Selaa kysymyksiä

Olen transexsual

Haluaisin neuvoa siihen miten saan naishormoneja. Olen 40 v nainen miehen kehossa. Olen käyttänyt naisten vaatteita 15-vuotiaasta asti. Nyt haluan elää naisena. Kun olin yhteydessä terveyskeskukseen, niin he käskivät mennä yksityisen lääkärin vastaanotolle jotta saisin lähetteen transtutkimuksiin. Nyt en tiedä mihin ottaisin yhteyttä.

Hei
Olet 15 –vuotiaasta asti käyttänyt naisten vaatteita. Koet olevasi nainen miehen kehossa ja haluat saada hormonihoitoa saadaksesi siitä itsellesi tukea.

Hormonihoidon aloittaminen osana sukupuolen korjausprosessia vaatii todellakin sukupuoli-identiteetin tutkimuksia, eli niin sanottoja transtutkimuksia. Niitä tehdään Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Sukupuoli-identiteetin tutkimispoliklinikalla (ks: http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaalat/meilahden-psykiatriset-poliklinikat/Sivut/Sukupuoli-identiteetin-tutkimuspoliklinikka.aspx) ja Tampereen yliopistollisen keskussairaalan Trans-poliklinikalla (ks: http://www.pshp.fi/default.aspx?contentid=173&contentlan=1).

Näihin tutkimuksiin myös terveyskeskuslääkärin tulisi ohjata asiakkaat, jotka sitä pyytävät. Lääkäreiltä kuitenkin puuttuu tieto tästä menettelytavasta. Siksi Transek ry on laatinut tulostettavat ohjeet, joiden kanssa voit mennä joko terveyskeskuslääkärille tai yksityisen lääkäriaseman yleislääkärille. Ne löytyvät osoitteesta: http://trasek.fi/perustietoa/sukupuolenkorjaus/ohje-laakarille/. Sivulta http://trasek.fi/perustietoa/sukupuolenkorjaus/ löydät tarkempaa tietoa siitä mistä sukupuolenkorjausprosessissa on kyse.

Toivottavasti näillä ohjeilla pääset eteenpäin. Sinulla on oikeus päästä tutkimuksiin, jossa selvitetään sinun sukupuoli-identiteettisi ja se onko sinulla mahdollisesti joitakin tekijöitä, jotka estäisivät esimerkiksi hormonihoidon aloittamisen. Tutkimukset kestävät noin puoli vuotta. Ne tehdään polikliinisesti, eli sinulle varataan aikoja ko klinikan vastaanotolle, missä sitten tapaat sairaanhoitajia, lääkäreitä ja psykologeja.

Toivottavasti pääset näillä ohjeilla eteenpäin!

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys