Selaa kysymyksiä

Ihastuin ystävääni

Hei! Olen pian 20-vuotias tyttö. Olen seurustellut kahden eri pojan kanssa, toinen suhde kesti vain puoli vuotta, mutta toinen oli kolme vuotta pitkä ja erittäin syvä. Erosta on nyt puolisen vuotta, ja alan olla päässyt siitä yli.
Olen samassa harrastustiimissä erään itseäni kaksi vuotta nuoremman tytön kanssa. Vuosi sitten välimme lähenivät, meistä tuli hyvät ystävykset, ja aloimme viettää aikaa myös treenien ulkopuolella. Harrastukseemme kuuluu matkustelua, joten olemme viettäneet paljon aikaa myös ulkomailla. Emme ole juuri puhuneet seurustelusta, hän tietää, että olen seurustellut poikien kanssa. Hän on joskus ohimennen vitsaillut tulevaisuudestaan ”sitten mun pitää hankkia kunnon kaappi poikaystävä”. Hänen ystävissään on paljon eri seksuaalivähemmistöjen edustajia, ja hän on usein osallistunut prideen.

Olen palavasti ihastunut tähän tyttöön. Olen aika sekaisin, tunnetta on jatkunut jo yli kaksi kuukautta. En pysty nukkumaan, kun mietin hänen kosketustaan, kasvojaan, ääntään... Haluaisin vain pitää häntä sylissäni, turvassa ja suudella häntä ja saada hänet onnelliseksi. Koen häntä kohtaan myös seksuaalisia tunteita.

Ongelmani on, että en uskalla edetä, mutta en myöskään kestä tätä epätietoisuutta. Pelkään menettäväni ystävyyden, sitä paitsi yhteisen harrastuksen vuoksi vietämme paljon aikaa yhdessä enkä halua kiusaannuttaa välejämme. Olemme molemmat kovin sosiaalisia ja ulospäinsuuntautuneita, joten halailemme ja koskemme paljon. Tyttö on myös muutaman kerran kaveriporukasta kotiin lähtiessä vetänyt minut kädestä mukaansa ja olemme sitten vielä jutelleet kahdestaan ja olen saattanut hänet kotiinsa. En saa selvää olenko hänelle vain hyvä kaveri, vai jotain enemmän. Olen yrittänyt kosketuksilla ja katseilla viestittää hänelle tunteistani, en uskalla edetä enempää, etten säikäytä häntä. Olen pattitilanteessa. Miten saisin selville hänen ajatuksiaan?

Hei!

Olet palavasti ihastunut tyttöön, jonka kanssa olet ollut hyvä ystävä kuluneen vuoden ajan. Olette viettäneet paljon aikaa yhdessä ja suhteenne on muodostunut hyvin läheiseksi. Nyt viimeisen kahden kuukauden aikana hän on pyörinyt mielessäsi päivin ja öin. Haluaisit ottaa puheeksi hänen kanssaan sen, mitä kaikkea hän merkitseekään sinulle, mutta nämä askeleet tuntuvat sinusta hyvin pelottavilta. Toisaalta et myöskään kestä epätietoisuutta.

Kerrot että et uskalla edetä suhteessa häneen, ettet vain säikyttäisi häntä. Kun kahden ihmisen välille on muodostunut merkittävä ystävyys, on hyvin luonnollista, että toiseen kohdistuvien hyvin henkilökohtaisten ja haavoittuvien tunteiden puheeksi ottaminen pelottaa suunnattomasti. Usein tällaiseen tilanteeseen liittyy pelko, että toinen säikähtää ja ottaa etäisyyttä, niin että ihana ja ravitseva ystävyyssuhde päättyy. Miten todennäköistä se olisi teidän kohdalla? Mikä saa sinut ajattelemaan, että näin voisi käydä? Vaikuttaako pelkosi se, että kyse on kahden naisen suhteesta? Tai se että hän on sinua nuorempi? Se mitä kerrot hänestä kertoo avaramielisestä elämänmyönteisestä ihmisestä, mitä ilmeisesti itsekin olet. On ymmärrettävää että silloin kun tunteet kohdistuvat samaa sukupuolta olevaan, niiden puheeksi ottamiseen liittyy tavallista voimakkaampia pelkoja. Onhan kulttuurissamme aihepiiri ollut pitkään tabu ja siihen edelleenkin monet suhtautuvat varauksellisesti tai jopa epäasiallisesti. Silloin on hyvä sanoa itselleen, että rakastumiseen ja ihastumiseen liittyvät tunteet ovat luonteeltaan yhtä arvokkaita riippumatta kohteen sukupuolesta.

Yksi tapa työstää asiaa on kysyä itseltään: mitä jos en koskaan ota näitä tunteitani hänen kanssaan puheeksi? Millaista elämäni olisi silloin? Miten se vaikuttaisi ystävyyssuhteeseemme? Voit myös pohtia sitä vaihtoehtoa, että hän toteaa, että ei koe samoja tunteita sinua kohtaan. Haluatko sinä sen jälkeen jatkaa ystävyyssuhdetta hänen kanssaan? Jos et niin johtuuko se pelosta, että olisit menettänyt kasvosi? Entä jos käy niin että hän toivoo, että tämä ei riko teidän ystävyyttänne? Ja lopuksi: mitäs jos siinä käykin niin että hän toteaa, että vihdoinkin uskaltauduit siihen mitä olen jo odotellut sinulta? Millaista se olisi sinulle?

Oletko lukenut Heli Krogerin romaanin Olen koskettanut taivasta? Se kuvaa koskettavasti naisen rakastumista parhaaseen ystävättäreen, johon on tutustunut urheilun parissa. Suosittelen sen lukemista. Jos pidät siitä sen luettuasi, niin voit antaa sen ystävättärellesi. Se on yksi tapa edetä. Kirjasta saat ehkä muitakin vinkkejä.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys