Selaa kysymyksiä

MItä pitäisi tehdä

Terve! Olen 20-vuotias jätkä ja haluaisin avautua seksuaalisuudesta jollekulle. Reilu vuosi sitten aloitin armeijan ja nyttemin opiskelen yliopistossa. Olen aina esiintynyt heterona sekä kavereille että läheisille. Ongelmana on se, että viimeisien vuosien aikana olen huomannut ihastuneeni vain miehiin. Tytöt ovat omalla tavallaan söpöjä ja ihania, mutta melkein aina kiinnostus herää, kun tutustun paremmin johonkin jätkään.. Olen kerran seurustellut yhden tytön kanssa, mikä oli todella mukavaa ja pidin tytöstä kovasti, ero tuli sitten, kun aloitettiin koulut eri paikoissa. Muuten en ole seurustellut kenenkään kanssa, vaikka olisin halunnut.

Tälläkin hetkellä olen ihastunut korviani myöten yhteen luokan pojista, hauskaan ja pirteään hetero urheilijaan, joka on yksi uuden kaveripiirin jäsenistä. En kuitenkaan ole paljastanut kellekään mitään, koska pelkään. Minulla on nyt se oikea kaveripiiri, jossa viihdyn ja haluan olla, enkä haluaisi pilata juttua kertomalla, että pidän miehistä. Plus uskon vahvasti, että asenteet muuttuu väkisinki jos kerron. Pelkään myös että juttu alkaa levitä, jos kerron asiasta jollekkin. En haluaisi kuunnella kun porukka kuiskuttais kun meen ohi "Kato toi on homo", ja mitä näitä nyt on. Aloitin kesällä salilla käynnin ja olen saanut juuri luokkalaisista hyviä salikavereita ja kauhistelen vain mitä tapahtuu jos kertoisin. Perheestä nyt puhumattakaan. En haluais edes ajatella, iskä varmaan häätäis kotoa. Yhdelle etäiselle armeijakaverille olen maininnut sivunmennen asiasta ja häntä se ei hetkauttanut ja hän sanoi että se on okei, eikä tarvis häpeillä. Silti on eri asia puhua asiasta jollekkin, joka on periaatteessa tuntematon ja asuu jossain muualla. Ihan niin kuin täällä, heh.

Päivittäin ajattelen että, ei se mitään, ei kenenkään tartte tietää ja osaan elää asian kanssa. Mutta sitten aina joskus yön pimeinä tunteina melkein murrun, kun vaan tuntuu niin ahdistavalta ajatella kaikkea. Tulevaisuutta, mitä jos joudun olemaan yksin, mitä jos kaikki jätkäkaverit heittää vaan homoläppää eikä ota vakavasti tai rupeaa kokonaan välttelemään. Mitä jos kerron ja vanhemmat saa tietää. Nololtahan tällainen valittelu kuulostaa mutta tän kanssa oon joutunut elämään ja haluisin apua. Kiitos!

Hei
Sinulla on vahvoja upeita tunteita miehiä kohtaan, mutta et voi jakaa niitä kenenkään kanssa. Päivisin ajattelet että ei kenenkään tartte tietää sitä, mutta öisin murrut kun asioiden ajattelu tuntuu ahdistavalta. Ahdistuksesi on hyvin ymmärrettävää, sillä onhan ihastumisissasi kyse sinulle todella merkityksellisestä asiasta jonka haluaa jakaa ja josta haluaa iloita avoimesti. Toisaalta päiväminäsi ajattelu ”ei se mitään, ei kenekään tartte tietää” on myös ymmärrettävää, haluat suojella itseäsi ja tunteitasi muiden hyökkäyksiltä.

Alussa toteat että haluat avautua seksuaalisuudestasi jollekin. Arvelen että siinä voisi olla ensimmäinen askel siihen suuntaan että joskus vielä kohtaat komean miehen, joka on onnellinen siitä että hän saa olla kanssasi lähekkäin. Avautumisen toiselle voit tehdä niin että se ei käänny sinua vastaan vaan auttaa sinua eteenpäin. Siksi se on hyvä tehdä sellaiselle ihmiselle, jota arvostat ja joka on luottamuksesi arvoinen. Usein se on ihminen joka arvostaa sinua ja jolle sinun luottamuksesi on tärkeää. Se voi olla sisko, joku luotettava sukulainen, lapsuuden ystävä tai joku muu joka tuntee sinut hyvin. Silloin hän pystyy näkemään homoseksuaalisuutesi sinulle merkityksellisenä asiana, joka ei muuta sinua muuksi vaan tekee sinusta entistä todemman. Ellet löydä läheisistäsi tällaista ihmistä niin toinen vaihtoehto on löytää toisia homomiehiä joiden seurassa voit keskustella tuntemuksistasi ja huolistasi. Setan jäsenjärjestöjen kotisivuilta (ks seta.fi) voit katsoa, löytyisikö sinulle sopivaa vertaisryhmää. Se että voit puhua tuntemuksistasi turvalliseksi kokemassasi seurassa vahvistaa itsekunnioitustasi ja vähentää pakahduttavia yön yksinäisiä tuntemuksia. Olet alkanut käydä salilla, mikä kertoo että pidät huolta itsestäsi. Se onkin tässä tilanteessa todella tärkeää!

Sinulla on uusi kaveripiiri, jota arvostat ja jossa viihdyt ja jota et halua menettää. On hyvin ymmärrettävää että et halua profiloitua siinä ensimmäisenä homoksi. Luulen että kaikille on tärkeintä tulla nähdyksi yksilönä eikä jonkin ryhmän jäsenenä. Tarvitset aikaa sille että kaverisi oppivat tuntemaan eri puoliasi. Jossain vaiheessa ehkä aika kypsyy ja keskinäinen luottamus kasvaa niin vahvaksi että sinun ei tarvitse salata sitä että ihastut miehiin.

Omasta homoseksuaalisuudesta kertomiseen liittyy edelleen pelkoja siitä että sen jälkeen tulee nähdyksi vain homona. Nämä pelot ovat ymmärrettäviä varsinkin miesporukoissa, joissa voidaan heittää homoläppää. Homoläpän tarkoituksena on usein rakentaa me-henkeä tajuamatta että usein se sattuu kipeäasti jonkin ryhmän jäsenistä. Homoläpän heittäjät ovat usein pieni vähemmistö porukasta mutta muut eivät kehtaa kyseenalaistaa sitä vaikka heillä ei olisi mitään sitä vastaan että kaveriporukasta joku tykkää miehistä. Tässä toivoisi miehiltä enemmän ryhtiä ja rohkeutta homoläpän kyseenalaistamiseksi. Oletan että monille sinunkin uusista kavereistasi homoseksuaalisuutesi on täysin OK eikä muuttaisi heidän asennoitumistaan ainakaan kielteisemmäksi. Kuka heistä voisi, sitten kun et ole enää yksin tämän asian kassa, ensimmäisenä osoittaa sen?

Eli: nauti täysillä uudesta kaveripiiristäsi ja arvosta täysillä omia ihastumisen tunteistasi. Sinulla on täysi oikeus tunteisiisi riippumatta siitä onko niiden kohde hetero tai ei-hetero ja mitä muut siitä ajattelevat. Kavereittesi ihastumiset ja seksuaalisuus eivät ole piirun vertaa arvokkaampia kuin sinun. Sinulla on myös oikeus olla kertomatta tunteistasi kavereillesi. Samanaikaisesti tee töitä sen eteen että löydät luetettavia ihmisiä, joille voit puhua tunteistasi sellaisina kuin mitä ne ovat. Kun pidät näin huolta itsestäsi ja arvostat tunteitasi, niin joku päivä vielä huomaan että joku mies, josta pidät, haluaa juuri sinut. Yksi mahdollisuus harjoitella tunteistasi puhumista on soittaa päivystykseemme joka on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 19-21 numerossa 044 300 2355.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys