Selaa kysymyksiä

Homo-ongelmia...

Hei,

Olen 17-vuotias poika. Haluaisin kovasti tulla ulos kaapista ja kertoa homoudestani! Yhdelle parhaimmista kavereistani olen jo kertonut, mutta en osaa arvioida, kuka olisi seuraava kuulija – haluan saada muutaman kerran kertoa muille ennen kuin kerron perheelleni tai suvulleni. Vai kannattaisiko minun kertoa heti perheelleni?

Vanhempani ovat suvaitsevaisia ja varmasti hyväksyisivät minut sellaisena kuin olen, mutta äitini suku on lähes täysin avoimen rasistinen. En ole keksinyt järkevää tapaa tuoda asiaa julki suvulleni niin, että vanhempani eivät saisi kuulla asiasta sen enempää – en toki itsekkään aio sen enempää asiaa ruotia sukuni kanssa, jos heille se tuottaa ongelmia, mutta en haluaisi moisen asian takia rikkoa suhteita sukuuni.

Lisäksi kaveripiirini luultavasti myös hyväksyisi minut sellaisena kuin olen, mutta jatkuva homoläpän heitto ei ole tehnyt asiasta kovinkaan yksinkertaista...

Mikä olisi järkevin tapa edetä asioiden tiimoilla?

Hei!

Haluat tulla näkyväksi ja arvostetuksi sellaisena kuin olet, ilman tarvetta peitellä omaa seksuaalista suuntautumistasi. Haluat tehdä sen niin että vanhempasi eivät joutuisi siitä kohtuuttomasti kärsimään. Arvostat siis omaa tunne-elämääsi ja otat vanhempasi hyvin huomioon. HYVÄ!!! Haasteenasi on se, miten voisit suojata viisaasti itseäsi ja vanhempiasi äitisi sukulaisten ennakkoluuloisilta reaktioilta ja itseäsi kaveripiirin homoläpältä.

Olet kertonut homoseksuaalisuudestasi yhdelle parhaista kavereistasi. Se on ilmeisesti mennyt toivotulla tavalla, eli kaveruutenne on siitä ehkäpä vain syventynyt luottamuksen myötä. Eli sinulla on hänen tukensa, kun otat seuraavia askelia. Mietit sitä olisiko nyt aika kertoa omille vanhemmillesi. Arvelet että varmasti hyväksyisivät sinut sellaisena kuin olet. Sinua huolestuttaa lähinnä äitisi suvun reaktiot. Huomaan pohtivani sitä, arvostaisivatko vanhempasi sitä, että luottaisit heihin niin paljon, että voisit kertoa heille tässä vaiheessa suuntautumisestasi. Ulostulo usein lähentää perheenjäsenten välisiä suhteita, silloin kun vanhemmilla ei ole vahvoja ennakkoluuloja. Se tehtyäsi voit kertoa elämästäsi ja suhteistasi rehellisesti mikä lisää heidän turvallisuuden tunnettaan. Voisitte sitten yhdessä miettiä miten, keille ja missä vaiheessa asiasta kerrotaan. Siinäkin kannattaa edetä viisaasti, eli paikallistamalla ensin ne sukulaiset, jotka todennäköisesti suhtautuvat tietoon asiallisesti, sinua arvostaen. Jos arvelette että joidenkin reaktiot ovat epäasiallisia, teillä on täysi oikeus jättää heidät ”pimentoon”, ja sopia siitä muiden sukulaisten kanssa.

Osaisiko se kaverisi, jolle olet jo kertonut itsestäsi, yhdessä sinun kanssa pohtia sitä, mikä olisi viisain tapa tulla ulos muille kavereille? Pohdin sitä, olisiko muille kavereille kertominen turvallisempaa sen jälkeen, kun vanhempasi tietävät asiasta. Silloin voisit kertoa heille, jos kaveriporukassa tuleekin ikäviä reaktioita. Eli voisivatko he olla tukijoukkonasi? Joka tapauksessa kavereille voi jossain vaiheessa kertoa, että turhanpäiväisen homoläpän voi jättää vähemmälle ja että se ei tarkoita sitä, että olisit huumorintajuton vaan sitä että se nyt vaan on niin tyhmää läppää, joka vain vie fiilistä alas.

Tällaisia ajatuksia minulle tulee ensimmäisenä mieleen viestisi luettuani. Miltä ne kuulostavat?

Onnellista vuotta 2016 toivottaen

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys