Selaa kysymyksiä

Oma sukupuoli hämmentää

Hei vain. Olen 19-vuotias tyttö - kai? En ole oikein varma. Olen viime aikoina lukenut paljon transsukupuolisista ihmisistä netissä ja kaikki se vain sekoittaa päätäni. Olen aika naisellinen, meikkaan joka päivä, käytän joskus hameita ja haluaisin olla kaunis kuten naiset ovat. En pidä vartalostani, se on niin epänaisellinen. Toisaalta pidän rinnoistani, mutta joskus haluaisin ettei niitä olisi ollenkaan. Miesten vartalo on mielestäni kaunis ja olen aina halunnut parran ja viikset. Kuulostaa ehkä oudolta.. Välillä on selviä kausia jolloin tahtoisin olla nainen ja välillä mies. Välillä käytän mekkoa ja söpöä pientä käsilaukkua - ja välillä käytän reisitaskuhousuja ja isoa hupparia. Masentaa kun en tiedä mikä olen. Ei ehkä pitäisi yrittää lokeroida itseään väkisin. Asiaa ei auta että minulla on kuukautisvuotohäiriöitä ja menkat jatkuu monia kuukausia putkeen. Olen käynyt lääkärissä mutta kukaan ei tunnu tietävän mitään mistään eikä ketään kiinnosta. Olen ajatellut jotain sukupuolen korjausta, mutta olisiko sekään oikea ratkaisu. Jos haluankin olla taas nainen kesken hoitojen? Mistä ikinä löytäisin poikaystävän jos olisinkin mies? Kaikki sanovat että näytän ihan veljeltäni ja aika usein katselen tuntitolkulla miesjulkkisten kuvia kateellisena. Minäkin haluaisin olla komea ja kasvattaa parran. Ja sitten seuraava päivänä haluan meikata överisti ja käyttää korsettia ja hametta. Olen niin hämmentynyt ja ahdistunut

Hei

Viestisi luettuani huomasin ajattelevani että sinulla on samalla tapaa ”kaksinapainen sukupuoli-identiteetti” kuin on monilla transvestiiteilla. Transvestisuus liitetään usein vain pukeutumiseen mutta kyse on paljon kokonaisvaltaisemmasta itsensä kokemisesta ja ilmentämisestä ajoittain miehenä ja ajoittain naisena.

Ihmisen sukupuoli on monikerroksinen ja –vivahteinen kokonaisuus. Meissä kaikissa on sekä maskuliinisena että feminiinisenä pidettyjä piirteitä. Miten, missä yhteyksissä ja missä keskinäisessä suhteessa ne ilmenevät, vaihtelee ihmisestä toiseen. Osalla ihmisistä maskuliininen ja feminiininen puoli dominoivat ”vuoroviikoin” niin että niistä toinen on aina vuorollaan ”niskan päällä”. Se tuntuu varmasti hämmentävältä sekä itselle että ympäristölle, mutta sen kanssa voi oppia elämään ja siitä elämästä voi tulla antoisa. Sinulla nuo eri puolet vaihtelevat ilmeisesti hyvinkin nopeaan tahtiin, mikä tekee tilanteen haastavaksi.

Kerrot, että et ole kyennyt puhumaan asiasta kenellekään kunnolla. Siinä tarvittaisiin nyt muutosta, eli olisi hyvä löytää ihminen, joka osaa kuunnella sinua ja auttaa sinua tutustumaan eri puoliisi turvallisesti. Yksin se on liian työlästä. Me kaikki tarvitsemme toistemme peilausta tutustuaksemme itseemme. Yksi tapa lähteä liikkeelle voisi olla e-talon kautta löytyvät palvelut, ks e-talo.fi. Sieltä löytyy myös työntekijöitä, joilla on koulutusta ja ymmärrystä myös sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen. Älä jää yksin vaan lähde etsimään tätä kautta ymmärrystä itsellesi! Voit soittaa myös meidän päivystykseen joka on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 19 – 21 numerossa 044 300 2355. Päivystäjältä voit saada sekä pohdinta-apua että tietoa auttavista tahoista.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys