aikuisen kanssa omasta seksuaalisuudestaan, niin voitte kertoa että Helsingissä Poikien talo (ks. poikientalo.fi) on turvallinen paikka 10 – 28 vuotiaille pojille ja nuorille miehille. Sen ilmapiiriä on tietoisesti rakennettu sellaiseksi että myös itsensä yksinäiseksi tai erilaiseksi kokevat pojat tuntevat itsensä tervetulleeksi siellä. Siellä on mahdollisuus saada myös seksuaalineuvontaa. Jos Poikien talo ja siellä käynti ei tule kyseeseen niin voin suositella myös e-taloa (e-talo.fi). Siellä on mahdollisuus netin välityksellä löytää nuorisotyön ammattilaisia joiden kanssa voi keskustella mm. seksistä ja seksuaalisuudesta, vanhemmuudesta, suhteestaan omiin vanhempiin, hyvinvoinnista, väkivallattomuudesta, monikulttuurisuudesta, sekä mediasta ja pelaamisesta.

Hyviä avaavia ja arvostavia keskusteluja toivottaen

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys