Selaa kysymyksiä

Apua!

Olen 14v tyttö ja en tiedä kuka olen tai mikä olen. Olen jo jonkin aikaa miettinyt, kuka olen, ja joskus tuntuu, että olen transsukupuolinen. Haluaisin kovasti olla poika koska miesten lihaksikas vartalo on niin kaunis ja haluaisin semmoisen itsekin, haluaisin kesäisinkin olla ilman paitaa niin kuin pojat.

Pidän myös jotenkuten naisen vartalostani, mutta se ei tunnu oikealta. Enkä uskalla puhua tästä kenellekään, koska kerroin parhaalle kaverilleni olevani tälläinen kuin olen ja hän lopetti kaveruutemme siihen. Pelkään sitä mitä muut ajattelevat. Pidän pojista ja yhdestä meidän koulun pojasta, mutta en halua menettää mahdollisuuttani olla hänen kanssaan yhdessä. Koska haluaisin olla niin kovasti poika, että itken joskus öisin ja joskus vihaan kehoani.

Olen ajatellut sukupuolen vaihtoa, mutta sekin pelottaa. Ensin pitäisi kertoa vanhemmille ja en halua saada huonoja välejä vanhempiini. Olen ajatellut kertoa kavereilleni, mutta en ole uskaltanut, kun en ole ihan varma mikä olen. Käytän hyvin paljon poikien vaatteita ja minua kiusataan siitä mutta en välitä kovinkaan paljoa mitä he minulle sanovat. Pidän kyllä myös mekoista ja hameista. Ja pitkistä hiuksistani. Ja naisellisuudestani. Mutta haluaisin olla niin kovasti poika, että se sattuu. En tiedä mitä teen.

Hei!
Olet hämmentynyt oman sukupuolesi suhteen ja sinua pelottaa, että jos puhut siitä jollekin, niin siitä on vain huonoja seurauksia. Pidät jotenkuten naisen vartalostasi, mekoista, hameista ja pitkistä hiuksista sekä naisellisuudestasi, mutta haluaisit niin kovasti olla poika, että se sattuu. Ihailet miesten lihaksikkaan vartalon kauneutta ja haluaisit sellaisen itsellesi. Itket joskus öisin ja vihaat ajoittain tytön kehoasi. Käytät poikien vaatteita, mikä on aiheuttanut kiusaamista, mutta et siitä niin välitä, koska poikien vaatteiden käyttäminen ilmeisesti helpottaa oloasi.

Pohdit sitä, oletko transsukupuolinen. Se on toki yksi monista sukupuolen moninaisuuden mahdollisuuksista. Transsukupuolisuudessa omaan kehoon, etenkin sukupuolittaviin kehon osiin, kohdistuu vahva vieroksunta, ne eivät vaan tunnu omilta. Transsukupuolisuus -diagnoosin saaneilla on mahdollisuus hakeutua korjaushoitoihin. Toinen vaihtoehto on muunsukupuolisuus. Siinä ihminen ei samaistu täysin naiseksi eikä mieheksi vaan kokee että oma sukupuoli ei löydy kaksijakoisesta sukupuoliajattelusta. Kolmas vaihtoehto on androgynia. Siinä ihminen tunnistaa itsessään sekä naisellisia että miehisiä piirteitä jotka täydentävät sovussa toinen toisiaan. Neljäs vaihtoehto on sellainen sukupuolikokemus, jossa ajoittain on vahvempana miehisenä pidettyjä piirteitä ja ajoittain taas naisellisena pidettyjä. Tätä lähellä on mm. transvestisuus. Siinä ihminen kokee syntymässä määritellyn sukupuolen omakseen mutta aika-ajoin tuntee syvää tarvetta kokea itsessään ja ilmaista vastakkaisen sukupuolen piirteitä ja olemusta. Lisäksi on vielä yksi vaihtoehto sukupuoliristiriidan kokemiseen. Se tuleen erityisesti mieleeni, kun luen kysymystäsi. Siinä ihminen vahvasti ihastuu ja samaistuu vastakkaisen sukupuolen piirteisiin ja sen seurauksena alkaa osittain vierastamaan omaa kehoaan. Tällöin elämää voi helpottaa se, että omissa harrastuksissaan ja pukeutumisessaan voi ilmentää ja kehittää näitä puolia itsessään tarvitsematta luopua syntymässä määriteltyyn sukupuoleen liittyvistä piirteistään ja tuntemuksistaan.

Sukupuoli-identiteettiin ja sen ilmaisemiseen liittyvät ongelmat ovat ainakin osittain kulttuurisia. Tarkoitan tällä sitä, että sekä pojat että tytöt kasvatetaan sukupolirooliodotusten mukaisesti. Pojilta odotetaan rajuja leikkejä ja he saavat riisua paitansa ja esitellä ylävartaloaan vapaasti. Tytöiltä odotetaan pehmeämpiä leikkejä ja tyttömäistä tai naisellista pukeutumista. Nämä rooliodotukset eivät anna riittävästi tilaa ihmisen yksilöllisille piirteille. Siksi pehmeistä leikeistä nauttiva poika joutuu helposti kiusatuksi ja liian poikamaisesti käyttäytyvä tyttö voi herättää ihmettelyä, varsinkin jos keho on tyttömäinen. Terveyden kannalta olisi parempi, että lapsilla, nuorilla ja aikuisilla olisi suurempia vapaus ilmentää ja kehittää niitä puolia itsessään joista saa syvää nautintoa.

Kenelle voisit turvallisesti kertoa ajatuksistasi, tuntemuksistasi ja öisistä itku/viha -tuokioistasi? Kuka voisi olla se ihminen, joka hyväksyy sinut sellaisena kuin olet? Löytyisikö oman perheesi, sukulaisten tai ystäväperheiden keskuudesta sellaista aikuista, joka herättää sinussa lämpimiä tunteita ja luottamusta ja jolle voisit puhua tästä kaikesta. Entä mitä ajattelet koulusi kouluterveydenhoitajasta tai kuraattorista? Voisiko hän olla ihminen, joka osaa arvostaa ja kuunnella sinua sellaisena kuin olet? On tärkeää, että et jää yksin huolesi kanssa. Sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvät tuntemukset ja ajatukset kehittyvät ja syvenevät juuri siinä iässä missä nyt olet. Siinä voi olla erilaisia kausia joiden kautta ihminen tutustuu itsensä eri puoliin. On tärkeää, että mitään tuntemuksia silloin ei vähätellä ja että niistä voi turvallisesti keskustella luotettavan ihmisen kanssa. Silloin ne eivät ole niin pelottavia. Vähitellen oma identiteetti rikastuu ja täydentyy. Se ei ole niin kivuliasta, jos aika-ajoin voit rauhassa jutella omista tuntemuksistasi, kokemuksistasi ja peloistasi ihmiselle, joka on sinun puolellasi.

Jos haluat keskustella netin kautta muitten nuorten ja aikuisten kanssa sukupuolikokemuksiin liittyvistä asioista niin yksi mahdollisuus on osallistua Sinuiksi -palvelun järjestämään Sinuiksi-chattiin transihmisille ja sukupuoltaan pohtiville 25.1, 29.2, 28.3, 25.4, 30.5 ja 27.6 klo 18 – 20. Sinuiksi-chat Sateenkaarinuorille on 9.2. ja 16.2., 8.3. ja 15.3., 12.4, 19.4, 10.5 ja 17.5 klo 18 – 20. Liveryhmiin osallistuminen on helppoa. Voit kirjautua Tukinetiin omalla anonyymillä käyttäjätunnuksella, kun olet täyttänyt lyhyen rekisteröitymislomakkeen. Saat käyttäjätunnuksen heti käyttöösi lähetettyäsi lomakkeen: https://www.tukinet.net/rekisteroityminen.tmpl

Lisätietoa sukupuolen moninaisuudesta löytyy osoitteista: www.transtukipiste.fi ja www.trasek.fi

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys