Selaa kysymyksiä

Pulassa

Epäilen olevani lesbo, ajatus seksistä miehen kanssa inhottaa ja olen ihastunut tyttöön. En ole vielä tullut kaapista ulos, mutta haluaisin kertoa siitä parille harkitulle henkilölle, joista toinen on paras kaverini.

Olen ihastunut parhaaseen kaveriini, joka on hetero. Yhtenä päivänä keskustelu päätyi lesboihin. Kaverini rupesivat puhumaan kuinka hirveää olisi, jos joku kaveri olisi lesbo. Ihastukseni kohde sanoi, ettei ikinä voisi tykätä tytöstä sillä tavalla. Ja muut sanoivat, etteivät voisi olla henkilön kanssa koska heillä on pelko ihastumisesta. Mainitsin sitten siinä jotain, että minua ei haittaisi, vaikka ystäväni olisi lesbo ja heti kaikki syyllistivät. Haluaisin kertoa tästä jollekin mutta en uskalla koska juorut leviäisivät heti näin pienellä paikkakunnalla. Epäilen että kaverini alkavat kohta jo epäillä jotain. En haluaisi olla yksin tämän asian kanssa mutta menettäisin kaikki ystäväni siinä samassa. Enkä halua vielä kertoa vanhemmillekaan.

Olen ihan pulassa mitä mun pitäisi tehdä?

Hei

Olet ihastunut parhaaseen kaveriisi, joka on myös tyttö niin kuin sinäkin. Ihastuminenhan on yksi maailman ihanimmista asioista, joista haluaa kertoa läheisilleen. Olen pahoillani puolestasi siitä, että olet joutunut kuulemaan torjuvia reaktioita sekä ihastuksesi kohteelta että kavereiltasi siihen, että ihastus voisi kohdistua samaan sukupuoleen. Ikävä kyllä moni samaan sukupuoleen ihastunut joutuu edelleenkin kohtaamaan ”kivikautisia” torjuvia asenteita. Ihastuminenhan on yhtä arvokas riippumatta kohteen sukupuolesta eikä kenelläkään ole oikeutta halveksia toisten tunteita!

Miten sitten selvitä kauniiden ja itselle tärkeiden tunteiden kanssa, kun lähiympäristö ei näytä niitä ymmärtävän eikä niistä uskalla vielä puhua vanhemmilleen? Ensiapua voisit saada itselleen lukemalla Heli Krogerin mainion kirjan Olen koskettanut taivasta. Se on kertomus kahden urheilijatytön keskinäisestä suhteesta ja siihen liittyvistä reaktioista. Toinen tapa saada tilaa ja arvostusta omille tunteilleen on vierailla nuorille suunnatulla Sinuiksi -chatillä, josta voit saada vertaistukea muilta nuorilta. Sinuiksi-chat Sateenkaarinuorille on auki klo 18 – 20 seuraavina päivinä: 12.1, 19.1, 9.2., 16.2., 8.3. ja 15.3., 12.4, 19.4, 10.5 ja 17.5.2016. Liveryhmiin osallistuminen on helppoa. Voit kirjautua Tukinetiin omalla anonyymillä käyttäjätunnuksella, kun olet täyttänyt lyhyen rekisteröitymislomakkeen. Saat käyttäjätunnuksen heti käyttöösi lähetettyäsi lomakkeen. Tukinettiin rekisteröityminen: www.tukinet.net/rekisteroityminen.tmpl. Syyskaudella 2015 nuorten chat on ollut vilkas ja myönteinen tapahtuma kaikille siihen osallistuneille.

Vertaistuen löytäminen on todella tärkeää. Siinä saa vastalääkettä niille ennakkoluuloiselle reaktiolle, joita moni joutuu kohtaaman lähipiirissä lähes päivittäin. Vertaisryhmässä voit kokea, että toinen ymmärtää sinun ajatuksiasi ja tunteitasi ja arvostaa niitä. Siinä voi saada myös tietoa siitä, miten muut ovat toimineet vaikeissa tilanteissa suhteessa kavereihinsa, ihastuksen kohteisiinsa ja omiin vanhempiinsa. Osoitteesta seta.fi/jasenjarjestot/ saat tietoa eri puolilla Suomea toimivista Setan jäsenjärjestöistä ja niitä selaamalla paikallisten järjestöjen nuorten ryhmistä.

Älä jää yksin vaan hakeudu sellaiseen seuraan, jossa sinua arvostetaan sellaisena kuin olet. Sen jälkeen on helpompi ottaa asia puheeksi myös vanhempien kanssa.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys