Selaa kysymyksiä

Aseksuaalisuus ahdistaa

Hei,
Olen kohta 20-v nainen ja pitkään identifioinut itseni biseksuaaliksi. En ole kuitenkaan koskaan seurustellut tai ollut romanttisesti naisen kanssa. Miesten kanssa olen seurustellut/deittaillut useammankin kerran, mutta käytännössä aina minun puoleltani on tullut aloite lopettaa juttu. Yleensä syy on ollut vain mielenkiinnon lopahtaminen, mutta näin vanhempana myös haluttomuuteni seksiin.
Onko mahdollista olla biromanttinen, mutta aseksuaali?

En ole ikinä ajatellut olevani aseksuaali, ennen kuin paneuduin aiheeseen muutama kuukausi takaperin ja tunnistin itseni monesta kuvauksesta. Ongelmani on, että en haluaisi olla aseksuaali. Ahdistun tilanteesta, jossa joudun jonkun deitin tms. kanssa ensimmäistä kertaa kahdestaan samaan tilaan (esim. leffailta) ja tiedän, että olisi potentiaalinen mahdollisuus harrastaa seksiä. Haluaisin haluta, joten kieltäytyminen tuntuu aina pahalta, vaikka tiedän että totta kai minulla on oikeus olla suostumatta mihinkään.

En myöskään olen varma, että olenko edes täysin aseksuaali. Libidoni on äärimmäisen olematon enkä käytännössä koskaan halua seksiä. Kuitenkin masturboin (yleensä kylläkin vain, jos minulla on tylsää), mutta en ikinä kuvittele ketään tuttua seksuaaliseen tilanteeseen, harvoin edes itseäni. Seksistä en pahemmin tykkään, ei se nyt täysin vastenmielistä ole, mutta ei oikeastaan tunnu fyysisesti (eikä henkisesti) miltään. Pidän kuitenkin sekä miehiä että naisia esteettisesti miellyttävinä ja toisinaan koen halua suudella/halata/cuddle heitä, mutta en koskaan harrastaa seksiä. Mitä ihmettä olen?

Tiedän, että olisin 110% ok seksittömään suhteeseen, mutta tuntuu että kaikkialta tunkee uutisia ja juttuja kuinka "seksi pitää parisuhteen kasassa" ja on parasta ikinä. Tuntuu, että olen excluded tästä joukosta kun en kaipaa seksiä. Haluaisin myös parisuhteen joskus, mutta mistä edes löydän jonkun, joka suostuisin seksittömään suhteeseen? Onko edes normaalia pohtia tällaisia näin myöhään? Tuntuu ettei ajatuksista ota mitään selkoa mihinkään suuntaan...

Hei
Olisit 110 % tyytyväinen seksittömään suhteeseen, mutta sinua huolestuttaa mistä löytäisit jonkun, joka suostuisi sellaiseen. Koet että ympäristö tuputtaa seksiä parisuhteeseen kuin parisuhteeseen ja ahdistut tilanteista joissa päädyt deitin kanssa samaan tilaan, jossa olisi potentiaalinen mahdollisuus harrasta seksiä. On ymmärrettävää että haluaisit haluta niissä tilanteissa, jolloin voisit olla toiselle mieliksi jolloin tilanne ja suhde etenisivät ”perinteisen käsikirjoituksen” mukaisesti ja voisit kokea itsesi ”normaaliksi”. Koet kuitenkin tuon seksikeskeisen käsikirjoituksen itsellesi vieraaksi kamppailet sen kanssa onko sinulla oikeus olla sellainen kuin olet. Koet ulkopuolisuutta seksiä korostavassa kulttuurissamme.

Kerrot että libidosi on hyvin alhainen etkä juurikaan kaipaa seksiä. Seksi ei herätä mielihyvää ja itsetyydytystä harrastat lähinnä silloin kun on tylsää. Et fantasioi seksiä kenenkään tuntemasi ihmisen kanssa. Sen sijaan sinulla on sensuaalisia aistimuksia sekä naisia että miehiä kohtaan. Joskus haluaisit suudella/halata/hyväillä esteettisesti miellyttävää ihmistä, ilman että se johtaisi seksuaalisiin odotuksiin toisen puolelta. Kyllä tuo määritelmä biromanttinen aseksuaali näyttäisi kuvaavan aika hyvin tilannettasi.

Sinulla on täysi oikeus olla sellainen ihminen ja rajata fyysinen läheisyys sellaiseksi joka tuntuu sinusta ihanalta. En olisi niin skeptinen kuin mitä sinä olet sen suhteen löytyykö toista samanlaista ihmistä, joka viehättäisi sinua ja sinä häntä. Etenkin naisten, mutta myös miesten, keskuudessa on suuri variaatio siinä, mikä merkitys seksillä ja seksuaalisuudella on parisuhteessa. Joillekin seksi voi olla ”parisuhteen liima”, joillekin mukava lisä, joillekin yhdentekevä ja jotkut ovat vain helpottuneita kun ei tarvitse haluta. Iltapäivälehtien ja naisten lehtien gallupit eivät anna koko kuvaan ihmisten kirjosta.

Kun löydät sinua kiinnostavan ihmisen niin voisitko heti alussa kertoa millä tavalla sinä olet romanttisesti kiinnostunut hänestä ja että seksuaaliset toiminnat eivät sinua kiinnosta. Silloin sinun ei tarvitse etukäteen jännittää intiimejä tilanteita tai katkaista suhdetta vaan voit toimia omana itsenäsi. Toki osa ihmisistä perääntyy siinä vaiheessa mutta sitä ei kannata ottaa itseensä. Hän ei nyt vaan ollut sinulle sopiva kumppani. Mutta jossain on se ihminen, joka nauttii juuri siitä millainen sinä olet ja siitä että saa olla oma itsensä sinun seurassasi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys