Selaa kysymyksiä

Eksyksissä

Hei! Olen 18-vuotias tyttö ja hiljattain olen alkanut tajuta, että olen kiinnostunut naisista. Tämän asian tajuaminen on tuottanut paljon ahdistusta mutta myös selkiyttänyt joitain asioita. En ole täysin varma olenko bi vai lesbo. En haluaisi lokeroida itseäni mihinkään mutta kuitenkin ahdistaa epätietoisuus. Minulla on ainoastaan kokemusta vastakkaisen sukupuolen kanssa "säätämisestä" ja kerran olen seurustellut hyvin lyhyen aikaa. ... Jossain vaiheessa mietin, onko minussa jotain vikaa, kun tunteet/ajatusmaailmat eivät jotenkin ikinä ole kohdanneet poikien kanssa. Olen siis tuntenut vetoa myös miehiin mutta en nyt kuitenkaan vähään aikaan monien pettymyksien jälkeen.

Hiljattain olen tutustunut netissä erääseen saman ikäiseen tyttöön. Viestitellään päivittäin ja tiedän että hän on suuntautunut vain naisiin ja täysin sinut asian kanssa, toisin kuin minä. Olen jotenkin hyvin ahdistunut ja pelkään eniten ystävien ja muiden läheisten reaktiota, jos kerron. Pelkään myös, että menettäisin ystäväni tämän vuoksi. Tiedän että he eivät ikinä olisi arvanneetkaan minusta tällaista. En tiedä mitä teen, olen täysin yksin asian kanssa.

Hei

Sinulla on ollut ihastuksia miehiin ja yksi lyhyt seurustelu, mutta olet huomannut, että tunteet/ajatusmaailmat eivät ole kohdanneet. Seurauksena on ollut monia pettymyksiä. Olet hiljakkoin tajunnut, että olet kiinnostunut naisista ja olet netissä nyt tutustunut tyttöön, joka on sinut sen kanssa, että tykkää vain naisista. Olet toisaalta helpottunut, kun joitakin asioita on selkiytynyt, mutta samalla olet ahdistunut. Mietit omaa identiteettiäsi, oletko lesbo vai biseksuaali. Lisäksi sinua ahdistaa ajatus siitä, miten ystäväsi reagoisivat, jos saisivat tietää, että tykkäätkin tytöistä.

Millaista sinun on viestitellä tämän ikäisesi tytön kanssa, joka on sinut oman seksuaalisen suuntautumisensa kanssa? Pystytkö nauttimaan siitä? Voitko antaa itsellesi luvan niihin tunteisiin, joita tämä viestittely sinussa herättää? Huomaan että ajatuksesi karkaavat siihen, mitä muut ajattelevat siitä, että olet kiintymässä toiseen tyttöön ja pohdintoihisi siitä, että oletko nyt bi vai lesbo. Huomaan ajattelevani, että voi kun voisit nyt vain rauhoittua tutustumaan tähän tyttöön ja hänen sinussa herättämiin tuntemuksiin. Sinulla ei ole mitään kiirettä ja velvollisuutta kertoa asiasta kenellekään muulle. Eikä sinun tarvitse määritellä itseäsi lesboksi tai biseksuaaliksi. Nyt on tärkeintä, että annat itsellesi luvan kaikessa rauhassa tutustua tähän tyttöön ja hänen seurassaan itseesi. Tyttö, jonka kanssa viestittelet, on varmaankin tunnistanut suuntautumisensa sinua aikaisemmin ja tullut sinuiksi sen kanssa. Älä nyt vertaa itseäsi liikaa häneen. Sinulla on lupa olla epävarmempi kuin mitä hän on. Voitkin sanoa sen hänelle, että pidät hänestä paljon ja että viestien vaihto on ollut sinulle todella merkityksellistä. Voit myös kertoa, että koska tämä on sinulle vielä uutta, niin koet itsesi vielä – niin – millaiseksi? Ja että toivot että tutustumisen myötä rohkeutesi ja itsetuntosi kasvaa.

Seksuaali-identiteettimme kehittyy meille vähitellen. Joillakin tämä prosessi on nopeampi, joillakin verkkaisempi, joillakin yksiviivaisempi ja joillakin monivivahteisempi. Opimme tuntemaan itseämme oikeastaan vasta sen myötä, kun tutustumme toisiin ihmisiin ja heidän herättämiin tuntemuksiin ja ajatuksiin. Siksi soisin sinulle nyt rauhaa tutustua tähän tyttöön ja hänen herättämiin ajatuksiin ja tuntemuksiin. Voitko antaa itsellesi luvan olla lokeroimatta itseäsi, niin kuin alussa toivotkin. Mitä taas ystäviisi tulee, niin uskon, että aidon ystävän tunnistaa siitä, että tämä haluaa nähdä sinut juuri sellaisena kuin mitä sinä kauneimmillasi olet. Ja sitähän sinä olet, kun uskallat rakastua pitämääsi ihmiseen riippumatta tämän sukupuolesta. Hyvä ystäväpiiri on sellainen, joka tukee kunkin kasvua omaksi itsekseen. Sinulla on oikeus suojata itseäsi niiltä ihmisiltä, jotka eivät osaa arvostaa sinua sellaisena kuin olet. Sinulla on oikeus päättää itse kenelle ja milloin kerrot seksuaalisesta suuntautumisestasi. Siinä ei tarvitse kiirehtiä.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys