Selaa kysymyksiä

Mitä teen?

Olen nuori opiskelija poika, jolla on ainakin tällä hetkellä elämässään vakava ongelma. Olen seksuaalisesti kokematon rumuuteni takia ja tämä on saanut minut pohdiskelemaan. Aivan aluksi uskoin, että olisin 100% hetero. Olen jo 6-vuotiaasta asti ymmärtänyt mikä on hetero, homo, bi jne. joten minulla olisi ollut jo pienenä varaa valita, mutta tunsin pojat vain hyvinä kavereina ja tytöt puolestaan olivat kuin "kiellettyjä hedelmiä" ja tunsin ikään kuin olisin kokenut yhteyden useammankin tytön ja itseni välillä eli tunsin rakastuneeni. Kuitenkin hieman kasvettuani ja mentyäni kouluun, mikään muu ei muuttunut, kuin, että aloin käydä rumaksi ja lihavaksi ja kaikki tytöt alkoivat minua siitä huomauttamaan, niinkuin se olisi heille tärkeää. Siitä minulle kehkeytyi jo varsin nuorella iällä vahva naisviha, joka vaivaa minua nykyäänkin. Kiinnostukseni ja uskoni siitä, että voisin, joskus vielä naisen itselleni saada ei kuitenkaan mennyt miksikään. Tänä vuonna kuitenkin olen huomannut itseäni järkyttävä seikan, nimittäin en ole enää ollut kiinnostunut tytöistä ja naisista vaan enemmän miehistä, enkä pidä siitä. Mitä voisin tehdä asialle ? Miten voin muuttua takaisin ennalleni? Syytän tästä useita naisia, koska siinä 10-16 iässä olin siinä tilassa, että olisin voinut ollakkin seksuaalinen naisen kanssa, mutta kukaan ei hyväksynyt minua ja nyt he ovat pilanneet seksuaalisuuteni. Mieluummin elän loppuelämäni aseksuaalina tai tapan itseni, kuin, että olisin homo. Tämä haittaa minun arkielämää, perhe-elämää, koulunkäyntiäni, kaikkea. Kertokaa miten voisin olla hetero jälleen ja olla vapaa homoseksuaalisista haluista

Hei
Olet kriisissä oman seksuaalisuutesi suhteen. Olet pitkään kaivannut yhteyttä ja läheisyyttä sellaisen tytön kanssa, joka herättää kiinnostustasi. Kerrot että kaikki tytöt alkoivat kuitenkin huomauttelemaan sinulle lihavuudesta ja koit itsesi torjutuksi. Se herätti vihan tunteita naisia kohtaan. Nyt olet huomannut että tytöt eivät enää herätä kiinnostusta vaan sen sijaan miehet herättävät sitä. Et pidä siitä, mieluummin olet ilman seksiä tai kuolet kuin olisit homo.

Se, että nyt tänä vuonna miehet ovat herättäneet sinussa seksuaalista kiinnostusta, ei tarkoita vielä että olisit homo tai että olisit tulossa homoksi. Toki sen on yksi mahdollisuus, mutta homoksi tulemiseen tarvitaan paljon muutakin. Suurimmassa osassa ihmisiä on biseksuaalinen potentiaali. Se tarkoittaa että soveliaassa tilanteessa heteroseksuaalisella henkilöllä herää seksuaalisia tuntemuksia samaa sukupuolta olevaan ja homoseksuaalilla vastakkaista sukupuolta olevaan. Suurimmalla osalla nämä tuntemukset jäävät tuntemusten tasolle eivätkä ne johda seksuaaliseen kontaktiin. Osa taas kokee nämä tuntemukset niin hyvinä että ne voivat johtaa myös toimintaan. Kerrot että sinulla suhde tyttöihin haaksirikkoutui siihen että monet tytöistä huomautti lihavuudesta. Se on varmasti syönyt sinun itsetuntoasi ja herättänyt perusteltuja vihan tunteita heitä kohtaan. Tässä tilanteessa on ymmärrettävää että seksuaaliset tarpeesi ovat etsiytyneet miehiä kohtaan, varsinkin jos suhteessa miehiin sinulla ei ole ollut vastaavia pettymyksiä. Sinun onkin hyvä miettiä, millaiset miehet herättävä seksuaalisia tunteita. Ovatko he esimerkiksi sellaisia jollainen itse haluaisit olla vai ovatko he ehkä sellaisia, joiden seurassa voisit kokea turvallista läheisyyttä? Näitä tunteita tutkimalla voit tutustua omiin tarpeisiisi.

On hyvä toisaalta tutustua myös siihen millä tavalla et pidä siitä että miehet ajoittain kiinnostavat sinua seksuaalisesti. Toteat että et missään tapauksessa halu olla homo. Mitä meilikuvia ja tunteita sinulla liittyy siihen että mitä on olla homo? Millä tavalla rakkaus ja seksuaalisuus samaan sukupuoleen eroaa mielestäsi rakkaudesta ja halusta vastakkaiseen sukupuoleen? Onko se sinulle jotenkin likaisempaa tai luonnottoman tuntuista? Vai liittyykö siihen pelko oman aseman menetyksestä toisten silmissä? Vai liittyykö siihen pelko siitä että en voi perustaa perhettä ja saada lapsia ja elää ns. normaalin perheen elämää. Voisiko kyse olla ehkäpä siitä että pettymysten seurauksena olet rakentanut mielessäsi homoudesta sellaisen ”mörön” johon kiteytyy ulkopuoliseksi jäämisen pelot? On hyvä huomata se tosiasia, että monet homot ja homosuhteissa elävät biseksuaalit elävät hyvin tasapainosta ja onnellista sosiaalista elämää. Eli homoseksuaalisuus ei sinällään johda syrjäytymiseen tai onnettomaan elämään, kunhan löytää sellaisia arvostamiaan ystäviä, joiden parissa voi olla oma itsensä.

Kysyt, miten voisit olla jälleen hetero ja vapaa homoseksuaalisista tuntemuksistasi. Se että sinulla ei ole ollut viimeisen vuoden aikana seksuaalisia tuntemuksia naisia kohtaan, ei vielä ole merkki siitä että et olisi enää hetero. On hyvin ymmärrettävää että lukuisten pettymysten ja itsetunnon haavoittumisten jälkeen halut naisia kohtaan ovat jäissä. Miten saisit niitä sitten sulamaan ja heräilemään? Se on mahdollista kohentamalla itsetuntoasi. Mitä hyvää voit jo nyt nähdä itsessäsi? Löydä kauneus itsestäsi, iloitse siitä ja vahvista sitä. Miten osaat olla toiselle hyvä? Olen tehnyt paljon pariterapiaa heteroparien kanssa. Siinä olen huomannut että naisille miehen kyky ottaa naisen tunteet huomioon on paljon tärkeämpi seikka kuin miehen ulkomuoto. Toki tärkeää on että mies osaa huolehtia siisteydestään ja huolehtii terveydestään. Eli sinun ei kannata tehdä lihavuudestakaan sellaista mörköä joka tuhoisi mahdollisuutesi heterosuhteeseen. Aurinkoinen lihava ihminen voi tuoda paljon iloa ja lämpöä ja herättää aitoa eroottista ihastusta. Eli haasteenasi on nyt löytää sitä aurinkoa ja tuulettaa pilviä pois sen edestä! Mieti ketkä ihmiset voisivat olla siinä tukenasi.

Vielä niistä homoseksuaalisista tuntemuksistasi. Niitä et saa pois tahdon voimalla. Voisitko ottaa ne vastaan sellaisina kuin ne tulevat ja tutkailla missä tilanteissa ne nousevat, millaisiin ihmisiin ne liittyvät ja mitä muita tunteita sinulla herää niiden aikana? Tunteemme eivät ole vihollisia vaan ne kertovat tarpeistamme. Kaikkia tunteita ei tarvitse heti toteuttaa sellaisenaan vaan niitä voi rauhassa tunnustella. Voit ottaa ne vastaan myös rikkautena: minulla on herkkyyttä aistia myös miehet seksuaalisesti puoleensa vetävinä. Eli niistä voisi periaatteessa myös nauttia ilman pelkoja että muutun muuksi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys