Selaa kysymyksiä

Miten ilmaista ihastuksensa

Aloitin opiskelun yliopistossa viime syksynä ja eräässä tapahtumassa tutustuin ihanaan tyttöön. Olin pitkään vältellyt ihastumista, koska siten olin saanut itselleni selitettyä, miksen vielä seurustellut tai miksen uskaltanut tehdä mitään asialle. Ihastuin kuitenkin kerta kerralta enemmän tähän tyttöön.

Lopulta sain itseni rohkaistumaan jopa sen verran, että aloitin juttelun tytön kanssa facebookin välityksellä (aiemmin olimme jutelleet muutaman kerran). Parin viikon juttelun jälkeen tyttö pyysi minua kahville. Sen jälkeen olemme säännöllisesti nähneet, kahvilla, elokuvissa, minun luonani, hänen luonaan - välillä hänen ja välillä minun aloitteestani.

Minulle selvisi pian, että hänkin on kiinnostunut tytöistä ja ensi kertaa elämässäni ajattelin, että minulla voisi olla mahdollisuus. Meillä on aina hauskaa yhdessä ja tuntuu kuin aika vain vilahtaisi ohi. En voi olla haaveilematta, vaikka kovasti yritän. Aina välillä ole varma, että hänkin on kiinnostunut ja sitten taas sätin itseäni ja luulen ylitulkinneeni kaiken.

Hän on meistä se kokeneempi, jolla on yksi parisuhde takanaan ja muutama vuosi enemmän ikää, joten tavallaan elättelen toivoa, että hän tekisi jonkinlaisen aloitteen. Itse tuntuu, että vaikka olen jo parikymppinen, olen täysin pihalla, enkä edes tiedä miten tulkita mitään. En ole koskaan seurustellut tai edes pitänyt ketään kädestä romanttisessa mielessä ja jotenkin kokemattomuuteni tuntuu häiritsevän kovasti itseäni.

Miten voisin lähestyä asiaa, kun en tiedä haluaisiko hänkin jotain enemmän vai pitääkö hän minua vain yhtenä ystävistään?

Hei
Aluksi haluan onnitella sinua siitä, että rohkaistuit ottamaan yhteyttä tyttöön, joka herätti sinussa kasvavaa ihastusta. Sen jälkeen olet saanut viettää aikaa hänen seurassaan teidän kummankin aloitteesta ja tuo aika vaan vilahtaa ohi. Tällainen ihastuminen tuo elämään täyteyttä, iloa valoa ja – aika usein myös ahdistuksen hetkiä. Ahdistus liittyy siihen, että suhteessa alkaa olla paljon tunteita, odotuksia ja – pelkoja pelissä. Et voi olla haaveilematta hänen seurassaan, se on hyvin ymmärrettävää. Kun on tutustunut ihmiseen, jonka parissa aika tuntuu ihanalta ja sen kulkua ei enää edes huomaa, niin totta kai herää toive, että voisiko elämäni olla jatkossakin juuri tällaista, niin että voisin tuoda siihen yhä enemmän itsestäni. Silloin alan tulla riippuvaisemmaksi tuosta toisesta. Esiin nousee pelottava kysymys: voinko paljastaa tuolle toiselle, että olen näin tarvitseva ja alastoman haluava hänen seurassaan? Kyse on siis omasta haavoittuvuudesta, joka liittyy vääjäämättä läheisimpiin ihmissuhteisiin.

Kerrot vältelleesi aiemmin ihastumisia. Mitä olet siinä koittanut väistellä? Pelkäätkö hylätyksi tulemista vai sitä että oma tarvitsevuus tulee silloin näkyviin. Seurustelu- ja parisuhteessa oma tarvitsevuus herää ja siihen liittyy usein hylätyksi tai torjutuksi tulemisen pelko. Pelkoa voit lieventää pitämällä itsestäsi huolta eri tavoin ja arvostamalla omia vahvuuksiasi. Silloin voit nähdä itsesi, ei vain saavana, vaan myös antavana osapuolena suhteessa. Tällöin, kun olet ihastunut ystävääsi, voit ajatella, että jos tämä ihminen ei halua edetä seurustelusuhteeseen, niin se ei merkitse sitä, että hän ei lainkaan pidä sinusta, hänelle vaan riittää se ystävyys jonka olette löytäneet. Hänelle on joka tapauksessa todennäköisesti imartelevaa, että pidät hänestä niin paljon. Niin – ja sinun on hyvä varautua siihen, että olet tullut hänelle hyvin läheiseksi ja rakkaaksi. Ehkä hänkin on jo odottanut seuraavaa askelta.

Miten voisit sitten edetä? Kerrot että kokemattomuutesi häiritsee itseäsi. Ihastumisen ja rakastumisen hetkellä koemme helposti itsemme kömpelöiksi, vaikka olisi kokemuksia aiemmista suhteista. Kun teillä on kahdenkeskinen rauhallinen ilta, niin voisitko ottaa puheeksi sen, miten iloinen olet siitä, että olette oppineet tuntemaan toisianne ja että hänestä on tullut sinulle hyvin rakas ihminen. Kuuntelisit sitten hänen vastauksensa. Siitä sitten elämä jatkuu entistäkin todempana.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys