Selaa kysymyksiä

Mietityttää

Hei!
Olen sama 12-v poika, joka kysyi aikaisemmin seksuaalisesta suuntautumisesta. Haluaisin lisätä että saan välillä kihelmöintiä samasta sukupuolesta tekeekö tämä minusta homon vai mistä tämä johtuu. Välillä, kun näen esim. miehen kuvan penikseen, tulee semmoinen nykäisy. Mutta ei erektiota.

Hei
Kerrot että saat välillä kihelmöintiä samasta sukupuolesta ja miehen peniksen näkeminen saa aikaan nykäisyn peniksessäsi. Pohdit tekeekö nämä sinusta homon ja mistä ne johtuvat. Mitä mahdat tarkoittaa kihelmöinnillä? Missä kaikkialla se tuntuu? Onko se sinulle epämiellyttävä vai miellyttävä kokemus vai kumpaakin? Jos arvelen oikein, kyse on jonkinlainen kehollisesta ”kutinasta”. Siitä on vaikea sellaisenaan vetää johtopäätöksiä. Siitä ei kannata olla huolissaan vaan pikemminkin sinun kannattaa panna levollisesti merkille, missä tilanteissa se aktivoituu. Liittyykö se vain samaan sukupuoleen ja millaisten samaa sukupuolta olevien luona se ilmenee. Kehon reaktioita ei kannata pitää ”pelottavina” vaan niitä on hyvä kuunnella. Sama pätee siihen että koet peniksessäsi nykäisyjä. Elät semmoista vaihetta elämässäsi, jossa kehossasi tapahtuu paljon muutoksia mm. hormonitoimintaan ja aivojen kehitykseen liittyen. Keho voi olla silloin ”yliherkkä” ja reagoida voimakkaastikin eri ärsykkeisiin.

Pohdit sitä, tuleeko sinusta isona hetero vai homo vai ehkäpä bi-seksuaali. Hyvin moni nuori kokee epävarmuutta sinun iässäsi siitä että olenko normaali vai ”poikkeava”. Monille homoseksuaalisuus on hieman pelottava, poikkeavuutta edustava asia. Siihen voi liittyä pelkoa kiusatuksi tulemisesta, vanhempien reaktioista ja lapsettomuudesta. Homo- ja biseksuaalisuus toki tuo edelleenkin joitakin ylimääräisiä haasteita nuorten kasvuun ympäristön asenteiden vuoksi, mutta on hyvä muistaa että homo- tai biseksuaalina voi elää täyttä ja onnellista elämää ja perustaa perheen. Homoseksuaalisuudesta ei siis kannata tehdä ”mörköä” jonka ilmenemisen merkkejä tulisi pelolla seurata. Kaikissa ihmisissä on jossain määrin sekä heteroseksuaalisia että homoseksuaalisia piirteitä ja varsinkin murrosiässä ne voivat ilmetä vuoron perään erilaisina tuntemuksina. Näihin erilaisiin tuntemuksiin kannattaa suhtautua hyväksyvästi ja itseään arvostaen. Se kumpaan suuntaan oma suuntautuminen lopulta enemmän kallistuu, selviää ”omalla painollaan”.

Seksuaalisuudessa ei tärkeintä ole se, kumpaan sukupuoleen se suuntautuu, vaan se, miten sitä aikanaan toteuttaa omissa ihmissuhteissaan. Kun se tapahtuu toinen toistaan huomioon ottaen ja myös itseään arvostaen, se valtava voimavara elämässä. Nuoruusvuosina, kun yksin tutustuu omaan seksuaalisuuteensa ja siihen liittyviin tuntemuksiin, siihen kannattaa suhtautua myönteisenä osana omaa kehollisuutta ja tunne-elämää. Kirja Legopalikoista leopardikalsareihin on hyvä kirja poikien kasvusta oman seksuaalisuutensa hyväksymiseen. Suosittelen.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys