Selaa kysymyksiä

Heteroko?

Olen 18-vuotias cis-mies.
Kiinnostun cis-naisista enkä ole koskaan potenut vetoa miehiä kohtaan. En sulje pois vaihtoehtoa, ettenkö voisi kiinnostua transnaisesta - näin ei vain ole ikinä käynyt. En ole koskaan kiihottunut miesten takia tai potenut romanttistakaan vetoa, eli näillä spekseillä minun pitäisi siis olla hetero.

Äskettäin kiinnostuin seksuaalisesti eräästä henkilöstä, jonka olin tuntenut jo pidemmän aikaa. Meillä oli lyhyehkö friends with benefits tyyppinen suhde. Tämän suhteen aikana sain kuulla, että hän määrittelee itsensä muunsukupuoliseksi. Kiinnostukseni ei kuitenkaan hälvennyt häntä kohtaan vaan harrastimme seksiä tämän jälkeenkin. Nyt olen alkanut miettiä, että eikö tämä tekisi minusta pan-seksuaalin? Oikeastaan, se että tämän suhteen jälkeenkin kutsuisin itseäni heteroksi, voisi jopa olla loukkaavaa tätä henkilöä kohtaan. Minä tietysti hyväksyn hänen sukupuolensa jne.

En kuitenkaan koe, että pan-seksuaali olisi minulle oikea termi, koska aktiivinen seksuaalisuuteni kohdistuu niin voimakkaasti vain cis-naisiin. Miten minun tulisi sitten itseni määritellä? Heteropreferatiivinen panseksuaali? Koen edelleen hetero-termin mukavaksi ja itselleni sopivaksi, en vaan tiedä, kuinka uskottavaa minulta olisi käyttää kys. termiä, koska muunsukupuoliseen kiinnostuminen ei selkeästi näyttäisi olevan minulle ongelma.

Kiitos jo valmiiksi avustanne!

Hei
Kysymystäsi lukiessani mieleeni tulee jälleen kerran, että seksuaalisen suuntautumisen ja siihen liittyvän identiteetin tarkka käsitteellinen määrittely on usein mahdotonta. Seksologiaan perehtynyt sosiologi Jeffrey Weeks onkin todennut, että seksuaalinen identiteetti ei ole totuus meistä vaan tapa olla sosiaalisesti olemassa. Eli identiteetin avulla pyrimme kuvantamaan seksuaalista kiinnostustamme sosiaalisesti, mutta se ei anna siitä täyttä kuvaa. Olen vuosikymmenten aikana seurannut, miten seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoleen liittyvät identiteettimäärittelyt ovat rikastuneet vuosi vuodelta. Ajattelen, että hyvin monissa meistä on potentiaalia kokea seksuaalista kiinnostusta yli sen seksuaalisen identiteetin rajojen, minkä olemme itsellemme määritelleet. Jäykät Identiteetit tavallaan rajaavat tietoisuuttamme. Sama pätee sukupuoli-identiteettiin. Muunsukupuolisuus haastaa jäykkää sukupuolidikotomiaa ja avaa silmiä sukupuolen moninaisuudelle.

Ymmärrän kyllä tarpeesi löytää sanoja, joilla voit kertoa omasta seksuaalisesta suuntautumisestasi. Helpottaahan se sosiaalista kanssakäymistä. Arvostan, että kunnioitat siinä kumppanisi identiteettiä. Mietin sitä, voisiko siinä käyttää kuvailevaa suomen kieltä. Esimerkiksi näin: seksuaalisesti olen toistaiseksi ollut kiinnostunut naisista mutta nyt olen huomannut, että voin ihastua seksuaalisesti myös muunsukupuoliseen henkilöön ja se tuntuu hyvältä. Tällaisen kuvauksen etuna on se, että siinä on tilaa muutosprosesseille, jotka kuuluvat olennaisesti elämään. Osaa ihmistä tosin muutosmahdollisuudet pelottaa ja ne pelot kohdistetaan usein erilaisuutta edustaviin ihmisiin.

Onnea suhteellenne toivottaen

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys