Selaa kysymyksiä

Mahdollisuus anonyymiin vertaistukeen ja itsensä etsimiseen

Olen 24-vuotias nainen ja jo pitkään identifioitunut biksi. En ole kuitenkaan liiemmin tuonut suhtautumistani esille. Olen aiemmin ollut sitä mieltä, että pyrin suhteisiin vain miesten kanssa, koska niin on helpompi; tämä kuulostanee setalaisten korvaan rajoittuneelta ja niin se onkin, mutta omassa tuttavapiirissäni päätös on mielestäni ymmärrettävä. Olen kyllä kysyttäessä vastannut aina rehellisesti ja muutaman läheisen kanssa saanut purkaa tuntojani enemmän.

Viime aikoina olo on ollut levoton ja masentunut ja olen alkanut kyseenalaistaa sekä omia ajattelumalleja sekä suuntautumistani. En ole ollut ikinä vakavassa parisuhteessa, vähemmän vakavia on ollut muutama. Nämä suhteet ovat olleet varsin epätyydyttäviä. Seksi ei ole tuntunut erityisen hyvältä, vaan olen saanut nautintoa lähinnä haluttavana olemisesta ja alistumisesta. En tiedä olinko yhdestäkään näistä miehistä todella kiinnostunut vai oliko kyse jostakin ihan muusta, halusta olla parisuhteessa koska muutkin tai halusta olla haluttava. Ylipäänsä kiinnostun ihmisistä seksuaalisessa mielessä äärimmäisen harvoin - ja jos olen rehellinen, niin kyllä ne ovat useimmiten naisia. Olen miettinyt aseksuaalisuuttakin, kai siinäkin on jonkinlaisia asteita? Seksin ajatus abstraktilla tasolla ja eroottisissa tarinoissa kiihottaa, mutta en pysty kiihottumaan kenenkään todellisen ihmisen ajattelusta, enkä koskaan ole saanut orgasmia.

Huomaan myös ajattelevani, että ehkä minä vain tarvitsen parisuhdetta vähemmän kuin ihmiset yleensä. Ehkä en tarvitse parisuhdetta? En tiedä. Minun on ollut vaikea ymmärtää ihmisten ahdistumista sinkkudesta, minullahan on laaja ystäväpiiri. Tiedän ahdistuvani lähinnä sen vuoksi, että mitä vanhemmat ja ystävät ajattelevat, kun en ole ikinä seurustellut. Säälivätkö ne, jos olenkin yksin? Minä olen usein ajatellut, että hyvät ystävät ja ystävien lapset riittäisivät minulle, jos vain voisin olla varma, että heillä on minulle aikaa, kun olemme vanhempia ja muilla on perheet... onko tällaiselle sanaa, tarvitseeko sille olla? Pelkään kyllä yksin jäämistä, ja heikkoina hetkinä olen vakuuttunut, että hommaan heterosuhteen ja lapsia vain välttääkseni sen.

Huomaat, että ajatukseni ovat sekavia. En osaa tunnistaa, onko kyse siitä, että olenkin lesbo (tai ainakin enemmän sinnepäin) vai onko vain niin, etten ylipäätään oikein kiinnostu ihmisistä samalla lailla kuin muut.

Mieleni tekisi tavata muita bi-naisia ja lesboja ja tunnustella, että ovatko omat kokemukseni ja ajatukseni heidän kanssaan samanlaisia. Myös aseksuaalisuudesta olisi hyvä saada puhua jonkun kanssa, tunnustella että sopisiko se minuun. Olen harkinnut, että etsisin satenkaariväkeä ihan Helsingin yöelämästä, mutta tämä on lopulta niin pieni kaupunki. En välittäisi avata pohdintaani koko tuttavapiirilleni ennen kuin tiedän itse enemmän.

Hei

Pohdit omaa identiteettiäsi ja oikeutta ja sosiaalista tilaa elää omanlaistasi elämää. Olet pitkään identifioitunut biksi mutta valinnut heteroseksuaalisen elämäntavan, joka on paremmin sopinut sosiaaliseen ympäristöösi. Nyt olet tullut levottomaksi ja kyseenalaistat tähänastiset valintasi. Pohdit sitä, oletko ehkä lesbo tai aseksuaali. Kiinnostut seksuaalisesti äärimmäisen harvoin ihmisistä ja silloin kun näin käy, kohteena on ollut nainen. Pohdit myös sitä, haluatko oikeasti parisuhdetta. Ystävät ja heidän lapsensa voisivat riittää, kunhan voit olla varma, että sinulla on pysyvä paikka heidän elämässään.

Viestiäsi lukiessa tuleekin mieleen – jälleen kerran – että ne ihmissuhdemallit ja identiteettimäärittelyt, joihin meitä ihmisiä ohjataan kasvatuksen, ryhmäpaineiden ja kulttuurin välityksellä, ei anna vieläkään riittävästi tilaa ihmisten moninaisuudelle. Minussa herää suru siitä, että joudut pelkäämän yksinäisyyttä sen vuoksi että parisuhde ei tunnu täysin omalta etkä helposti virity seksuaalisesti toisesta ihmisestä. Toisaalta on hyvä muistaa, että Suomessa on aina ollut itsenäisiä naisia, jotka uskaltautuvat elämäänsä normipaineista vapaana. Hei ovat eläneet rikkaan elämän ja olleet sosiaalisesti erittäin hyödyllisiä ja lopulta myös arvostettuja. Toisaalta on totta, että lasten tulo perheeseen vaikuttaa vanhempien ajankäyttöön niin että lapseton aikuinen ystävä jää siinä helposti ulkopuoliseksi, ellei ota aktiivista roolia esim. osallistumalla lapsista huolehtimiseen.

Pohdit mahdollista aseksuaalisuutta ja toteat viisaasti, että siinäkin on eri asteita. Aseksuaalisuushan ei tarkoita sitä, että ihminen ei kokisi seksuaalisia tuntemuksia ja mielihyvää. Kyse on siitä, että ihminen ei koe seksuaalista vetoa toisiin ihmisiin. Aseksuaali voi kokea romanttista vetoa toisiin ihmiseen, muodostaa halutessaan parisuhteen ja voi osallistua seksiinkin toisten kanssa mutta ei koe sitä itselleen merkityksellisenä. Hetero/bi/lesbo/aseksuaalisuus -identiteettien rajat eivät ole kiveen hakattuja vaan voidaan ajatella ne vaikkapa hieman toistensa päälle tuleviksi pilvilautoiksi, jotka voivat liikkua ajan kuluessa ja eri tilanteissakin. Siksi olisi hyvä, että meidät ihmiset otettaisiin vastaan ennen kaikkea rikkaina ja rakkaina yksilöinä eikä vain jonkin ryhmän edustajina.

Vertaisryhmät antavat hyvän mahdollisuuden tutkailla omia tarpeitaan, tuntemuksiaan ja ajatuksiaan. Viestistäsi päätellen asut pääkaupunkiseudulla. HeSetalla on ainakin kaksi vertaisryhmää, joihin sinun kannattaa tutustua: Aseksuaalien illat ja Naisten illat. Aseksuaalien iltojen tarkoituksena on keskustella aseksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Aseksuaalien illat ovat tarkoitettu vertaistuelliseksi keskusteluryhmäksi henkilöille, jotka kokevat olevansa aseksuaaleja tai miettivät, voisiko kyseinen termi kuvata heitä. Lue toimijoiden kirjoitus teemasta: www.heseta.fi/aseksuaalisuudesta. Aseksuaalien seuraavaa iltaa ei tällä hetkellä löydy HeSetan kalenterista mutta voit tarkistaa sen osoitteesta: https://calendar.google.com/calendar/embed?src=dhv0a3blfk1so9nvq8f3r0dsu8@group.calendar.google.com.
Naisten ilta on avoin keskusteluryhmä kaikille sateenkaareville naisille. Iltoihin osallistuvat naiset ovat kaikenikäisiä, parikymppisistä yli viisikymppisiin. Ryhmä kokoontuu perjantaisin parittomina perjantaina. Tapaamisissa on mahdollisuus vapaamuotoiseen keskusteluun aiheesta kuin aiheesta sekä uusiin ihmisiin tutustumiseen. Uutta porukkaa tulee säännöllisesti, joten rohkeasti mukaan! Seuraava naisten ilta näyttäsi olevan perjantaina 22.1. klo 18:30. Osoitteesta heseta.fi löydät ryhmien yhteystiedot.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys