Selaa kysymyksiä

Mikä olen?

Olen siis 16-vuotias pian 17 - vuotias tyttö. Eli en siis tosiaankaan ole varma olenko bi, lesbo vai hetero. Minulla on ollut kaksi suhdetta pojan kanssa jotka kumpikin päättyivät omasta aloitteestani sillä yhtäkkiä kesken suhteen en vain pitänytkään tästä pojasta, tämä hämmensi minua niin paljon että muserruin. Nyt olen ollut jonkin aikaa yksin ja tässä eräänä päivänä ajattelin että voisin huvinvuoksi käydä YouTubessa katsomassa minkälaisia tyttöpareja siellä on.. Ja kun näin kahden tytön suutelevan toisiaan, tunsin oudon lämpimän fiiliksen ja että voisin itsekin seurustella tytön kanssa. Kuitenkin pelkään hyväksyä itseäni lesbona tai bi:nä. Koen sen jotenkin vääräksi aloittaa seurustelu tytön kanssa... Olen tuntenut samoja tunteita joskus muulloinkin, siis että tytöt olisivatkin kiinnostavampia. Onko vaihe vain ohimenevä vai miten pitäisi toimia?

Hei
Pohdit omaa seksuaalista suuntautumistasi. Kun näit Youtubessa kahden tytön suutelevan, tunsit oudon lämpimän fiiliksen ja koit että voisit seurustella työtön kanssa. Vastaavia tuntemuksia sinulla on ollut aiemminkin. Sinulla on ollut kaksi seurustelusuhdetta poikien kanssa, joissa yhtäkkiä koitkin että et pitänytkään heistä ja tämä hämmensi sinua paljon.

Kullakin meistä on oma ainutlaatuinen seksuaalisuutemme. Jako hetero/bi/homo/aseksuaali on vain hyvin karkea jaottelu sille, miten ihmisen seksuaalisuus voi suuntautua. On paljon ihmisiä jotka ovat olleet ensisijaisesti kiinnostuneita esim. vastakkaista sukupuolta olevista ja ovat itselleenkin hieman yllättäen huomanneet, että myös samaa sukupuolta oleva ihminen voi herättää eroottisia/seksuaalisia tuntemuksia. Monilla se millaista vetoa kokee vastakkaista sukupuolta oleviin voi poiketa siitä mitä kokee samaa sukupuolta kokeviin. Joillekin taas sukupuoli ei vaikuta merkittävästi siihen ketä kohtaan tuntee eroottista/seksuaalista vetoa, vaan eroottinen tunne voi liittyä ensisijaisesti toisen persoonaan, luonteeseen, temperamenttiin, ulkoiseen olemukseen, tapaan liikkua ja elehtiä, äänenkäyttöön jne. Aseksuaalisella ihmisellä taas veto toiseen ihmiseen ei liity lainkaan seksuaalisuuteen vaan on esimerkiksi romanttista ilman erotiikkaa.

Seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä ongelmia tulee lähinnä siitä, että kulttuuriset käytännöt odottavat heteroseksuaalista suuntautumista tai sitten täytyy erikseen ”tulla kaapista” ja kertoa että myös muut kuin vastakkaista sukupuolta olevat herättävät lämpimiä tuntemuksia ja halua seurustelun aloittamiseen. Toivottavasti tulevaisuudessa ihmisillä olisi suurempi vapaus avoimesti ihastua yksilöön riippumatta tämän sukupuolesta!

Kysyt että onko kyseessä ohimenevä vaihe vai miten pitäisi toimia. Periaatteessahan tuntuisi hyvältä, että voisit turvallisesti lähestyä sellaista ihmistä, joka herättää sinussa lämpimiä fiiliksiä, ja tutustua häneen ja siihen mitä teidän välillä voi kehittyä. Mutta miten turvallista se olisi sinulle? Miten ystäväsi ja vanhempasi reagoisivat siihen, että kertoisit että haluat aloittaa seurustelun tytön kanssa? Jos arvelet että reaktiot olisivat kielteisiä niin silloin olisi hyvä ensin löytää sellainen ystävä tai sukulainen, jonka tiedät suhtautuvan tasavertaisesti hetero- ja homoseksuaalisiin suhteisiin. Silloin sinulla olisi tukea, jos muilta tulee kielteisiä reaktiota. Ystäville ja perheelle voi sitten sanoa, että tämä kyseinen ihminen herättää sinussa kiinnostusta ja lämpimiä tunteita ja että et vielä varmuudella osaa sanoa oletko homo-, bi-, vai heteroseksuaalinen ja haluatkin rauhassa löytää oman tiesi tyydyttäviin ihmissuhteisiin.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys