Selaa kysymyksiä

Bi kaapissa

Moi!
Olen 15 –vuotias ja biseksuaali, mutta vielä kaapissa perheen ja ystävieni kesken. Käyn itse suhteellisen säännöllisesti HLBT järjestöjen seksuaali- ja sukupuolivähemmistönuorille tarkoitetuissa ryhmissä kuten HeSetan nuorten illoissa, Sateenkaarikahvilassa, Tukinetin Sinuksi-chatissä ja yritän parhaani mukaan osallistua mahdollisimman moneen Pride-tapahtumaan, mutten ole pystynyt kertomaan siitä kellekään. Aluksi stressasin siitä, pitäisikö minun kertoa tästä tai "tulla kaapista ulos", mutta ymmärsin olevani tyytyväinen niin vaikka olisi kiva kertoa kaverillekin, mutten tiedä, ymmärtääkö ne. Olen monesti mennessäni nuorten iltoihin, valehdellut äidilleni ja kavereilleni olinpaikastani ja valheiden lisääntyminen viimeaikoina – erityisesti biseksuaalisuuden hyväksyttyäni – on vaivannut minua suuresti ja tunsyyllisyyttä siitä, koska valehteleminen ja salailu ei ole tapaistani. Mietin myös joskus, olisiko helpompi jos kerron olevani "biROMANTTINEN" varmuuden vuoksi? Haluaisin kyllä kertoa tästä jollekin, mutta pelkään sen myös leviävän. En halua heterojen luulevan sen olevan minulle niin iso asia tai kaikkea itsessäni. Aikaisemmassa kysymyksessä kerroin, etten olisi millään valmis kertomaan äidilleni. En varmaan sitä olekaan. Voisin kyllä sivussa mainita ettei sukupuoli tai tytön kanssa olo ole niin vakavaa. MUTTA en olisi ehkä varma kertoisinko vierailuistani nuorten illoissa tai -kahvilassa, koska pelkään hänen luulevan, että haen tarkoituksella lisää osaa aiheesta elämääni.. Kiitos vielä etukäteen, tiedän tekstin olevan jo pitkä ja toivon ja uskon kaiken sanomanne auttavan, älkää tiivistäkö! :)

Vastaus

Hei. Olet huomannut olevasi biseksuaalinen/biromanttinen ja olet löytänyt itsellesi vertaisryhmiä. Nyt haluaisit kertoa biseksuaalisuudestasi äidillesi ja kavereillesi, ettei sinun tarvitsisi salata asiaa, joka on sinulle itsellesi OK. Et halua valehdella sinulle tärkeille ihmisille. Sinua kuitenkin huolestuttaa se, miten kaverit ja äitisi ymmärtävät sen mitä biseksuaalisuus sinulle merkitsee. Pelkäät että he tekevät siitä liian ison numeron ja näkevät sen jälkeen sinut liiaksi vain biseksuaalisuuden kautta. Sinua huolestuttaa erityisesti äitisi mahdolliset reaktiot. Mietit sitä että jos kerrot vierailuistasi hlbti-nuorten tapaamisissa, hän ymmärtää sen niin että tarkoituksella kasvattaisit biseksuaalisuuden merkitystä elämässäsi.

Se että et halua valehdella äidillesi ja kavereillesi on hyvin ymmärrettävää ja kertoo paljon sinun halustasi olla luotettava ihminen heille. Arvelen että heillekin on tärkeää että sinun ei tarvitsisi peitellä asiaa, jonka olet kokenut itsellesi hyväksi. Sekin on hyvin ymmärrettävää että olet huolissasi siitä miten äitisi ymmärtää biseksuaalisuuden. Useinhan äidit ovat hieman huolissaan siitä missä seurassa oma lapsi viettää aikaansa ja millaisia vaikutteita hän sieltä saa ja milloin, kenen kanssa ja miten lapsi aloittaa toteuttaa omaa seksuaalisuutaan. Osalle vanhemmista lapsen bi/homoseksuaalisuus on aluksi haasteellinen asia: joku voi olla huolissaan siitä joutuuko lapsi kärsimään siitä, osa miettii mahdollisten lastenlasten saamisen estymistä, osalle asia on itselle vieras tai vastenmielinen ja siksi vaikeasti kohdattava asia. Asenteet ovat kuitenkin muuttuneet varsinkin naisten keskuudessa hyväksyvämpään suuntaan. Sanan biROMANTTINEN käyttö varmasti osaltaan pehmentää viestiäsi ja tuo esiin olennaisen: kyse on sinulle merkityksellisistä ja kauniista tuntemuksista ja ajatuksista.

Monille vanhemmille on todella tärkeää tietää että heidän lapsensa liikkuu turvallisessa seurassa. Kerroit että käyt HeSetan nuorten illoissa, Sateenkaarikahvilassa ja Sinuiksi palvelun nuorten Chatissa. Eivätkö nämä ole itse asiassa sisällöltään erinomaisen turvallisia tilanteita, joissa voit olla oma itsesi. Eikö niihin osallistukin tavallisia hlbti-nuoria, jotka haluavat toisilleen hyvää ketään loukkaamatta. Ketään ei painosteta siellä mihinkään vaan siellä kunnioitetaan kunkin tuntemuksia ja itsemäärittelyä. Jos saisin kuulla että oma lapseni käy siellä, olisin siitä vain iloinen. Monissa perheissä on huomattu että kun lapsi on voinut kertoa bi/homoseksuaalisuudestaan, niin perheessä on ollut helpompi puhua monista muistakin tunteisiin liittyvistä asioista ja perheenjäsenten väliset suhteet ovat syventyneet. Aina ei toki niin käy, vaan osa vanhemmista tarvitsee aikaa ja tukea ymmärtääkseen mitä kaikkea lapselle merkitseekään se että hän saa olla oma itsensä ja hyväksytty heidän seurassaan.

Kerroit että et halua että biseksuaalisuudestasi tehtäisiin SUURTA numeroa. Sekin on hyvin ymmärrettävä ja oikeutettu toivomus. Eihän biseksuaalisuus sinua muuksi muuta. Pikemminkin sen salaaminen voisi pitkän päälle vaikuttaa siihen että kärpäsestä kasvaa härkänen. Salaamisen viestihän on että asiassa olisi jotain hävettävää tai vahingollista. Siksi monin haluaakin tulla kaapista, koska ei halua kokea että omissa tunteissa olisi joitain hävettävää tai vahingollista ja siksi salattavaa.

On kuitenkin totta että osa ihmisistä edelleen oudoksuu biseksuaalisuutta ja homoseksuaalisuutta niin paljon että, kun he saavat tietää toisen bi/homoseksuaalisuudesta, niin heille se jää jotenkin päälle. Silloin se kapeuttaa heidän kuvaansa tuosta toisesta. Monien kohdalla tilanne kuitenkin normalisoituu ajan myötä, niin että toisen biseksuaalisuus nähdään vain yhtenä tuon toisen monista ominaispiirteistä.

Ulostulo, jos ja kun sille tielle astuu, kannattaa yleensä tehdä pienin askelin. Ensiksi kannattaa kertoa asiasta sille, jonka arvelee ymmärtävän asian kaikkein parhaiten. Hänen kanssaan voi sitten yhdessä keskustella seuraavista askelista. Äidille kertominen kannattaa tehdä siinä vaiheessa kun tukenasi on ainakin pari luotettavaa läheistä, niin että et jää yksin, jos äitisi reaktiot ovat torjuvia. Silloin kun kertoo toisille biseksuaalisuudesta tai biromanttisuudesta niin kannattaa samalla kertoa mitä se itselle merkitsee: millaisista ihmisistä pitää ja mitä se toisesta pitäminen itselle tarkoittaa. Useimmillehan se merkitsee turvallista fyysistä, psyykkistä ja henkistä läheisyyttä ja hyväksytyksi tulemista omana itsenä. Ei silloin kannata tai pienentää tai mitätöidä samaa sukupuolta olevaan kohdistuvien tunteittensa merkitystä. Samalla on hyvä tietenkin kertoa rehellisesti millaisia tunteita kokee vastakkaista sukupuolta olevia kohtaan. Lisäksi voi sanoa että ”Näin tunnen nyt ja se on minulle täysin OK. Minulle on tärkeää että voin olla rehellinen itselleni ja teille nyt ja tulevaisuudessa. Minulle on tärkeää että voin olla oma itseni teidän seurassa, koska olette minulle tärkeitä ihmisiä.”

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys